What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

(LIVE) Β' γύρος παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα – Δεδομένη θεωρείται η νίκη Ακιντζί

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 26.04.2015 | 19:45
Πρώτη δημοσίευση: 26.04.2015 | 09:03

- Σε συγκέντρωση στις 20.00 στην πλατεία Ινονού καλεί τους υποστηρικτές του ο Μουσταφά Ακιντζί
- Γλέντι με τραγούδια και χορούς έχει στηθεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας
- Από το απόγευμα ξηλώθηκε το προεκλογικό γραφείο του Ντερβίς Έρογλου
- Το βιογραφικό του νέου "προέδρου" μεταδίδεται ήδη από κάποια τ/κ ΜΜΕ
- Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα
- Με ποσοστό 60,51% προηγείται ο Ακιντζί έναντι 39,49% του Ντερβίς Έρογλου
- Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 64%
- Έκλεισαν οι κάλπες στις 18:00, σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή
- Δύο συλλήψεις σε εκλογικά κέντρα

Σε συγκέντρωση στις 20.00 στην πλατεία Ινονού καλεί τους υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωση από το εκλογικό του γραφείο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί αναμένεται γύρω στις 20.30 να απευθυνθεί στον κόσμο ενώ στο προεκλογικό του γραφείο κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας έχει στηθεί γλέντι με τραγούδια και χορούς. Πολύ κοντά βρισκόταν προεκλογικό γραφείο του Ντερβίς Έρογλου το οποίο όμως ξηλώθηκε από το απόγευμα και κατέβηκαν οι αφίσες του από τους τοίχους.

Το βιογραφικό του νέου "προέδρoυ" μεταδίδεται ήδη από κάποια τ/κ ΜΜΕ ενώ και η πλατεία Σεραγιού έχει αδειάσει καθώς τα δημοσιογραφικά συνεργεία έχουν μετακινηθεί προς την πλατεία Ινονού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποστηρικτές του κ. Ακιντζί στέλνουν συγχαρητήρια μηνύματα.

Στις 638 κάλπες με ποσοστό 60,51% προηγείται ο Ακιντζί έναντι 39,49% του Ντερβίς Έρογλου.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 64% ενώ την προηγούμενη Κυριακή ήταν 62,34%.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τέσσερα άτομα σε Κιόνελι, Αμμόχωστο και Κερύνεια συνελλήφθησαν από την "αστυνομία" επειδή έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο ενώ ψήφιζαν. Ο ένας από αυτούς αρνήθηκε να δείξει στους "αστυνομικούς" το κινητό του και συνελλήφθη για αντίσταση στις "αρχές".

Οι κάλπες στα κατεχόμενα έκλεισαν στις 18.00 με την συμμετοχή αυτή την Κυριακή να κυμαίνεται στις 17.00 στο 56%.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην Αμμόχωστο και την Κερύνεια δύο άτομα συνελλήφθησαν την ώρα που έβγαζαν φωτογραφία με το κινητό τους το ψηφοδέλτιο την ώρα που ψήφιζαν, πράγμα που απαγορεύεται.

Στον δεύτερο γύρο των “προεδρικών εκλογών” δικαίωμα ψήφου είχαν 176.980. Την προηγούμενη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής ήταν 62,34%.

Νωρίτερα...

Στις κάλπες για το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που θα αναδείξει τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας προσέρχονται σήμερα 176.980 Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι 693 κάλπες θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 8 το βράδυ.

Στο δεύτερο γύρο κατέρχονται οι Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι πέρασαν από τον πρώτο γύρο, στον οποίον πήραν μέρος επτά συνολικά υποψήφιοι.

Ο κ. Έρογλου είχε λάβει 30.328 ψήφους, ποσοστό 28,15% και ο κ. Ακιντζί 29.030 ή 26,94%.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι ήταν 176.916 αλλά σε αυτούς προστέθηκαν όσοι έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους αυτή την εβδομάδα και όσοι κατά λάθος είχαν διαγραφεί ή μη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Στις “εκλογές” θα εργαστούν περίπου 4.000 άτομα.

Στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου γύρου πρώτος εμφανίζεται ο Μουσταφά Ακιντζί και δεύτερος ο Ντερβίς Έρογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο άρχισε επίσημα την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το απόγευμα.

Την υποψηφιότητα Ακιντζί, εκτός από τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, στηρίζει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό ενώ την υποψηφιότητα Έρογλου, όπως και πριν, τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό. Ο πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε στην απόφασή του να μην κατευθύνει τους ψηφοφόρους του.

Το σύνθημα του Ακιντζί από τον πρώτο γύρο που ήταν “Απάντηση Ακιντζί” έγινε “Η απάντηση του καθενός Ακιντζί”. Του Έρογλου διατηρήθηκε ως κύριο σύνθημα “Φυσικά και Έρογλου”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ψηφίζει στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 11:00 το πρωί και ο Ντερβίς Έρογλου στην Αμμόχωστο στις 10.30.

Είναι η τρίτη φορά που οι “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα καταλήγουν σε δεύτερο γύρο. Και τις δύο προηγούμενες φορές παρών ήταν και πάλι ο Ντερβίς Έρογλου, ανθυποψήφιος του Ραούφ Ντενκτάς το 1995 και το 2000. Το 2000 πριν το δεύτερο γύρο ο Ντερβίς Έρογλου απέσυρε την υποψηφιότητά του και έτσι δεν επαναλήφθηκε η διαδικασία και ο Ραούφ Ντενκτάς επανεκλέγηκε στην “προεδρία”.

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική και εξειδικεύτηκε στην ουρολογία, όμως ασχολείται με την πολιτική πολλές δεκαετίες τώρα. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε “προεδρικές εκλογές”. Διετέλεσε επίσης “πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Έρογλου έχει τέσσερα παιδιά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών το 1976 εκλέγηκε “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “βουλευτής”. Είναι η τρίτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί έχει τρεις κόρες.

Με τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα θα αποφασιστεί ο ηγέτης των Τ/κ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Φυσικά το Κυπριακό δεν εξαρτάται από τον Τ/κ αποκλειστικά. Το Κυπριακό ανέκαθεν ήταν θέμα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και όχι μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, ενώ πάντα στις διαπραγματεύσεις οι Τ/κ ηγέτες διατηρούσαν μια κοινή γραμμή ένεκα στρατηγικής τους έτσι δύσκολα αναμένεται να γίνει κάποια σοβαρή αλλαγή στην στάση τους.

Ψηφοφορία

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις “εκλογές” που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα, Μουσταφά Ακιντζί, ψήφισε πριν από λίγο, δηλώνοντας πως καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ακιντζί συνοδευόταν από τη σύζυγό του, τις τρεις του κόρες και την εγγονή του.
Αφότου ψήφισε προέβη σε δήλωση λέγοντας πως σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τους Τουρκοκύπριους και ευχήθηκε το αποτέλεσμα να είναι καλό για όλους.

Κάλεσε δε όλους να ψηφίσουν και να εκφράσουν τη βούλησή τους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια νέα περίοδος θα ξεκινήσει απόψε και τόνισε τη σημασία του να υπάρξει αλλαγή οράματος. “Όταν έρθει η ώρα για μια πραγματική αλλαγή, καμία δύναμη δεν μπορεί να την εμποδίσει” είπε. Όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, ανέφερε και ευχήθηκε το αποτέλεσμα να είναι καλό για την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους και τη γύρω περιοχή.

Τη θέση ότι οι πολιτικοί θα σεβαστούν την απόφαση των πολιτών εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής των Τ/κ κομμάτων σε δηλώσεις τους αφού ψήφισαν, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να δείξει τη θέλησή του.

Παράλληλα, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του αφού ψήφισε μαζί με την σύζυγο και την οικογένεια του, ο υποψήφιος για επανεκλογή Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την ευχή τα αποτελέσματα να είναι καλά για όλους.

Αναφέροντας ότι ο κόσμος τους ακούει (τους πολιτικούς) εδώ και πολύ καιρό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν τη θέλησή τους.

Σε μια άλλη εξέλιξη μέχρι τις 5 η προέλευση έφτασε στο 56% ενώ την τελευταία ώρα υπάρχει μεγάλη αύξηση προέλευσης στο Τρίκωμο φτάνοντας στο 60%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε πολωμένο κλίμα και εν μέσω αλληλοκατηγοριών θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος στα κατεχόμενα

Ο Έρογλου αφήνει σκιές για Ακιντζί και το παίζει «μάγος της διπλωματίας» - «Εγώ έφερα τον Αναστασιάδη σε επίπεδο παζαρέματος»

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ναρκωτικά, γαλακτοκομικά, σπαράγγια και... πάσης φύσεως υλικά από κατεχόμενα σε Άγιο Δομέτιο και Λήδρας
  2. ΠτΒ: Παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε λύση θα οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο της στην Κύπρο
  3. Παροξυσμός υπεροψίας από τον υπερφίαλο Ναμί: Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μπορεί να εμποδίσει γεώτρηση και στο τεμάχιο «10»!
  4. Ερχιουρμάν: Επανεξέταση «υπηκοοτήτων» και νέα απογραφή πληθυσμού
  5. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  6. Ακιντζί σε Ε/κ: Να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρισμού με τους Τ/κ