What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Καταψήφισε η Θεοχάρους: «Απαράδεκτη η έκθεση για την Τουρκία»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.05.2015 | 21:58
Πρώτη δημοσίευση: 12.05.2015 | 21:13

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ κα του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους θεωρεί ότι η έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι απαράδεκτη διότι θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσυνδέει την ένταξη από τη λύση του Κυπριακού, προωθεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων χωρίς προηγουμένως η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ταυτοχρόνως, δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη ειδικής σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ, από την οποία η Τουρκία θα έχει οικονομικά και πολιτικά οφέλη χωρίς τις ανάλογες υποχρεώσεις.

Χωρίς την κατοχύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Συμφώνως προς την κα Θεοχάρους: «Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικότερα στην παράγραφο που αναφέρεται στη λύση του Κυπριακού δεν έγινε δεκτή η ενσωμάτωση δικής μου τροπολογίας που στόχο είχε την κατοχύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την διασφάλιση της συνέχειας της σε περίπτωση λύσης. Στην έκθεση δεν περιελήφθη η αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και καθορίζει ρητώς ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στο νησί ένα και μόνο κράτος, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εντάχθηκε στην Ένωση με βάση το Πρωτόκολλο 10.

Γιατί, διερωτάται η κα Θεοχάρους, ενοχλούνται κάποιοι από την εφαρμογή του κεκτημένου και την υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία; Γιατί αναφέρονται σε συγκεκριμένη λύση ομοσπονδίας και ακροθιγώς σε αρχές της ΕΕ από τη μια και δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη του υφιστάμενου κοινοτικού κεκτημένου, που στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ και μπορεί να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και την συνέχεια του κράτους; Μήπως διότι κάποιοι αφενός θέλουν να υιοθετούν την τουρκική θέση των «δύο συν-ιδρυτικών συνιστώντων ισοτίμων κρατών» και αφετέρου δεν σκοπεύουν να αφήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτελέσει εμπόδιο στην λύση, έτσι ώστε να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία»;

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους

Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι οι εισηγήσεις της που αφορούν στο θέμα της Αμμοχώστου και στο «εμπόριο» των Τουρκοκυπρίων δεν έγιναν αποδεκτές. «Στο ζήτημα της Αμμοχώστου – τονίζει η κα Θεοχάρους - η εισηγήτρια δεν αποδέχθηκε όπως συμπεριληφθεί στο κείμενο η φράση για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Εάν -διερωτάται- η κα Θεοχάρους δεν επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, σε ποιους θα επιστραφεί; Γράφει όμως η εισηγήτρια στο κείμενο ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες και η λύση. Θέτω νέο ερώτημα - τονίζει η κ. Θεοχάρους: Η ευθύνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην τουρκική αδιάλλακτη στάση»;

Το «εμπόριο» και η νομιμότητα
Σχετικά με το θέμα του εμπορίου, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι: «Η εισηγήτρια αρνήθηκε να συμπεριλάβει τροπολογία μου στην οποίοι υποστηρίζω ότι το λιμάνι θα ανοίξει για να φέρει πιο κοντά τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και ότι θα πρέπει να γίνουν όλα στο πλαίσιο του νόμιμου Κυπριακού Κράτους. Αντ΄ αυτού την υστάτη στιγμή με τροπολογία απαλείφεται η φράση που προνοούσε λειτουργία του λιμανιού σε ευρωπαϊκά επίπεδα και πρότυπα και στο κείμενο αναγράφεται ότι το λιμάνι θα λειτουργήσει «μετά από συμφωνία όλων των εμπλεκομένων".
Νέα κεφάλαια και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Τα ανωτέρω - επισημαίνει η κ. Θεοχάρους - είναι συναφή με την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τη λύση του Κυπριακού, αφού προωθείται το άνοιγμα σειράς κεφαλαίων, όπως είναι το 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το 17 για την κοινή νομισματική πολιτική, αλλά και το 31 για την ασφάλεια.

Το θέμα του ανοίγματος του κεφαλαίου 31 εισήχθη με την θέση ότι η Τουρκία θα μπορεί να συμμετέχει στα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας. Σε συνδυασμό με την συμβιβαστική τροπολογία 1, που αναφέρεται σε εισηγήσεις για εντονότερες σχέσεις μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας - υπονοώντας την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης - καθίσταται αντιληπτό ότι η Άγκυρα εισέρχεται στην ΕΕ με ωφελήματα αλλά χωρίς ανάλογες υποχρεώσεις και χωρίς οποιαδήποτε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο.

Γι` αυτό και στο θέμα αυτό αντιδράσαμε έντονα. Διερωτώμαι – τονίζει η κ. Θεοχάρους: Πώς μπορεί να γίνει εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, όταν η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει στο πρόσθετο πρωτόκολλο, που συνιστά τμήμα της τελωνειακής ένωσης και του οποίου η εφαρμογή σημαίνει άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων της στα πλοία και αεροσκάφη μας και βήμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα;

Πώς μπορούσα να δεχθώ τέτοιες διατάξεις όταν η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά κυπριακά εδάφη και την ίδια στιγμή ζητείται μέσω της έκθεσης να της ανοίξουμε το κεφάλαιο της ασφάλειας και να συμμετέχει στα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας; Για να θέσει ζήτημα μη συμμετοχής της Κύπρου; Ή για να συμμετέχει ο κατακτητής και ο κατακτημένος ως να μην συμβαίνει τίποτε;

Έποικοι, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι
Καταψήφισα την έκθεση ως απαράδεκτη για τους ανωτέρω λόγους, και για άλλες ελλείψεις, αφού δεν γίνεται καμιά αναφορά στο θέμα της «visa» των Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία, στον εποικισμό, στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και ειδικότερα τις αποζημιώσεις για τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους, τις οποίες η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει.

Η έκθεση επιβραβεύει την Τουρκία, δεν εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προωθεί την Άγκυρα στην ΕΕ χωρίς να εκπληρώνει τις περί Κύπρου υποχρεώσεις της. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τον λαό στον οποίο λογοδοτώ και ο οποίος με εξέλεξε για να υπερασπίζομαι το κράτος μας και τα συμφέροντα μας στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελένη Θεοχάρους: Μόνο έτσι μπορεί να λυτρωθεί η Τουρκία...

Η ειρωνική απάντηση της Θεοχάρους στην υπερφίαλη και φιλότουρκη Ολλανδή ευρωβουλευτή

Απίστευτο «τάπωμα» της Θεοχάρους στον υπερφίαλο Μποζκίρ στη Μεικτή Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου - Αποφάσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [vid]
  2. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  3. Τμήμα Περιβάλλοντος: Λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν την Έκθεση του Γεν. Ελεγκτή
  4. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων
  5. Κυπριακή Βουλή κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ - Η διαφοροποίηση ΔΗΣΥ
  6. Αβέρωφ Νεοφύτου: «Για τον Αναστασιάδη μιλούν τα έργα του»