What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΛΟΥΗΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ·

INFO

27.04.2015 | 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 27.04.2015 | 11:48

Αλλαγές στο δημόσιο τομέα μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως η «εύκολη λύση», για οποιεσδήποτε περαιτέρω περικοπές και επιβαρύνσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό το πρωί στο 52ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και οι στόχοι επιτυγχάνονται νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι διεθνείς δανειστές και αυτό έγινε κατορθωτό μετά από τις θυσίες της κοινωνίας και των Κυπρίων πολιτών.

Πρόσθεσε όμως ότι η μείωση των αναπτυξιακών δαπανών και του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης περιορίζουν τις δυνατότητες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για προσέλκυση επενδύσεων.

"Η δημόσια υπηρεσία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, εφόσον οι μαζικές αφυπηρετήσεις και οι παγοποιήσεις προαγωγών έχουν αφήσει αρκετά τμήματα ακέφαλα, με τη διεκπεραίωση των λειτουργιών να γίνεται δύσκολη", ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι μέσα στο 2015 προβλέπεται από το Μνημόνιο Συναντίληψης που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού που αφορά την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, για να σημειώσει όμως ότι παρόλο που τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί είναι ασφυκτικά, "πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αρχίσει".

"Αναμένουμε ότι μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο θα υπάρξουν εκείνες οι αλλαγές που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, θα μειώσουν αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα βελτιώνουν το περιβάλλον εργασίας, πάντοτε σεβόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, που θα διευκολύνει το έργο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, στην καταγραφή των ελλείψεων που υπάρχουν στα διάφορα τμήματα και στην άμεση αντιμετώπιση τους, στο θέμα της μετακίνησης λειτουργών σε άλλα τμήματα και στο ενδεχόμενο συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι αποτελεί επιτακτικό καθήκον της πολιτείας η προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσοι ευθύνονται για την πρωτοφανή κρίση της κυπριακής οικονομίας.

"Αποτελεί καθολική απαίτηση να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι έρευνες να φτάσουν όλους όσους οδήγησαν στην τραπεζική λεηλασία. Η απονομή δικαιοσύνης για την κατάρρευση της οικονομίας αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της Πολιτείας και των συντεταγμένων οργάνων της, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τις θυσίες που κλήθηκε να υποστεί ο λαός μας", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήρθε η ώρα των εκποιήσεων – Στη ζυγαριά της Τρόικας το πλαίσιο αφερεγγυότητάς 

Τορπιλίζεται η συνεργασία κομμάτων στο πλαίσιο αφερεγγυότητας – Οικολόγοι: Μας έδιωξε η Κεντρική Τράπεζα …
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Διευρυμένες επαφές Κασουλίδη στην Νέα Υόρκη για Κυπριακό και περιφερειακές εξελίξεις
  2. ΥΠΟΙΚ: Αυτοί είναι οι όροι απασχόλησης εργοδοτουμένων ορισμένου και αορίστου χρόνου
  3. Προώθηση ριζικών αλλαγών στο ΥΠΑΜ και συστέγαση με ΓΕΕΦ - Εύσημα Μιχαήλιδη σε Φωκαΐδη
  4. Έντονη ενόχληση Κυβέρνησης με το πόρισμα Μιχαηλίδη περί μη βιωσιμότητας του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς [vids]
  5. Ετήσια μείωση της ανεργίας στο 10,6% το 2ο τρίμηνο 2017
  6. Η στιγμή που drone σταμάτησε με βομβαρδισμό δημόσια εκτέλεση του ISIS [vid]