What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

30.04.2015 | 09:43
Τελευταία ενημέρωση: 30.04.2015 | 11:16

ΣΕΚ: Αξιώνει μέτρα ανάπτυξης για θέσεις εργασίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η ΣΕΚ, με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, αξιώνει την υιοθέτηση μέτρων οικονομικής ανάπτυξης που θα συμβάλουν γρήγορα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στη διακήρυξή της για την Πρωτομαγιά, η ΣΕΚ αναφέρει ότι για άλλη μια χρονιά η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την Κύπρο βυθισμένη στην κοινωνική, οικονομική και θεσμική κρίση με πρώτα θύματα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ΣΕΚ, αναφέρεται, γιορτάζει την Εργατική Πρωτομαγιά με το μυαλό στραμμένο στους άνεργους, τους δυσπραγούντες, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά και ιδιαιτέρως τη νέα γενιά η οποία βιώνει ολοένα και περισσότερο τον εφιάλτη της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Μεταξύ άλλων, η ΣΕΚ εισηγείται την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για πάταξης της φοροδιαφυγής, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού για ανακούφιση των νοικοκυριών και αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τάχιστη υιοθέτηση του σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων που εξήγγειλε ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξη Γης με εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να παρέχεται η μέγιστη δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια προστασίας της ιδιοκατοίκησης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΣΕΚ εισηγείται ακόμη τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τρόπο που να επιτευχθεί ο σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, η νομική υπόσταση της συλλογικής σύμβασης, η πάταξη της εργασιακής εκμετάλλευσης, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η εφαρμογή της αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην απασχόληση για να αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεων.

Επίσης διεκδικεί ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων με επανάκτηση των μισθών και ωφελημάτων που απωλέσθηκαν μεσούσης της κρίσης, υιοθέτηση ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης για τους άνεργους νέους και παροχή κινήτρων για ένταξη τους στην αγορά εργασίας, περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την μετανάστευση, αύξηση στο μέτρο του δυνατού των χαμηλών συντάξεων και ολοκλήρωση του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να επενεργεί διαχρονικά ως δίχτυ προστασίας στα ευάλωτα στρώματα.

Για το ΓεΣΥ, η ΣΕΚ αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστεί στη βάση της υφιστάμενης μελέτης, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται ενεργός ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και η συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στην υλοποίηση του. Παράλληλα, να αποτρέπεται ο πολυασφαλιστικός χαραχτήρας του σχεδίου στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του καθώς και η συγκέντρωση υπερεξουσιών στον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Επίσης η ΣΕΚ αναφέρει στη διακήρυξή της ότι πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, με σκοπό να αποτραπεί θυματοποίηση εργαζομένων και να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα λειτουργίας του κάθε οργανισμού.

Αξιώνει ακόμη επίσπευση των διαδικασιών για τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των ενόχων και συνενόχων της οικονομικής τραγωδίας και καλεί παράλληλα την κυβέρνηση, τη γενική εισαγγελία και γενικότερα τα θεσμικά όργανα του κράτους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους "για να εξέλθει τάχιστα ο τόπος από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία τον έσυραν ανάξιοι πολιτικοί ηγέτες και ασύδοτοι οικονομικοί κερδοσκόποι".

Σε άλλο σημείο της διακήρυξής της η ΣΕΚ χαιρετίζει την επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων στις πρόσφατες παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, "προσδοκώντας ότι η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση δημοκρατική, στη βάση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση και τη βουλή να στηρίξουν την Νομική Υπηρεσία

Δεν αντέχουν άλλες θυσίες οι εργαζόμενοι, διαμηνύει η ΣΕΚ 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο