What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

23.04.2015 | 21:02
Τελευταία ενημέρωση: 24.04.2015 | 08:00

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η παράταση για την υποβολή ενστάσεων στην εκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα
- Αφορά το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες, σε σχέση με τις εκτιμημένες αξίες της ακίνητης ιδιοκτησίας
- Αφορά τις εκτιμήσεις που έγιναν από το Κτηματολόγιο την 1η Ιανουαρίου 2013
- Οι αιτήσεις για διόρθωση μεταξύ 21 - 22 χιλιάδες

Η Επιτροπή Εσωτερικών υιοθέτησε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρία και προωθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος τη σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, καθώς η παράταση λήγει κανονικά αύριο, Παρασκευή.

Όπως αναφέρθηκε, οι αιτήσεις για διόρθωση εκτιμήσεων ανήλθαν περίπου σε 21-22 χιλιάδες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης μετά τη συνεδρίαση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες να αιτηθούν διόρθωση για τις εκτιμημένες αξίες στις οποίες προέβη το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, με τιμές του 2013.

Ο κ. Λαμάρης πρόσθεσε ότι έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα με τις ενστάσεις, ενώ την Επιτροπή προβλημάτισε και ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων για διόρθωση, αλλά και το κατά πόσο θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τους αιτητές αυτούς να υποβάλουν ενδεχόμενα ένσταση, η οποία δεν είναι ατελής αλλά με πληρωμή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει το απόγευμα την πρόταση νόμου.

Συμπλήρωσε ότι έχουν υποβληθεί 22 χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης λάθους προς το Κτηματολόγιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000», αλλά και ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία δεν λήφθηκε υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής - για παράδειγμα αν πρόκειται για πεδιάδα ή γκρεμό.

Ο κ. Κυπριανού συμπλήρωσε ότι το Κτηματολόγιο ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα προβεί αυτεπάγγελτα σε επανεκτιμήσεις σε σχέση με τους δύο αυτούς παράγοντες, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες εφόσον διαπιστώσουν λάθος στην εκτίμηση του Κτηματολογίου να καταθέσουν την ένστασή τους μέχρι τα τέλη του έτους.

Είπε τέλος ότι στόχος και θέση του ΔΗΣΥ είναι να επιβληθεί στους πολίτες μικρότερη φορολογία σε σχέση με πέρυσι, ενώ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και με την φιλοσοφία του μνημονιακού αυτού φόρου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε από την πλευρά του για κυβερνητική αδιαφορία. «Θέλω να καταγγείλω την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει με τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, αντί να φέρει ένα σύγχρονο και δίκαιο νομοσχέδιο, αφήνει τον χρόνο να κυλά αδιάφορα, παγιώνοντας αδικίες.

Ανέφερε εξάλλου ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του, οι ενστάσεις δεν αφορούν μόνο τις περιοχές του «Natura 2000». Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για την αξία αγροτικών τεμαχίων έγιναν «πρόχειρα και χονδρικά», όπου σημειώθηκαν τεράστια λάθη.

Είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έφερε τη συνολική λύση που υποσχέθηκε για αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα η Βουλή να αναγκάζεται να περάσει την μεταβατική αυτή νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΗΣΥ: Καταθέτει πρόταση για ενστάσεις ακινήτων μέχρι τέλος 2015

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ουρολοίμωξη: Αυτά είναι τα σημάδια - Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο σπίτι
  2. Κτηματολόγιο: Στις 28.000 οι αναγκαστικές εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας
  3. Εγκρίθηκε από τη ελληνική Βουλή η πρόταση για Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis
  4. Στα άκρα οδηγείται σήμερα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη Novartis
  5. Ο 27χρονος που «γάζωσαν» το σπίτι του είχε πέσει θύμα απαγωγής - Καταζητείται 38χρονος [vid]
  6. Νομοθεσία για προστασία του δημόσιου μητρικού θηλασμού