What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

03.05.2015 | 13:27
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2015 | 17:16

Κατ' αναλογία με την περιουσία στα κατεχόμενα τα κονδύλια ζητούν οι πρόσφυγες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αλλαγή της προσφυγικής πολιτικής, κατά τρόπο που αυτή να είναι δίκαιη, στη βάση της αναλογικής απώλειας περιουσίας, αξίωσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, οι ιδιοκτήτες κατεχομένων περιουσιών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση συνδέσμων ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών, σε συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, τόνισαν ότι η μέχρι σήμερα προσφυγική πολιτική δεν ήταν στοχευμένη, με αποτέλεσμα η πολιτεία να διαθέτει πόρους προς όλους τους πρόσφυγες ανεξαρτήτως της περιουσίας που έχουν απολέσει.

Το τραγικό και απαράδεχτο αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης, όπως την χαρακτήρισαν, πολιτικής, ήταν ότι "μεγάλη έκταση περιουσίας έχει πουληθεί" μέσω της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα," και μια άλλη εξίσου σημαντική έκταση γης έχει πουληθεί μέσω τουρκικών τραπεζών στα κατεχόμενα".

Οπως σημειώνεται, η αντιπροσωπεία ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να πείσει τους ιδιοκτήτες, προσφέροντάς τους κίνητρα και επιλογές, ώστε να αποφεύγουν να ξεπουλούν με οποιονδήποτε τρόπο την περιουσία τους. Για το σκοπό αυτό υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με δέσμη μέτρων ως ολοκληρωμένη πρόταση, ζητώντας από την Κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

Μεταξύ άλλων προτείνουν τη δημιουργία Φορέα Αγοράς Ακινήτων που θα διαχειρίζεται πρόγραμμα αγοράς περιουσιών κυρίως υπό μορφή εμπιστεύματος, με βάση το σημερινό εφαρμοσμένο σύστημα εκτιμήσεων, τη δημιουργία Αρχείου Ιδιοκτησίας και Εκτοπισθέντων, την παραχώρηση συμβολικής εκταρικής επιδοτήσεως για απώλεια χρήσης γεωργικής γης, την αποκατάσταση απώλειας χρήσης σε περιοχές ανάπτυξης στα κατεχόμενα, μέσω της παραχώρησης του δικαιώματος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, και τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών με τη λήψη μέτρων για αποτροπή νέων λαθών.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενημέρωσε για τα μέχρι στιγμής μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σχετικά με τα πιο πάνω αιτήματα, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Εσωτερικών να τα μελετήσει προσδιορίζοντας και το ύψος των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίηση τους, και να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν σύσκεψη με τους συνδέσμους ιδιοκτητών για σχετική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Παγκύπρια Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Παθόντων, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών, η Επαρχιακή Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και η Επαρχιακή Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κερύνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομήρου: «Η ΕΕ να εγκαταλείψει τη νωχελική της στάση στο Κυπριακό»

Κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πορεία διαμαρτυρίας έξω από την «Αφρίκα» για το σκίτσο με Ερντογάν
  2. Δικαίωση και αποζημίωση στην Ανδριανή Ιωάννου - Το σκεπτικό του ΕΔΑΔ
  3. Ξεκίνησε η εκστρατεία για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα
  4. Έσπρωχνε ανήλικα προσφυγόπουλα στην αυτοκτονία φτιάχνοντας τους θηλιές!
  5. Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα βραβεύσει 21χρονη Κύπρια
  6. Νέα «καραβιά» προσφύγων στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας τα χαράματα