What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Ωράριo: Αντισυνταγματικός ο νόμος της Βουλής λέει η υπουργός Εργασίας – Η κυβέρνηση ήδη προσέφυγε στο Ανώτατο

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2015 | 17:53
Πρώτη δημοσίευση: 08.05.2015 | 08:42

-ΥΠΕΡΓ: Δημιουργεί διάκριση ανάμεσα στους επισκέπτες και αδικεί του καταναλωτές η νομοθεσία των κομμάτων
-Επιστροφή στο νόμο του 2006 εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος των κομμάτων της αντιπολίτευσης
-Τα κόμματα αποφάσισαν να κλείνουν τα καταστήματα τις Κυριακές αλλά με εξαιρέσεις

Τα πάνω κάτω, έφερε η έγκριση του νομοσχεδίου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προνοεί το κλείσιμο των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές και την παράλληλη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο σε έξι περιοχές, με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ήδη την αντισυνταγματικότητά του νόμου.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε.

Όσον αφορά την αντίδρασή της για το νόμο που ψηφίστηκε, η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη θέση ότι «ο νόμος αυτός που έχει ψηφιστεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις λόγω της διάκρισης που γίνεται μεταξύ περιοχών και επιχειρήσεων».

«Αυτός ο νόμος μας παίρνει πάρα πολλά χρόνια πίσω, όταν η ανεργία δεν ήταν 16% αλλά ήταν 3,8%, όταν η οικονομική κατάσταση και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν ήταν στα επίπεδα που είναι σήμερα και άρα όλη αυτή η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί δημιουργεί τεράστια τόσο νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στους εργαζομένους», σημείωσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε παράλληλα ότι «ο λόγος που είχαμε προχωρήσει στο να διευρύνουμε τις ώρες εργασίας των καταστημάτων περιλαμβανομένης και της Κυριακής ήταν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε της ανεργίας».

Σύμφωνα με την ίδια «εκείνο το οποίο έχουμε πετύχει είναι πραγματικά με βάση τα στοιχεία που έχουμε έχουν γίνει νέες προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο πέραν των 10.000 προσώπων».

«Να σημειώσω ότι την περίοδο 2011 – 2013 πριν την αλλαγή του ωραρίου εργασίας είχαν απολεσθεί 5.000 θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα είχε διπλασιαστεί το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονταν με αμοιβή €350», είπε.

Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε, «είναι σημαντικά και εκείνο που παρακολουθούμε σήμερα είναι την αύξηση του λιανικού εμπορίου και με συνέπεια την αύξηση των θέσεων των εργαζομένων».

Εξήγησε ακόμη ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος τότε το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει θα είναι αυτό του 2006 με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι το 2015. Δηλαδή τα καταστήματα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ανοίγουν από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 μετά μεσημβρία, την Τετάρτη από τις 5 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και το Σάββατο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 7.30 το απόγευμα και τις Κυριακές όλα τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά.

Νέα νομοθεσία

Με τη νέα νομοθεσία,που ενέκρινε η Βουλή με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 2 αποχές εγκρίθηκε η κοινή πρόταση νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή. προνεοεί ότι κατά τη χειμερινή περίοδο από Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο τα γενικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ και τη θερινή μέχρι τις 9 το βράδυ.

Πάντως μέτωπο κατά του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Βουλή έχουν κάνει ήδη επιχειρηματίες οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με την απόφαση της Βουλής, ενημερώνουν ότι θα εξετάσουν με τους νομικούς τους συμβούλους πιθανά μέτρα που θα πάρουν και παράλληλα προειδοποιούν ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, που εργοδοτήθηκαν για να καλύψουν την εργασία της Κυριακής.

Αναλυτικά τα καταστήματα που θα είναι κλειστά και ανοικτά τις Κυριακέ
ς

Κλειστά θα είναι τις Κυριακές:
τα γενικά καταστήματα
τα πολυκαταστήματα

Ανοικτά τις Κυριακές θα είναι τα καταστήματα στις περιοχές:

Πρωταράς
Αγία Νάπα
Λατσί
Πόλη Χρυσοχούς
Κόλπος Κοραλλίων
Εντός των τειχών Λευκωσία

Ανοικτά θα είναι τα εξής ειδικά καταστήματα έκτασης μέχρι 150 τ.μ.:

Παντοπωλεία mini market
Πώλησης αναμνηστικών ειδών (souvenirs shops)
Κυπριακής Χειροτεχνίας
Παραδοσιακών εδεσμάτων
Αργυροχοείας
Χειροτεχνίας

Επίσης θα υπάρξει διευρυμένο ωράριο λειτουργιας των καταστημάτων για την θερινή περίοδο, από τις 5.00 μέχρι τις 21.00 και κατά την χειμερινή περίοδο από τις 5.00 μέχρι τις 20.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ωράριο καταστημάτων: Αποφασίζει το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής

Συνασπισμός δέκα συνδέσμων και οργανώσεων υπέρ Κυριακής – Σκληρή γλώσσα για πρόταση Βότση

Το Ν/Σ για το ωράριο των καταστημάτων ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

Υπ. Εργασίας: Επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ η μείωση εργοδοτουμένων στο λιανικό εμπόριο


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  2. Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία»
  3. ΕΤΥΚ: Στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό για τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας
  4. Χριστούγεννα 2017: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  5. Γραφεία Είσπραξης Φόρων: Το νέο ωράριο των ταμείων
  6. Ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο: Η «ανατομία» και τα πρώτα ευρήματα