What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Τί πραγματικά σημαίνει για τους πολίτες

Νίκος Νικολαΐδης
Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2015 | 12:05
Πρώτη δημοσίευση: 24.04.2015 | 22:55

Είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία του κόσμου γιατί ψηφίστηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μια νέα, αρκετά πολύπλοκη και δυσνόητη νομοθεσία, η οποία επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες. Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, γιατί η ελλιπής ή η σκόπιμα διαστρεβλωμένη πληροφόρηση μόνο ζημιά προκαλεί, σε μια περίοδο που η έγνοια όλων θα έπρεπε να είναι η στήριξη της πατρίδας μας και των χιλιάδων οικογενειών που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, και όχι η εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ψηφίστηκε ο νόμος για τις εκποιήσεις, ο οποίος έδωσε στις τράπεζες το ισχυρότατο όπλο των γρήγορων και μαζικών εκποιήσεων ενυπόθηκων περιουσιών. Η ΕΔΕΚ, μόνη από τα μεγαλύτερα κόμματα, καταψήφισε τη νομοθεσία αυτή, γιατί δεν υπήρχε ταυτόχρονα έτοιμο και το πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα καθόριζε και τα δικαιώματα των πολιτών ώστε να υπάρχει έτσι και η απαραίτητη προστασία τους απέναντι στις εκποιήσεις των περιουσιών τους. Η πλειοψηφία της Βουλής, πολύ σωστά, έστω και εκ των υστέρων, ανέστειλε το νόμο για τις εκποιήσεις μέχρι να ετοιμαστεί και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Όπως είναι γνωστό, αυτή η αναστολή προκάλεσε και την αναστολή του προγράμματος της δανειακής σύμβασης της Κύπρου.

Όταν μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα 5 νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας, η ΕΔΕΚ τα έκρινε απαράδεκτα γιατί δεν ικανοποιούσαν τους 2 βασικούς στόχους που θα έπρεπε να ικανοποιούν:
• να οδηγούνται οι τράπεζες σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων, και
• να προστατεύονται επαρκώς τόσο οι πρωτοφειλέτες όσο και οι εγγυητές, αλλά κυρίως οι ευάλωτοι πολίτες

Για να αντιμετωπιστούν τα πιο πάνω σοβαρά κενά, προτείναμε συγκεκριμένες τροπολογίες στα νομοσχέδια, και δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, καθαρά και αποφασιστικά ότι δεν θα ψηφίζαμε το πλαίσιο χωρίς αυτές τις διορθώσεις. Είναι γεγονός ότι μέχρι τις τελευταίες 2 μέρες πριν την τελική ψηφοφορία δεν υπήρχαν οι προοπτικές αποδοχής των προτάσεων μας, γιατί η κυβέρνηση ανέμενε την έστω και οριακή υπερψήφιση του πλαισίου. Όταν φάνηκε ότι αυτό δεν ίσχυε, η ΕΔΕΚ άδραξε την ευκαιρία να προωθήσει τις τροπολογίες της. Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ έγιναν αποδεκτές και το πλαίσιο, τροποποιημένο και αποδεκτό πλέον, υπερψηφίστηκε.

Γιατί η υπερψήφιση του πλαισίου ήταν επιβαλλόμενη:

Διαγράφονται άμεσα και καθολικά όλες οι υπερχρεώσεις (πανωτόκια και καταχρηστικές ρήτρες) που παράτυπα επέβαλλαν οι τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου. Αυτό το γεγονός μαζί με το ότι οι πολίτες δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, αλλα τις προτάσεις αναδιάρθρωσης θα ετοιμάζουν ανεξάρτητοι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων των οφειλετών αφού ληφθούν υπόψη και οι βιωτικές τους ανάγκες και αν οι τράπεζες δεν δεχτούν αυτές τις προτάσεις, υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν με δικαστική απόφαση, ανοίγει το δρόμο για βιώσιμες και δίκαιες αναδιαρθρώσεις.

2. Απαλλάσσονται πλήρως οι εγγυητές των οποίων η καθαρή αξία της περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις €750.000, εξαιρουμένης και της κύριας κατοικίας τους, για ενυπόθηκα δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, για αρχική αξία δανείου μέχρι €250.000 ή μεγαλύτερης αρχικής αξίας αλλά με σημερινό υπόλοιπο κάτω από το ποσό αυτό (μέτρο που αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγυητών).

3. Προστατεύεται από εκποίηση η κύρια κατοικία, αξίας μέχρι €300.000 και η επαγγελματική στέγη μέχρι €350.0000 για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, δηλαδή δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έστω και με αναδιάρθρωση τα δάνεια τους, όπως είναι οι άνεργοι και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Αυτό το μέτρο θα επεκταθεί αν στους επόμενους 6 μήνες η κυβέρνηση δεν υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των πολιτών αυτών.

4. Διαγραφή δανείων μέχρι €25.000 για ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πολύ περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

5. Υπήρξε ρητή δημόσια δέσμευση από την πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή ότι θα στηριχτεί η πρόταση νόμου που καταθέτει άμεσα η ΕΔΕΚ για καθορισμό μιας και μόνο αξίας του υποθηκευμένου ακινήτου τους ώστε να προστατεύονται ουσιαστικά όλοι οι πολίτες από τον κίνδυνο υποτίμησης της αξίας του ακινήτου τους από τις τράπεζες είτε για σκοπούς αναδιάρθρωσης του δανείου, είτε για σκοπούς εκποιήσεων. Ταυτόχρονα με την πρόταση μας καθορίζουμε και τον ισόποσο καταμερισμό των υποχρεώσεων των εγγυητών, και σε περίπτωση πτώχευσης κάποιων εγγυητών η υπαοχρέωση υους βαρύνει τις τράπεζες.

6. Επιπρόσθετα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν με τη θέση της ΕΔΕΚ να προχωρήσουμε άμεσα με την υιοθέτηση διαδικασιών και λήψης μέτρων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πακέτα ενυπόθηκων δανείων να πωληθούν σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.

Όλα τα πιο πάνω δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, αλλά βοηθούν και στηρίζουν τους ευάλωτους πολίτες και όχι τις τράπεζες.
Η μεγαλύτερη ανευθυνότητα θα ήταν, μετά τα τεράστια και εγκληματικά λάθη που διαπράχθηκαν σε πολιτικό, εποπτικό και τραπεζικό επίπεδο, να αφήναμε και τους πολίτες απροστάτευτους, τη στιγμή μάλιστα που κανένας υπεύθυνος δεν οδηγήθηκε ακόμα στη δικαιοσύνη. Μια τέτοια στάση μόνο απαράδεκτες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί.

Νίκος Νικολαΐδης

Βουλευτής Λεμεσού ΚΣ ΕΔΕΚ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
  3. Σοφία Παυλίδου: Η πρώτη αντίδραση μετά την απομάκρυνση του Μάνου Παπαγιάννη από το θέατρο!
  4. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Έχασε την ισορροπία της και έπεσε πάνω στον Πρόεδρο Αναστασιάδη! [pics]
  5. Μειώνεται το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ΕΕ και Κύπρο
  6. Συγκινεί η Νατάσα Ευριπίδου: Λίγο πριν πεθάνει ο μπαμπάς μου απέβαλα για πρώτη φορά [vid]