What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

Ο κύβος ερρίφθη! Ανοιχτά καταστήματα και τις Κυριακές με διάταγμα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 13.05.2015 | 18:58
Πρώτη δημοσίευση: 13.05.2015 | 08:52

- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδώσει διάταγμα για ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή
- Αυτό προνοούσαν και τα προηγούμενα διατάγματα, κόντρα στις αποφάσεις της Βουλής
- Η ΠΟΒΕΚ κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος από την Κυβέρνηση
- Αναλυτικά οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προκηρύσσεται στις 15 Μαΐου σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το οποίο θα επιδοτηθεί το 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου έτσι ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπάλληλο και να μείνουν ανοικτές την Κυριακή.

Μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται αυτή που εργοδοτεί μέχρι τέσσερις υπαλλήλους.

H κ. Αιμιλιανίδου ερωτηθείσα για αναφορές από πλευράς ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι είναι δυνατή η έκδοση αυτού του διατάγματος το οποίο θα ισχύσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

“`Η αν εκδοθεί απόφαση για την αναφορά στο Ανώτατο, που θα λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συνταγματικός τότε θα λήξει η ισχύς του διατάγματος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εκπνεύσει το διάταγμα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου η Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε.
“Πιστεύω ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί πριν το Νοέμβριο”, είπε.
Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα για άλλο διάταγμα. “Είναι το τελευταίο διάταγμα με βάση τον υφιστάμενο νόμο”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι τα κόμματα είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αυτή τη κίνηση και αν είναι έτοιμη (η Κυβέρνηση) να προχωρήσει σε σύγκρουση, η Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι θέμα σύγκρουσης.

“Είναι θέμα ότι είναι υποχρέωση για ένα νόμο για τον οποίο υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εκ πρώτης όψεως είναι αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να μην προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κατάσταση, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία ουσιαστικά να είναι προς το δημόσιο συμφέρον” είπε η Υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί στις 15 Μαΐου η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα επωφεληθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις που εργοδοτούν ως και τέσσερις υπαλλήλους.
“Αρα δίνουμε ένα κίνητρο σε αυτές τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν με χαμηλό κόστος, να προσλάβουν ένα νέο υπάλληλο έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές”, ανέφερε.

Κυβέρνηση: Μονόδρομος η αναφορά του νόμου για το ωράριο των καταστημάτων

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν άφηνε κανένα άλλο περιθώριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά την αναφορά του νόμου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος σε επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με το θέμα του ωραρίου καταστημάτων, είπε ότι «για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε πως επιδιώκεται με αφορμή καθ’ όλα νόμιμες και αιτιολογημένες ενέργειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης, να δημιουργηθεί σκηνικό αντιπαράθεσης».

Ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των κομμάτων και της Βουλής, πάνω απ όλα όμως οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και να εργάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Απο πλευρά του ο αναπληρωτής κυβερνητικος εκπρόσωπος υπενθύμισε σε αυτούς που επικρίνουν σήμερα πως «τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Κυβέρνησης πως οι αποφάσεις της στο συγκεκριμένο τομέα, οδήγησαν σε δύο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα: Πρώτο, διορθώθηκαν οι στρεβλώσεις που δημιούργησαν οι αποφάσεις του παρελθόντος και δεύτερο, υπήρξαν θετικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και, γενικότερα, στην οικονομία του τόπου μέσω της αναζωογόνησης του λιανικού εμπορίου».

Πρόσθεσε πως το επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός πως οι καταναλωτές έχουν δείξει την ικανοποί

Προηγούμενη ενημέρωση

Στο παρά πέντε νέα τροπή στο νόμο που ψήφισε η Βουλή ώστε να παραμένουν κλειστά τα γενικά καταστήματα της Κυριακές πλην ορισμένων περιοχών, η κυβέρνηση σήμερα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου διατάγματος.

Άρα η διεύρυνση του ωραρίου σ’ ολόκληρη την Κύπρο θα γίνει μέσω διατάγματος που προβλέπει εκτός απροόπτου ότι όλα τα καταστήματα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα είναι ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. και την Κυριακή από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. Στην επαρχία Αμμοχώστου τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. και την Κυριακή από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται, εξάλλου, να παραπέμψει για αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο τη νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διευρυμένο ωράριο με διάταγμα θα ισχύει από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΟΒΕΚ: Παράβιάζει το Σύνταγμα η Κυβέρνηση

Για εντελώς παράτυπη και παράνομη ενέργεια έκανε λόγο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, τονίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα. Παράλληλα είπε ότι θα προσφύγει και η ίδια η ΠΟΒΕΚ, στο Ανώτατο
Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του διατάγματος, αν αυτό εκδοθεί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αρχιτέκτονας της πρότασης που ψήφισε η Βουλή κατά πλειοψηφία στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η υπουργός Εργασίας δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει διάταγμα πέραν την 14η Μαΐου.

ΠΑΣΥΛΕ: Προβληματισμός για τόνωση της οικονομίας και διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας

Με το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας για συνέχιση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δίνεται χρόνος προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σοβαρό προβληματισμό και τεκμηριωμένες αποφάσεις που να στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας, αλλά και τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου.

Όπως αναφέρει, η Υπουργός Εργασίας “είχε το θάρρος να σώσει στο παρά ένα χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς και να αποτρέψει το χάος που θα προκαλείτο στο λιανικό εμπόριο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου”.

“Ως Σύνδεσμος πάντα τονίζαμε την ανάγκη να μην παρθούν βιαστικές αποφάσεις και να αποφεύγονταν οι πειραματισμοί. Δυστυχώς η Βουλή των Αντιπροσώπων θέσπισε ένα νόμο βεβιασμένα και ατεκμηρίωτα, που εκτός των συνταγματικών ερωτημάτων που τίθενται ήταν και συναλλαγή συμφερόντων προς όφελος συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που συνήθισαν να λειτουργούν με μονοπωλιακό καθεστώς και εις βάρος του δικαιώματος των καταναλωτών για επιλογή και σύγκριση” αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ωράριo: Αντισυνταγματικός ο νόμος της Βουλής λέει η υπουργός Εργασίας – Η κυβέρνηση ήδη προσέφυγε στο Ανώτατο

Ν. Σιακόλας: Για την ώρα δεν απολύονται οι 1208 – Μελετά προσφυγή στη δικαιοσύνη για το ωράριο   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. «Δούρειος Ίππος» στη Θράκη ο Έλληνας Υπ. Παιδείας! Ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή από την μειονότητα [vid]
  2. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  3. Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία»
  4. Χριστούγεννα 2017: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  5. Γραφεία Είσπραξης Φόρων: Το νέο ωράριο των ταμείων
  6. Ρωσικές επιχειρήσεις στην Κύπρο: Η «ανατομία» και τα πρώτα ευρήματα