What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2015 | 14:14
Πρώτη δημοσίευση: 23.04.2015 | 08:08

Νομοσχέδιο που δίδει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, το περιεχόμενο των οποίων να μπορεί να αξιοποιηθεί και να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς απόδειξης μιας υπόθεσης, απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης την περασμένη Δευτέρα στους εμπλεκόμενους φορείς για να δώσουν τις απόψεις τους.

Προσχέδιο νομοσχεδίου που δίδει τη δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να παρακολουθούν, υπό προϋποθέσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις συγκεκριμένων προσώπων προς διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων, ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Ιωνά Νικολάου, ο οποίος επιβεβαίωσε σχετική είδηση που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΚΥΠΕ.

Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί για διαβούλευση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Σύνδεσμο Αξιογράφων, ο κ. Νικολάου είπε ότι “έχουμε ρυθμίσει τη δυνατότητα να καταφύγει στο δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας για να ζητήσει την έκδοση του διατάγματος που θα επιτρέπει συγκεκριμένη τηλεφωνική παρακολούθηση αναφορικά με συγκεκριμένα πρόσωπα προς διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων”.

Είπε ακόμη ότι “καθορίζεται στη νομοθεσία ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί αυτό το διάταγμα του δικαστηρίου δηλαδή το πως θα γίνει η τηλεφωνική παρακολούθηση καθώς και οι μηχανισμοί ελέγχου ούτως ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή αυτού του διατάγματος και να συνεχίσει ο νόμος να προστατεύει το απόρρητο της επικοινωνίας”.

“Στόχος μας είναι η παραχώρηση αυτής της δυνατότητας υπό τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται η παρακολούθηση τηλεφωνικής επικοινωνίας να μην καταστεί μέσο κατάχρησης ή ουσιαστικού περιορισμού του δικαιώματος της επικοινωνίας”, επισήμανε.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Βουλή ψήφισε τροποποίηση του άρθρου 17 του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή η δυνατότητα να παρακολουθείται μια τηλεφωνική συνομιλία κάτω από συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες και πρόσθεσε ότι “η πρόνοια του Συντάγματος προνοεί ρητά ότι αυτό είναι δυνατό να επιτραπεί μόνο κατόπιν δικαστικού διατάγματος”.

Σημείωσε ότι το άρθρο 17 του Συντάγματος καθορίζει και τις περιπτώσεις οι οποίες επιτρέπεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και που είναι η διαφθορά, η εμπορία προσώπων, τα αδικήματα κατά του νομίσματος, η εμπορία και διάθεσης ναρκωτικών και για σοβαρά αδικήματα που προνοείται ποινή φυλάκισης πέρα των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα που προσφέρεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθεσία. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1996 είχε κριθεί από το δικαστήριο ως αντισυνταγματική καθότι ήταν αντίθετη με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Με την τροποποίηση του άρθρου αυτού προχωρούμε στην τροποποίηση του σχετικού νόμου ούτως ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με το άρθρο 17 του Συντάγματος, σημείωσε.

Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι “στο νομοσχέδιο προνοείται και η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές με σκοπό ώστε αυτή η επιτροπή να μπορεί να παρακολουθήσει τόσο τη διαδικασία όσο και την εφαρμογή των μηχανισμών ελέγχου των οποιονδήποτε ενεργειών που εμπίπτουν ή σχετίζονται με τα θέματα της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΣΣΕ: Οι παρεμβάσεις Κύπριων βουλευτών για το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων

Ρωσία: Τριετής άδεια παραμονής δόθηκε στον Σνόουντεν!

Αγνώριστος ο Σνόουντεν στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση! (ΦΩΤΟ)

Σνόουντεν: Ναι, ήμουν μυστικός πράκτορας - VIDEO

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. «Τσακωτός» ανώτερος λειτουργός του Υπ. Υγείας με ναρκωτικά στο σπίτι του
  2. Ελ. Υπηρεσία: «Τρύπες» και «παραθυράκια» στο ΕΕΕ [Πίνακας]
  3. Σκάνδαλο FIFA: Excel με… αποκαλύψεις! Πρόεδροι πληρώνονταν εκτός βιβλίων
  4. Εν αναμονή απόφασης Ανωτάτου αναβλήθηκε η 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου
  5. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε απόφαση της ΕΚΚ για επιβολή διοικητικού προστίμου €100.000 στην MIG
  6. Σάλος με την εισβολή Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο! Να πέσουν κεφάλια ζήτησε ο Καμμένος