What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

29.04.2015 | 19:38
Τελευταία ενημέρωση: 29.04.2015 | 21:36

Στις προτεραιότητες των Συντηρητικών το Κυπριακό στις εκλογές της Βρετανίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την ψήφο των Κυπρίων της περιφέρειάς του στο βόρειο Λονδίνο διεκδικεί και σε αυτές τις εκλογές ο Νικ ντε Μπουά, ένας από τους φίλους Βρετανούς βουλευτές της Κύπρου που είχε κερδίσει την έδρα του Enfield North στις εκλογές του 2010.

Βασική αντίπαλος του πολιτικού του Συντηρητικού Κόμματος είναι η Τζόαν Ράιαν των Εργατικών, πρώην Ειδική Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ λίγο πριν την είσοδο στην τελική εβδομάδα για τις εκλογές της 7ης Μαΐου ο κ. Ντε Μπουά είπε πως όλοι οι ψηφοφόροι στο Enfield North έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα έργα δύο υποψηφίων που έχουν υπηρετήσει ως βουλευτές, καθώς η κα Ράιαν ήταν η προκάτοχός του στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Εξελέγη αμέσως μετά το αποτρόπαιο σκάνδαλο των αμφιλεγόμενων βουλευτικών δαπανών που προκάλεσε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς. Επειδή η Τζόαν Ράιαν είχε εμπλακεί σε αυτό το σκάνδαλο και υποχρεώθηκε να επιστρέψει χρήματα που είχε διεκδικήσει ως αποζημίωση, φρόντισα όλες μου οι δαπάνες να δημοσιοποιούνται, να είναι διαφανείς και διαθέσιμες στον οποιονδήποτε», είπε ο κ. Ντε Μπουά.

«Γνώριζα επίσης ότι έπρεπε να κάνω έργα, έργα απτά: μειώσαμε λοιπόν την υψηλή ανεργία της περιφέρειας στο μισό. Ήμουν ο πρώτος βουλευτής που διοργάνωσε Εκθέσεις Εργασίας, φέρνοντας κοντά εργοδότες και αναζητούντες εργασία. Επίσης, ενώ είμαι υπερήφανος που είμαι Συντηρητικός, πάντα ψήφιζα με βάση τις αρχές μου. Η αντίπαλός μου είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ενώ εγώ πήγα αντίθετα στο κόμμα μου και καταψήφισα την επέμβαση στη Συρία ακολουθώντας τις πεποιθήσεις μου», συμπλήρωσε.

Αναπόφευκτα η συζήτηση στράφηκε στην πολυπληθή κυπριακή κοινότητα που ζει και ψηφίζει στο Enfield. «Κατ’ αρχάς πρέπει να πω ότι έχω μια σχέση με την Κύπρο που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν», είπε αρχικά ο υποψήφιος των Συντηρητικών. «Χρόνια πριν είχα έναν αδερφό που γεννήθηκε στη Λευκωσία αλλά δυστυχώς πέθανε αιφνιδίως και θάφτηκε εκεί που μετά χαράχτηκε η πράσινη γραμμή, στη νεκρή ζώνη. Είναι τραγικό για τον κυπριακό λαό να ζει σε ένα διαιρεμένο νησί και αυτό μου το υπενθυμίζει κάθε επίσκεψή μου στον τάφο του αδερφού μου».

Ο κ. Ντε Μπουά σημείωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαντά στο ερώτημα που συχνά πυκνά τίθεται από Κύπριους ψηφοφόρους στο βόρειο Λονδίνο, δηλαδή τι κάνουν οι Βρετανοί βουλευτές για την Κύπρο. «Νομίζω ότι το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Κάθε βουλευτής με Κύπριους ψηφοφόρους έχει καθήκον πρώτον να εκπροσωπεί όλους τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του στα καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να διασφαλίζει ότι η Βρετανία παίζει τον ρόλο που της αναλογεί στην παροχή βοήθειας προς την Κύπρο. Αυτό συνέβη κατά την τραπεζική κρίση, όταν οι Συντηρητικοί βουλευτές του βορείου Λονδίνου φέραμε σε επαφή τους Ελληνοκύπριους με τους αρμόδιους υπουργούς και διασφαλίσαμε την παροχή βοήθειας προς την τότε νέα κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. Οφείλουμε επίσης να διασφαλίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση υπό τους Συντηρητικούς έχει ως προτεραιότητα το Κυπριακό».

Απόδειξη για τη σημασία που αποδίδουν οι Συντηρητικοί στο Κυπριακό, τόνισε ο κ. Ντε Μπουά, είναι η συμπερίληψη στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματος αναφοράς στη στήριξη προς τους Κυπρίους στις προσπάθειες για εύρεση ειρηνικής και διαρκούς λύσης. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βουλευτές του βορείου Λονδίνου είχαν καθοριστική συμβολή σε αυτό. «Πρέπει να έχω την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών της περιφέρειάς μου και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαι διαθέσιμος, πρέπει να τους ακούω και πρέπει να είμαι έτοιμος να τους εκπροσωπήσω. Πιστεύω ότι αυτό κάνω και νομίζω ότι το έχουμε δείξει στην περίπτωση της Κύπρου», είπε ο ίδιος.

Η συζήτηση με τον κ. Ντε Μπουά έγινε λίγο μετά τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Υποψήφιοι βουλευτές όπως η Τερέζα Βίλιερς και ο κ. Μπάροους χαιρέτισαν τη νέα ελπίδα που διαπιστώνουν ότι δημιουργεί η εξέλιξη αυτή. «Ελπίζω ότι έχουμε τις σωστές ενδείξεις από τον βορρά τώρα, μετά την εκλογή του Ακκιντζί», σχολίασε ο Νικ ντε Μπουά. «Ακούσαμε τη σωστή γλώσσα από αυτόν και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί. Σημαίνει αυτό ότι μπορούμε να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια λύση υπό τα Ηνωμένα Έθνη; Το ελπίζω. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε έρθει στην εξουσία με μία σιγουριά ότι θέλει μια λύση και ελπίζω ότι αυτή η νέα δυναμική μπορεί να αξιοποιηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο ρόλος της Βρετανίας είναι να είναι πάντα διαθέσιμη και πάντα να στηρίζει. Θεωρώ ότι αυτό είναι κρίσιμο», είπε ο 56χρονος υποψήφιος βουλευτής.

Αναλύοντας περαιτέρω το ρόλο της χώρας του, ο κ. Ντε Μπουά ανέφερε: «Ως εγγυήτρια δύναμη νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας. Όχι απλά επειδή είναι δυστυχές να έχουμε τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη μετά από 41 χρόνια, αλλά και λόγω της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου σε μία ταχέως μεταβαλλόμενη περιοχή με παγκόσμιες απειλές. Νομίζω ότι αν η Βρετανία μπορεί να ρίξει το πλήρες διπλωματικό βάρος της υπέρ της λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αυτό θα είναι πιθανώς το πιο σημαντικό εκ μέρους της. Θέλω να δω λοιπόν διαρκείς προσπάθειες στήριξης της λύσης».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πρωτοβουλίες προσέγγισης των δύο κοινοτήτων επαινώντας την πρωτοβουλία του Φόρεϊν Όφις να φιλοξενήσει προ μηνών εκδήλωση με τη συμμετοχή των εμπορικών επιμελητηρίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Πιστεύω πολύ ότι τα οικονομικά οφέλη μπορούν να δώσουν ώθηση και βρήκα πολύ σοφή την πρωτοβουλία του Φόρεϊν Όφις και τον συμβολισμό της εκδήλωσης», δήλωσε ο κ. Ντε Μπουά.

Καταλήγοντας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του: «Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας εύγλωττος φωνακλάς για το Enfield που θα διατρανώσει τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες των πολιτών χωρίς φόβο ότι θα αναστατώσει κάποιους ή ότι θα τους ξεχάσει διεκδικώντας υπουργικό αξίωμα. Γιατί αυτό που έχω μάθει είναι ότι πάνω απ’ όλα έρχεται η πατρίδα, μετά οι ψηφοφόροι και έπειτα το κόμμα. Έτσι βλέπω τις προτεραιότητές μου».

Και μέσα σε αυτές τις προτεραιότητες είναι και οι ελπίδες των Κυπρίων ψηφοφόρων: «Σκοπεύω λοιπόν να μιλώ πολύ στη νέα βουλή για το Κυπριακό, διότι θέλω να δω τη λύση ενώ ζουν αυτοί που έχουν πολύ νωπές τις μνήμες του εκτοπισμού, που έχουν αγνοούμενους συγγενείς και πέρασαν τρομακτικές στιγμές το 1974», είπε ο υποψήφιος των Συντηρητικών στο Enfied North.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προβάδισμα Κάμερον σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στη Βρετανία


Κάμερον: Θα στηρίξουμε τους Κυπρίους στην επανένωση για να βρουν μία ειρηνική λύση

Απάνθρωπο: Στις βάσεις Δεκέλειας φυλακίζουν γυναικόπαιδα για να μη διαμαρτύρονται – Στο κελί 17 παιδιά Σ/κ και αργίες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βρείτε που κρύβεται ο στρατιώτης! [pic]
  2. Προεδρικές Εκλογές: «Κλείδωσε» το debate - Ημερομηνία, μονομάχοι και ενότητες
  3. Καταγγελίες και παράπονα από εγκλωβισμένους Κύπριους σε βρετανικά αεροδρόμια - «Αφημένοι 12 ώρες στο έλεος του Θεού...»
  4. Χάος στη Βρετανία από τη σφοδρή χιονόπτωση - Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων [pics]
  5. ΔΗΚΟ: Χρειάζεται πιο διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό
  6. Λιλλήκας: Οι δηλώσεις Ερντογάν αναδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου