What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Απόψε η πρώτη επίσημη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με «γεμάτη» την πολιτική ατζέντα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2015 | 12:48
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2015 | 08:17

- Μόνο διερευνητική και εθιμοτυπικού περιεχομένου δεν θα είναι η συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί
- Σήμερα στις 20:00 η πρώτη συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ, και του Τ/κ ηγέτη, με πλούσια την πολιτική ατζέντα
- Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο δείπνου, το οποίο θα παραθέσουν τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Έιντε
- Κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών
- Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί μη ύπαρξης συγκεκριμένης ατζέντας

Με το τέλος του δείπνου στο οποίο θα είναι παρών όλη τη διάρκεια ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έιντε, αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Έιντε, ήδη πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και άλλους εμπλεκόμενους. Ο στόχος των συναντήσεων ήταν να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Πέραν της πιθανής επίσημης ανακοίνωσης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο δείπνο ίσως καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν στην πορεία οι διαπραγματευτικές ομάδες, με επικεφαλής τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Παράλληλα Θεωρείται βέβαιο πως, κατά τη συνάντηση, θα συζητηθεί και το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και το ζήτημα της Αμμοχώστου.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Λευκωσία την δεδομένη στιγμή προσπαθεί να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΠτΔ θα έχει συναντήσεις με τους πρέσβεις 5 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας και εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ, Έιντε στην Κύπρο από τις 4 ως τις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δεν υπάρχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη για το αποψινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που παραθέτει στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στις 8 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και πως στο δείπνο ακολούθως θα παρακαθίσουν και οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως “ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, εκείνο που αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ανακοίνωση από τα ΗΕ για την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εντός Μαϊου και πως η συγκεκριμένη ημερομηνία θα συμφωνηθεί απόψε.

Για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, είπε πως είναι “ότι έχει συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο του 2014, ότι η πρώτη ομάδα θεμάτων που θα τύχουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης είναι το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πλαίσιο των συνομιλιών και η στήριξη από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ναμί για Γερμανία: Σημαντικός ο ρόλος της στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Γιαγιά καταγγέλλει την εγγονή της για ληστεία μετά από το οικογενειακό δείπνο!
  2. Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού
  3. Γιλντιρίμ: Και το Κυπριακό στην ατζέντα με τον Τζόνσον
  4. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  5. Κυπριακό - Ακιντζί: «Οι Τ/κ δεν θα εγκλειστούν πάλι στη νεκρή ζώνη»
  6. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη