What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

03.05.2015 | 08:59
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2015 | 15:07

Ομήρου: «Η ΕΕ να εγκαταλείψει τη νωχελική της στάση στο Κυπριακό»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής ζητά από την ΕΕ να αλλάξει την νωχελική της στάση
- Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας συγκρούονται με τα κατοχικά στρατεύματα, τον παράνομο εποικισμό και την συνέχιση εγγυήσεων
- Θεωρεί θετική εξέλιξη την εκλογή Ακιντζί
- Και πάλι όμως η Τουρκία θα έχει καθοριστικό ρόλο για το Κυπριακό

Η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη "νωχελική της στάση" στο Κυπριακό, να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, που να έχει ορατό και ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και να εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, δήλωσ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Φειδία Συμεωνίδη,στην Παναγία του Άρακα.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσει ακόμα σαφές ότι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι ανεπίτρεπτη, όπως και ο παράνομος εποικισμός, αλλά και ότι η συνέχιση εγγυήσεων συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας.

«Να ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει δέσμη αρχών για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και να απαιτήσει από την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα να συμμορφωθεί με αυτές τις αρχές», ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη, λαμβανομένων υπόψη των διαχρονικών του θέσεων στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο υπερβολές προς την κατεύθυνση της υπερεκτίμησης ή της υποτίμησης αυτού του γεγονότος. Όπως είπε, τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση του Κυπριακού έχει η Τουρκία. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 προϋποθέτουν πολιτική απόφαση της Τουρκίας, σημείωσε.

«Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική κινητοποίησης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού παράγοντα για να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα της καλά προετοιμασμένης στρατηγικής και της διαμόρφωσης ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συλλογική διαβούλευση, την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού στην επιδίωξη των στόχων της λύσης.

Αναφερόμενος στον ήρωα Φειδία Συμεωνίδη, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και υπέστη φρικτά βασανιστήρια, και το 1963-64 πήρε μέρος στην αντίσταση του νόμιμου κράτους κατά της τουρκοανταρσίας, ο κ. Ομήρου είπε πως ο Συμεωνίδης "ανιδιοτελής και μεγαλόθυμος απέφυγε να εξαργυρώσει τη μεγάλη του προσφορά προς την πατρίδα" και έφυγε από τη ζωή ύστερα από τον κλονισμό της υγείας του την 1η Μαΐου του 1975.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η σύνοψη της ζωής του Φειδία Συμεωνίδη, θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη εθνική κιβωτό. Πρότυπο ανδρείας, ανιδιοτελούς προσφοράς, ηρωισμού και αυτοθυσίας, σημείωσε.

Επεσήμανε πως "δεν υπάρχει πια δυνατότητα αναφοράς σε αγώνες για την ελευθερία χωρίς διασύνδεση με τη δική του προσφορά, δεν απεικονίζεται πλέον η έννοια του αγωνιστή χωρίς την παραπομπή στη δική του άμωμη μορφή, δεν υπάρχει πια η αναφορά στην έννοια της ανιδιοτέλειας του αγωνιστή, χωρίς την αναφορά στο πρότυπο και το παράδειγμα του Φειδία Συμεωνίδη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μουσταφά Ακιντζί καταγγέλλει προσπάθεια «πολιτικού λυντσαρίσματός» του και παραποίηση των θέσεών του από δημοσιογράφο του «Star»

Φωτίου: «Δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  2. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  3. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  4. Λιλλήκας: Οι δηλώσεις Ερντογάν αναδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου
  5. Τμήμα Φορολογίας: Ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις για το 2017
  6. Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας πριν την έλευση Ερντογάν για τις δηλώσεις περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης