What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

23.04.2015 | 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2015 | 20:14

Δυναμικά ο Ακιντζί σε Κυπριακό και ζητήματα αυτονόμησης των Τ/κ από την Άγκυρα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Θα ακολουθήσει μια πολιτική επικεντρωμένη στη λύση του Κυπριακού και θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία μιας δομής που προβλέπει ένα ομοσπονδιακό σύστημα διζωνικό, δικοινοτικό, όπως συμφώνησαν οι πλευρές στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων εκ Τουρκίας που εργάζονται στα κατεχόμενα και τόνισε ότι η αλλαγή θα αρχίσει να πραγματοποιείται από την κορυφή, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ένας “πρόεδρος” πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αμερόληπτος με ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα που δεν θα πράττει στη θέση των “κυβερνήσεων”, αλλά σε συνεργασία με την “κυβέρνηση”.

Οι Τ/κ, είπε, δεν είναι πραγματικά οι ιδιοκτήτες των δικών τους “θεσμών”, σημειώνοντας ότι η “αστυνομία”, η “πυροσβεστική”, βρίσκονται ακόμη υπό την διοίκηση των “δυνάμεων ασφαλείας” και του “γενικού επιτελείου”. Ακόμη και στις “δυνάμεις ασφαλείας”, συνέχισε, ένας Τ/κ δεν μπορεί να πάει πάνω από το βαθμό του συνταγματάρχη, απλά βγαίνει στη σύνταξη. Ούτε στην “κεντρική τράπεζα” μπορεί ο “διοικητής” να είναι Τ/κ, σημείωσε, λέγοντας ότι πλέον πρέπει και οι Τ/κ να πηγαίνουν σε αυτά τα πόστα.

Με την Τουρκία, είπε, πρέπει να δημιουργηθούν υγιείς, αξιοπρεπείς σχέσεις. Η Τουρκία, πρόσθεσε, βοηθά οικονομικά το ψευδοκράτος αλλά όλες σχεδόν οι εισαγωγές του ψευδοκράτους γίνονται από την Τουρκία οι οποίες ξεπερνούν τα 1-2 δις δολάρια. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί από παλιά με την Τουρκία και μια εγγύτητα, είπε. “Σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι μια κοινότητα που μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια, που θα διοικεί η ίδια τον εαυτό της, που θα ικανοποιεί η ίδια την ύπαρξή της. Θα αρχίσουμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς μια νέα εποχή είτε από άποψης του εσωτερικού μας επιπέδου, είτε από άποψης των σχέσεων με τον νότο. Είμαι ένας πολιτικός που ξέρω τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Δεν μπορεί να είμαι συγκρουσιακός με την Τουρκία. Θα είναι μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού με προσωπικότητα”.


Και η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, είναι υπέρ της λύσης, για να προσθέσει ότι στη θέση της δυναμικής που είχε δημιουργηθεί πριν 10 χρόνια για την ΕΕ, αυτή τη στιγμή μπορούν όλες οι πλευρές να επωφεληθούν από τη δυναμική που δίδει το φυσικό αέριο.

Πρέπει, είπε, να δημιουργηθεί μια νέα Κύπρος για τις νέες γενιές, μια Κύπρος που θα φέρει και τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας σε καλύτερο σημείο και θα συμβάλει και στις οικονομίες και των δύο αυτών χωρών. Και Τ/κ και Ε/κ θα ζήσουν σε αυτά τα εδάφη ισότιμα σε μια ομόσπονδη δομή, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο πλευρό του Ακιντζί άλλες 3 συντεχνίες στα κατεχόμενα

Διαδοχικές επαφές Μ. Ακιντζί στα κατεχόμενα – Ποιοι τον στηρίζουν

«Άξονας» Ακιντζί - Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με βάση το Κυπριακό και ενόψει δεύτερου γύρου «εκλογών»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Tουρκική αντι-Navtex: Δεν γίνονται αποδεκτές οι «παράνομες» διεκδικήσεις των Ε/κ
  2. Επιστολή Τουσκ προς 27 για συμπερίληψη της κυπριακής ΑΟΖ στην ατζέντα της Συνόδου
  3. Αναστασιάδης: Μπαράζ διπλωματικών επαφών για τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
  4. Ακιντζί: «Κοινή Επιτροπή για φυσικό αέριο»
  5. Ο ΠτΔ απαντά στους Τ/κ: Οι αποφάσεις για θαλάσσιες ζώνες θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο
  6. Γραπτή δήλωση Αναστασιάδη για την προκλητική και αβάσιμη τουρκική-τ/κ προπαγάνδα για την ΑΟΖ