What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

Ορκίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί - Ανακοινώνει τ/κ ΜΟΕ και δηλώνει πως το «Tο status quo δεν είναι βιώσιμο»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 01.05.2015 | 11:33
Πρώτη δημοσίευση: 30.04.2015 | 20:56

- Λύση του Κυπριακού θα συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την Κύπρο
- Ορκίστηκε "Πρόεδρος" στην "βουλή" ο κ. Ακιντζί παραλαμβάνοντας από τον αποχωρούντα Έρογλου
- Ακιντζί: "Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το status quo δεν είναι βιώσιμο"
- Ο Ακιντζί προσβλέπει σε μια λύση να μεταφερθεί το Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας
- "Η 'ΤΔΒΚ' θα τηρήσει μια πιο υγιή στάση εντός ομοσπονδίας στο διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς της ΕΕ

Μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όχι μόνο των σχέσεων των δύο κοινοτήτων αλλά και των μελλοντικών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας, Τουρκίας – ΕΕ και Κύπρου – Τουρκίας, ανέφερε ο νέος Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι, ο οποίος ορκίστηκε στη λεγόμενη βουλή και ανέλαβε τα ηνία της κοινότητας από τον Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς και ο πρέσβης της Άγκυρας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά. Μετά την τελετή ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε το μνημείο Ατατούρκ και τους τάφους του Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και ακολούθως μετέβη στο λεγόμενο προεδρικό.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το πρόβλημα «παραμένει άλυτο και το status quo δεν είναι βιώσιμο». Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και την ηρεμία και της νήσου μας και της περιοχής, πρόσθεσε.Έκανε αναφορά στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 η οποία γράφει ότι και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν πολλά από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση.

«Μια τέτοια λύση θα συμβάλλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι γι αυτό «θα εργαστώ αποφασιστικά με μια προσέγγιση που στόχο θα έχει τη λύση και θα εκπροσωπήσω τους πολίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο νέος Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην προετοιμασία του πλαισίου για τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Είναι αρκετό όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν ότι υπάρχει μια κοινή ανάγκη και να συναντηθούν στον καλύτερο κοινό παρανομαστή με ένα κοινό όραμα προς όφελος όλων των πλευρών, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αντί να διαφωνούμε για το φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει εξορυχθεί, είναι πιο λογικό, γρήγορο και έχει μικρότερο κόστος να υπάρξει συμφωνία ως προς το πως θα διαμοιραστεί ο πλούτος και με μια λύση να μεταφέρουμε μαζί το αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε μια παράλληλη διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει την καθημερινή ζωή και θα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Σ` αυτό το πλαίσιο, είπε, θα επιδιώξω συμφωνία για το άνοιγμα των Βαρωσίων κάτω από την εποπτεία του ΟΗΕ και ταυτόχρονα την άρση των εμποδίων που γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο εμπόριο και τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο στην Τύμπου για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις.

Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ότι «θα αποτελεί την κύρια προσπάθεια μας». Τα ΜΟΕ, είπε, θα είναι σημαντικά μόνο γιατί θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στον κύριο στόχο.

«Η επίτευξη λύσης στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο προς όφελος της σχέσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στις μελλοντικές σχέσεις, Ελλάδας – Τουρκίας, Τουρκίας ΕΕ και Κύπρου – Τουρκίας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του..

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και βούληση για μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κ. Ανστασιάδης θα επιδείξει μια παρόμοια δέσμευση όπως αυτή το 2004 στο Σχέδιο Ανάν» Είμαστε της ίδιας γενιάς, πρόσθεσε, αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά θα έχει ακόμη πιο πολλές δυσκολίες για να φτάσει σε λύση.

Γι αυτό, «θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σήμερα και να πω ότι χωρίς προσπάθεια αλληλοκατηγοριών και χωρίς να ψάχνουμε για τον αποδιοπομπαίο τράγο, θα επιτύχουμε να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση του ορθολογισμού και του ρεαλισμού».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι η απαίτηση για δημιουργία πολιτισμένων σχέσεων στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία, με την οποία έχουμε σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, πρέπει να θεωρείται ως μια επωφελής εξέλιξη και για τις δύο πλευρές.

Η απευθείας εκδήλωση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων στην διοίκηση και το να ακούγεται η φωνή τους στους ίδιους τους «θεσμούς» τους έχει καθυστερήσει, πρόσθεσε.

«Όπως συχνά υπογράμμισα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πρέπει να είμαστε ικανοί να κοιτάξουμε τα πρόσωπά μας στον καθρέφτη» είπε. Διαβεβαίωσε ότι «η στάση μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα διέπεται από τη συμφιλίωση σε όλες τις μας τις σχέσεις».

Αναμφίβολα θα εργαστούμε με αποτελεσματική διαβούλευση και συνεργασία με τις αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κυρίως σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, η «ΤΔΒΚ»(ψευδοκράτος), όπως είπε, «θα διατηρήσει μια πιο υγιή στάση στο μέλλον εντός ενός ομοσπονδιακού σχήματος στο διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς της ΕΕ».

Αυτό, είπε, «είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων και θα συμβάλει στην εδραίωση της εικόνας και των δύο πλευρών στη διεθνή σκηνή»

«Θα διαμορφώσουμε το αύριο μας μαζί σ` αυτή τη γη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα και την εθνότητα», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δουλεύοντας μαζί θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα πιο όμορφο και φωτεινό μέλλον».

Στη δική του ομιλία νωρίτερα ο κ. Έρογλου είπε ότι ως επικεφαλής της Τ/κ κοινότητας ακολούθησε μια ρεαλιστική και ανθρωπιστική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το κλίμα ασφάλειας στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νταβούτογλου για Ακιντζί: «Όλα θα πάρουν το δρόμο τους, τα ίδια έκανε και ο Ταλάτ»

Βουλευτής AKP: Αν στον Ακιντζί αρέσουν πολύ οι Ε/Κ να πάει να ζήσει στην ε/κ πλευρά

Αρχηγός HDP: «Κυπριακέ λαέ και κ. Ακιντζί μη μας παρεξηγείς αλλά ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο»

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Σοκ σε Τουρκία και κατεχόμενα με το ειρωνικό πρωτοσέλιδο κατά Ερντογάν που τον ουρεί ελληνικό άγαλμα! [vid]
  2. Κατεχόμενα: Επανακυκλοφορεί η εφημερίδα «Βολκάν»
  3. Παρουσία και ομιλία Ακιντζί στην παρουσίαση του βιβλίου του Λέλλου Δημητριάδη
  4. ΔΗΚΟ: Χρειάζεται πιο διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό
  5. Λιλλήκας: Οι δηλώσεις Ερντογάν αναδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου
  6. Η τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» στο λιμάνι Αμμοχώστου [pics]