What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Ναμί για Γερμανία: Σημαντικός ο ρόλος της στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 09.05.2015 | 13:50
Πρώτη δημοσίευση: 09.05.2015 | 09:44

Ιστορική ευθύνη φέρει η Γερμανία για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Ναμί Οζντίλ, αναφέροντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε κατά τις επαφές του στο Βερολίνο με ανώτατους αξιωματούχους.

Ο κ. Ναμί επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αποτελεί εμπόδιο η δήλωσή του ότι δεν δέχεται τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν. Όπως ανέφερε, το είπε ξεκάθαρα στους Γερμανούς ότι αυτή η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να αλλάξει.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού έπειτα από τις επαφές του στο Βερολίνο, ο κ. Ναμί είπε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς στους Ε/κ για τη λύση, προσθέτοντας ότι μετά από τις εκλογές στα κατεχόμενα έχει δημιουργηθεί μια διεθνής προσδοκία. "Και εμείς θέλουμε να διασφαλιστεί ταχύτατη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Για να καταλήξουν σε επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν είναι αρκετή μόνο η καλή πρόθεση της τουρκικής πλευράς. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Όλες οι υπεύθυνες πλευρές πρέπει να συμβάλουν σε αυτό. Η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη. Επειδή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνει δεχτή η ένταξη στην ΕΕ ενός νησιού που είναι διαιρεμένο", δήλωσε.

Ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι παρόλο που έπειτα από τις διαπραγματεύσεις του 2004 οι Τ/κ είπαν `ναι` στο δημοψήφισμα και οι Ε/κ `όχι`, η ε/κ πλευρά έγινε δεχτή στην ΕΕ με τον ισχυρισμό ότι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. "Στο να μην βρεθεί λύση στο Κυπριακό εδώ και δέκα χρόνια έπαιξε ρόλο η απροθυμία της ε/κ πλευράς, η οποία είχε λάβει το καθεστώς του μέλους της ΕΕ", είπε.

"Η ένταξή τους πριν την λύση έφερε ταυτόχρονα και και το όχι στο σχέδιο που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη. Έγινε αιτία για να μην υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειές μας εδώ και δέκα χρόνια. Επομένως εντός της ΕΕ λόγω αυτού του ρόλου η Γερμανία έχει μεγάλη ιστορική ευθύνη για να διορθώσει αυτό το λάθος. Η ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ ήταν λάθος. Έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των Ε/κ το 2004 οι Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν λέγοντας ότι εξαπατήθηκαν από την ε/κ πλευρά, αλλά δεν δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την ένταξη της ε/κ πλευράς", υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί αυτό το είχε πει τότε ο Γερμανός πολιτικός υπεύθυνος για την Διεύρυνση Φερχόιγκεν. "Είχε πει ότι η ε/κ πλευρά εξαπάτησε την ΕΕ και τη Γερμανία. Αργότερα γνωρίζουμε ότι και η Γερμανίδα Πρωθυπουργός Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη ενός διαιρεμένου νησιού. Αλλά από τους μεγάλους αρχιτέκτονες του λάθους αυτού ήταν η Γερμανία. Για αυτό και λέμε ότι η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη να βοηθήσει την τ/κ πλευρά για τη λύση και να ασκήσει πιέσεις στην ε/κ πλευρά. Περιμένουμε συγκεκριμένο βήμα", πρόσθεσε. Ανέφερε ότι στις επαφές του με ανώτατους αξιωματούχους του Βερολίνου ανέπτυξε τις θέσεις τους για τη διαδικασία λύσης και αναφέρθηκε στις προσδοκίες τους. "Οι συναντήσεις μας ήταν καλές. Είδα ότι το μήνυμά μας αυτό ελήφθη. Αναμένουμε να κάνουν συγκεκριμένο βήμα", ανέφερε.

Όπως είπε, συζήτησαν επίσης τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, τη συμμετοχή των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το θέμα των απευθείας πτήσεων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ για την άρση της απομόνωσης των Τ/κ και η Γερμανία έχει μεγάλη ευθύνη για την άρση τους.

Ανέφερε ότι πλέον υπάρχει μια σημαντική θέληση εντός της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού και ελπίζουν ότι η Γερμανία θα κάνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της ε/κ πλευράς πρέπει να αλλάξει. Είπε ότι θέλουν να δουν το 2015 ως χρονιά λύσης αλλά προτιμούν να είναι πάντα συγκρατημένοι σε αυτό το θέμα επειδή και στο παρελθόν είχαν τεθεί κάποιοι στόχοι. Υποστήριξε ότι λόγω της χρονοτριβής της ε/κ πλευράς δεν κατάφεραν να τους πραγματοποιήσουν.

Ο κ. Ναμί είπε ακόμη ότι κατά τις επαφές του συζήτησαν και τη στάση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη. "Μπροστά μας υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο. Και αυτό είναι η δήλωση του Ε/κ ηγέτη ότι δεν θα σεβαστεί τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν προηγουμένως. Το είπαμε ξεκάθαρα ότι αυτή τη στάση πρέπει οπωσδήποτε να την αλλάξει", συμπλήρωσε.

Είπε ότι η τ/κ πλευρά απέδειξε το 2004 ότι θέλει λύση. "Το έδειξε και πάλι τώρα εκλέγοντας με 60% έναν ηγέτη ο οποίος έχει πολύ ισχυρή θέληση για λύση. Ωστόσο, κοιτάζοντας στην ε/κ πλευρά αυτή η πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Αν μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μερικά ζητήματα που έμειναν ανοικτά μπορούμε πραγματικά να κάνουμε το 2015 την χρονιά η οποία θα ενωθεί η Κύπρος και θα διασφαλιστεί ομοσπονδιακή λύση", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από σπόντα συνάντηση Αναστασιάδη με Γ.Γ. ΟΗΕ στη Μόσχα για «κουβεντούλα» για το Κυπριακό

Μποζκίρ για Κυπριακό: Είναι πιο εύκολο να λυθεί από το Συριακό και το Ουκρανικό

«Αβάντα» Άιντε στην Τουρκία για το Κυπριακό - Υπερτονίζεται ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων

Ξανά στο προσκήνιο του Κυπριακού οι ΗΠΑ - Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Αναστασιάδη

Συνάντηση με Γ.Γ. του ΟΗΕ και Πούτιν θα έχει ο ΠτΔ – Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάιντεν

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων
  2. Θετική τάση και στην Κύπρο μετά το ρεκόρ απασχόλησης στην ΕΕ το 3ο τρίμηνο του 2017
  3. Για την Κύπρο 874 εκατ. ευρώ από τα 278 δις για χώρες της Ε.Ε. μέσω Κοινοτικών Ταμείων
  4. Ερντογάν: Αρχηγική εμφάνιση στην Ισλαμική Διάσκεψη με απειλές κατά Ισραήλ και Τραμπ για Ιερουσαλήμ
  5. Κ. Μαυρίδης: Αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της ΕΕ
  6. Κύκλοι ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία καλό είναι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό