What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.05.2015 | 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 10.05.2015 | 18:54

Υπ. Υγείας: «Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί» - Η στρατιγική της Κύπρου έχει αποτελέσματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου, βασισμένο σε 4 πυλώνες: Πρόληψη, Θεραπεία, Ανακουφιστική Φροντίδα, Έρευνα, στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας, που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του πάσχοντος, ενώ αποτελούν καινοτομία στην ολιστική προσέγγιση της ασθένειας, μέσα από μια διεπιστημονική θεώρηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Σε χαιρετισμό του στο Μαγιάτικο Πανηγύρι του ΠΑΣΥΚΑΦ στη Λεμεσό, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι “η Στρατηγική που η Κύπρος ανέπτυξε δίδει, ταυτόχρονα, έμφαση στην ψυχολογική υποστήριξη του ίδιου του ασθενούς και της οικογένειάς του όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για κοινωνική επανένταξη του ατόμου”.

Σημειώνοντας ότι “στον αγώνα κατά του καρκίνου η χώρα μας έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικά βήματα”, είπε ότι “στη βάση ευρωπαϊκών συστάσεων και αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αντιμετώπισης του Καρκίνου, βελτιώσαμε υφιστάμενα πληθυσμιακά προγράμματα πρόληψης και προωθήσαμε καινούργια με στόχο να παρατείνουμε τη ζωή”.

Επίσης, είπε ο Υπουργός Υγείας, “εκπαιδεύσαμε πυρήνες ανακουφιστικής φροντίδας, τη μαγιά για την οργάνωση των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, γιατί ο καρκίνος δεν επιφέρει μόνο σωματικές ταλαιπωρίες, αλλά και ψυχοκοινωνικές τόσο για τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους”.

Ο κ. Πατσαλής είπε ότι “θεσμοθετήσαμε και αρχίσαμε τη λειτουργία Μονάδας Μαστού, αρχίσαμε εργασία για τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρο Μαστού, εντάξαμε το Αρχείο Καρκίνου στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας διασυνδέοντας το με το Αρχείο Θανάτου ούτως ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε το χρόνο επιβίωσης των ασθενών μας και επομένως και την επιτυχία των προσφερόμενων μέτρων αντιμετώπισης”.

Πρόσθεσε ότι “στην πορεία αυτή σημαντικός αρωγός στην επιτυχία του έργου της πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας είναι αναμφιβόλως η συστηματική αξιοποίηση του εθελοντικού τομέα, μέσω του οποίου ενεργοποιούνται δυνάμεις και δραστηριότητες που συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας”.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε θερμά τον ΠΑΣΥΚΑΦ, λέγοντας ότι “η ανιδιοτελής και απλόχερη βοήθεια του ΠΑΣΥΚΑΦ προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο είναι διαχρονικός και πολύτιμος σύμμαχος μας ούτως ώστε με περισσότερη έμπνευση, ενθάρρυνση και κατεύθυνση, να μεταφερθεί το μήνυμα της πρόληψης”.

“Ας στηρίξουμε τον ΠΑΣΥΚΑΦ και τα προγράμματά του, προσφέροντας από το υστέρημά μας. Η κάθε συμβολή είναι μεγάλη. Διότι ο καρκίνος, ναι, μπορεί να νικηθεί”, είπε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακο κατά του καρκίνου ετοιμάζουν Έλληνες επιστήμονες

Κορτιζόνη: Πότε είναι επικίνδυνη;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καρκίνος στομάχου: Τα συμπτώματα που μπερδεύουμε σαν κάτι περαστικό
  2. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  3. Μάνος Παπαγιάννης: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τον καβγά με την Παυλίδου [vid]
  4. Survivor 2: Οι πρώτες δηλώσεις των παικτών από το αεροδρόμιο [vid]
  5. Σπαρακτική φωτογραφία - Χάνει κόρη και πατέρα!
  6. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»