What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

29.04.2015 | 09:44
Τελευταία ενημέρωση: 29.04.2015 | 15:18

Ανώνυμες και μη δωρεές κομμάτων καίνε την Κύπρο – Δείτε τι λέει η έκθεση GRECO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Έντονα επικριτική για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα καταπολέμησης της διαφθοράς και ειδικότερα στον τομέα που αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι η έκθεση της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που δίνεται σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα

Στην έκθεση την οποία παρουσιάζει η εφημερίδα «Φ» εκφράζεται η απογοήτευση της Επιτροπής, διότι -όπως αναφέρεται ρητώς στα συμπεράσματα- η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται να κωλυσιεργεί και να βραδυπορεί στην εφαρμογή των έξι από τις οκτώ συστάσεις που είχε απευθύνει η GRECO στην Κύπρο από το 2011 για την πάταξη της διαφθοράς.

Η έκθεση GRECO στέκεται ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει προ τετραετίας στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των υποψηφίων βουλευτών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων, καθώς και για τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων.

Αναλυτικότερα η έκθεση υπογραμμίζει ότι «εκτός από την υποχρέωση του Γενικού Ελεγκτή να δημοσιεύει ετήσια έκθεση ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων που δεν εφαρμόζεται, η Κύπρος δεν έχει εισαγάγει τη ρητή απαίτηση να δημοσιεύονται οι οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων».

Η έκθεση επανέρχεται στις παλαιότερες συστάσεις της, που δεν έχουν εφαρμοσθεί, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος παρακολούθησης της πολιτικής χρηματοδότησης στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας, σχετικά με τους δωρητές των πολιτικών κομμάτων, ότι:

Δεν έχει θεσμοθετηθεί γενική απαίτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκαλύπτονται όλες οι δωρεές και τα ονόματα των δωρητών, από πολιτικά κόμματα, εκλεγμένους αντιπρόσωπους και υποψήφιους βουλευτές. Όπως τονίζεται στην έκθεση, η σύσταση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, όπως και δεν έχει εφαρμοσθεί και «η γνωστοποίηση των ιδιωτικών δωρεών στα κόμματα (που ξεπερνούν ένα ορισμένο ποσό), μαζί με την αποκάλυψη του ονόματος του ιδιώτη.

Όσον αφορά τις δωρεές, υπάρχει μόνο μία απαίτηση γνωστοποίησης που εμπεριέχεται στον νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, με βάση τον οποίο τα πολιτικά κόμματα και οι συγγενικές τους οργανώσεις υποχρεώνονται να δημοσιεύουν στον ημερήσιο Τύπο το συνολικό ποσό των ανώνυμων δωρεών ανά έτος.

Ωστόσο, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι το όριο που τέθηκε ως πλαφόν για την υποχρέωση της δημοσίευσης των ονομάτων των δωρεών στα πολιτικά κόμματα και στις θυγατρικές τους είναι υψηλό, αφού ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά περίπτωση και οποιοδήποτε άλλο μικρότερο ποσό δεν δηλώνεται.

Στόχος η ψήφιση του νόμου πριν το καλοκαίρι

Με στόχο να ψηφιστεί ο περί Πολιτικών Κομμάτων νόμος πριν κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι, άρχισε χθες η συζήτηση των νομοθετικών κειμένων για τον νόμο στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με τη διατύπωση ενστάσεων ως προς τη διαδικασία αρχικά, αλλά και με προβληματισμούς που εξέφρασαν οι βουλευτές.

«Θεωρώ πως το ότι ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τον νόμο περί Κομμάτων είναι ένα καλό σημάδι ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και την ψήφιση -όπως ήταν και ο αρχικός στόχος- το καλοκαίρι», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης.

«Μέσα στο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής ζωής του τόπου ο ΔΗΣΥ θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συζήτησης και ψήφισης του νέου περί Πολιτικών Κομμάτων νόμου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αντρέας Κυπριανού.

«Εκ των πραγμάτων και ένεκα της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης, η συζήτηση επικεντρώνεται στα θέματα χρηματοδότησης που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», είπε στις δηλώσεις του ο βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε εξέλιξη η Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων - Στο επίκεντρο η αφερεγγυότητα και ολίγον από τι από Νομική Υπηρεσία

Νεοφύτου: Η πορεία εξόδου της Κύπρου στις αγορές ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο