What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

08.05.2015 | 15:51
Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2015 | 16:35

Υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών για το θέμα των αξιογράφων τάχθηκε ο Ομήρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Υπέρ της δυνατότητας καταχώρησης ομαδικών αγωγών από τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων και της ανάγκης να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι θα επιδιώξει και επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσει το θέμα.

“Οι διαμαρτυρίες που συνεχίζονται δικαίως πρέπει να έχουν ένα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Κεντρικής Τράπεζας. ¨Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις”, είπε ο κ. Ομήρου, ύστερα από συνάντηση με τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι κάτοχοι αξιογράφων “υπέστησαν αναίτια μια οικονομική καταστροφή” και ότι κατά τη συνάντηση διατύπωσαν τα δίκαια αιτήματα τους για την οικονομική αποκατάσταση τους.

“Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασίας κατάθεσης και υιοθέτησης ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι η πρόταση ενώπιον του Σώματος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, εντός του ψηφίσματος θα διατυπώνονται οι ακόλουθες θέσεις:

α) Να εξασφαλιστούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100.000 ευρώ όπως συνέβηκε με τις καταθέσεις.
β) Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέρα των 100.000 ευρώ να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012
γ) Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή στους κληρονόμους σε περίοδο πέντε χρόνων, 20% κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2018
δ) Ο συμψηφισμός των αξιογράφων να αφορά είτε δάνεια που έχουν οι κάτοχοι αξιογράφων είτε δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι αξιογράφων είναι κύριοι μέτοχοι

“Αυτό το ψήφισμα, νοουμένου ότι θα υιοθετηθεί, διαμορφώνει ένα πλαίσιο και ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα αιτήματα που ελπίζω θα υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “πέρα του ψηφίσματος, το οποίο δεν έχει νομοθετικό χαρακτήρα, θα πρέπει να υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλαδή να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας”.

“Θα προτιμούσαμε αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία να ληφθεί από την Κυβέρνηση υπό τη μορφή κυβερνητικού νομοσχεδίου, όμως υπάρχει και η δυνατότητα κατάθεσης νόμου από βουλευτή ή πολιτικό κόμμα”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό των δανείων και των αξιογράφων, ο κ. Ομήρου είπε ότι “για αυτό θα υπάρξει μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου”.

Είπε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνάντηση “έχει διατυπωθεί με ένταση από πλευράς του Συνδέσμου το αίτημα για να επιτραπούν ομαδικές αγωγές”, προσθέτοντας ότι “είναι ένα δίκαιο αίτημα δεδομένου ότι τα πορίσματα της Κεντρικής Τράπεζας μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας υποδεικνύουν ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έχουν εξαπατηθεί”.

Σημείωσε ότι δεν αναφέρεται στους θεσμικούς επενδυτές για να μην υπάρχει παρεξήγηση ότι γίνεται μια γενίκευση.

Ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων υπάρχει πόρισμα αρμόδιας αρχής το οποίο με σαφήνεια και χωρίς καμιά αμφιβολία καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα και θα πρέπει να διευκολυνθεί και η δυνατότητα καταχώρησης ομαδικών αγωγών”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης είπε ότι έπεσαν “θύματα δόλιο πρακτικών των τραπεζών και κακής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας” και πρόσθεσε ότι το Σύνδεσμος θα βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Βουλής “για να δούμε πως θα μπορέσουμε σταδιακά να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο Σύνδεσμος προβαίνει σε παράλληλες ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί, όπως είπε, να αναφέρει αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση το συντομότερο δυνατό για ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου.

Σε σχέση με το ψήφισμα της Βουλής, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι σε ένα μεγάλο μέρος τους ικανοποιεί και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα σημείο μέσα (στο ψήφισμα) το οποίο κάποιους να μην τους εκφράζει απόλυτα”.

Εκ των πραγμάτων το οποίο θα μπορούσαμε να πετύχουμε στο παρόν στάδιο, πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι “το μέγα σκάνδαλο των αξιογράφων είναι θέμα εισβολής μέσα στα σπίτια μας και κατοχής της περιουσία μας από τους γνωστούς κύκλους, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς που έκαναν πλάτη σε αυτό το σύστημα”, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τελική δικαίωση γιατί θεωρούμε και το κράτος συνυπεύθυνο λόγω κλεπταποδοχής”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα Κύπρου: Απορρίπτει την εξώδικη διευθέτηση αξιογράφων – Στα δικαστήρια οι κάτοχοι 

Διαβάστε αυτούσια την έκθεση Λαϊκής – Η κακοδιαχείριση μιας τράπεζας οδήγησε στην καταστροφή 

Ευθύνες σε Χριστόφια, Δημητριάδη, Ορφανίδη για κατάρρευση Λαϊκής - Δημοσίευμα New York Times


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  2. «Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή! «Η Ιερουσαλήμ είναι αραβική! Τραμπ, παράφρονα, οι Άραβες είναι παντού!» - «Θάνατος στον διάβολο»
  3. Καταδίκη της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  4. Καταδίκη της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας - Νεκροί και τραυματίες
  5. Βουλή: «Σταύρωσε» το κονδύλι για Ταμείο Αλληλεγγύης
  6. Εθελούσια πρόωρη «έξοδος» 220 υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας