What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ε.Ε. για το ζήτημα των μεταναστών – Ανάληψη δράσης και εξάρθρωση των δουλεμπόρων στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2015 | 14:05
Πρώτη δημοσίευση: 23.04.2015 | 07:12

- Στρατιωτική επιχείριση κατά των δουλεμπόρων αναμένεται να ανακοινώσουν οι ηγέτες της Ε.Ε.
- Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη
- Πρόκειται για μία πρώτη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης
- Συστηματικές προσπάθειες για να αναγνωρίζονται, να αιχμαλωτίζονται και να καταστρέφονται τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές
- Το προσχέδιο προβλέπει επίσης μέτρα για να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες
- Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων
- Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ειδικοί

Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης που θα συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη- που είναι υπεύθυνοι για την πλέον πολύνεκρη τραγωδία με επίδοξους μετανάστες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.

Πρέπει "να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές" επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ευρώπη οφείλει να δώσει μία σθεναρή απάντηση, που θα υπερβαίνει την ενίσχυση των μέσων θαλάσσιας επιτήρησης και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι "καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο", ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης. Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν "μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

"Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι" επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται "στοχευμένες επιχειρήσεων" εναντίον των διακινητών στη Λιβύη. "Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων" επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ "θα εξαρτηθεί από ο εύρος της αποστολής" Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες".

Η "υλοποίηση, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο" προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. "Θα πρέπει να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά σχέδια, έπειτα να κινητοποιήσουμε τα στρατιωτικά μέσα" εξήγησαν.

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η στρατιωτική επιχείρηση Atalante της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας είχε ξεκινήσει το 2008, ωστόσο οι πρώτες επιχειρήσεις εναντίον των πειρατικών πλοίων διεξήχθησαν το διάστημα 2011- 2012 υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν.

Το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες. Προτείνεται επίσης να "διπλασιαστεί" από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται "τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα" στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.

ΠΔΟΓ: Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στήριξης των μεταναστών

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ένα υδάτινο νεκροταφείο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, προσθέτοντας ότι “Η τελευταία τραγωδία με το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο είναι ένα μικρό μόνο μέρος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Η τραγωδία με το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο, απροσπέλαστο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, σημειώνει.

“Οι στρατιωτικές περιπολίες των συνόρων της ΕΕ, η πολιτική της επαναπροώθησης των προσφύγων και των αιτητών ασύλου σε εμπόλεμες και επικίνδυνες περιοχές, η ανεπαρκής χρηματοδότηση του διεθνούς ανθρωπιστικού έργου είναι μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής που προκαλεί τις τραγωδίες”, προσθέτει.

Η στάση από μέρους ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αναφέρει, απέναντι στην ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση αναδεικνύει την τεράστια υποκρισία τους. Η ΠΔΟΓ ζητά από τη διεθνή κοινότητα αντί να συνεχίζει την κούρσα των εξοπλισμών να διαθέσει επαρκή κονδύλια για την ουσιαστική ανταπόκριση στις τεράστιες ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια, φιλοξενία των προσφύγων και έμπρακτη στήριξη των κρατών που υποδέχονται τα προσφυγικά κύματα.

Παράλληλα καλεί να εφαρμοστούν προγράμματα επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής υποδοχής, ευέλικτες πολιτικές έκδοσης βίζα, διεύρυνση της οικογενειακής επανένωσης ώστε να υπάρχει ανθρώπινη ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση. Καλεί τέλος, τα κράτη της Ευρώπης και της περιοχής του Κόλπου να δημιουργήσουν ασφαλείς οδούς εισόδου ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αναζητούν άσυλο, προστασία και καταφύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάμερον: «Να τερματιστούν τα φορτία θανάτου στη Μεσόγειο»

Συνεχίζει το μαρτύριο στη Μεσόγειο - Δυο πλοιάρια με εκατοντάδες μετανάστες κινδυνεύουν να πνιγούν!

Κι άλλο πλοίο εκπέμπει σήμα κινδύνου στη Μεσόγειο - Πάνω από 300 μετανάστες οι επιβάτες του

   Διαδώστε αυτό το άρθρο