What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Εκποιήσεις: Ενώπιον της Ολομέλειας οι κανονισμοί για δημοπρασίες

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.05.2015 | 18:03
Πρώτη δημοσίευση: 14.05.2015 | 10:11

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται το απόγευμα οι κανονισμοί για τις εκποιήσεις και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, σε σχέση με τη διαδικασία δημοπρασίας ακινήτων.

Η πρόταση του κ. Κατσουρίδη προβλέπει, το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να συμμετέχει στη διαδικασία δημοπρασίας του ακινήτου.

Όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, αν η κατοικία κάποιου βγει σε πλειστηριασμό και στον πλειστηριασμό αντί το χρέος του προς την τράπεζα, που είναι π.χ. 120 χιλ., κλείσει η τελευταία τιμή στις 100 χιλ. θα έχει δικαίωμα ο ίδιος ή πρώτου βαθμού συγγενής να υιοθετήσει αυτή την τιμή.

Αν μένει υπόλοιπο, η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει ότι για δύο χρόνια δεν θα δικαιούται η τράπεζα να ενεργήσει με οποιονδήποτε τρόπο παράνομα ή με Memo στην ιδιοκτησία του είτε άλλως πως. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία, είπε, στον οποιονδήποτε φτάσει στο σημείο εκποίησης της κατοικίας του να την διεκδικήσει. Πρόσθεσε ότι αντί η τράπεζα να χάσει το υπόλοιπο ή να τρέχει με άλλες διαδικασίες με την τροπολογία θα του δώσει περιθώριο δύο χρόνια να ξοφλήσει και το υπόλοιπο που μένει μετά τον πλειστηριασμό, χωρίς να δικαιούται η τράπεζα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο πάνω στην περιουσία του.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε επίσης τροπολογία στους κανονισμούς, η οποία αίρει την απαγόρευση της συμμετοχής του οφειλέτη στον πλειστηριασμό, καθώς και άλλη τροπολογία, ώστε οποιαδήποτε έξοδα διαδικασίας πλειστηριασμού να μην επιβαρύνουν τον οφειλέτη.

«Θα ήταν εντελώς αχρείαστο να βγάζεις σε πλειστηριασμό την περιουσία σου και να σε επιβαρύνει και με τα έξοδα του πλειστηριασμού», είπε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι αναφορικά με τους κανονισμούς για τις εκποιήσεις το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα καταθέσει τροπολογία στο βασικό νόμο στο άρθρο 44 με το οποίο εκτός από τους δανειολήπτες και αυτούς που κάνουν την εκποίηση και τους συγγενείς τους μέχρι τετάρτου βαθμού, θα αποκλείεται από το δικαίωμα να διεκδικήσει το ακίνητο και αυτός που κάνει την εκτίμηση για την αξία του ακινήτου και οι συγγενείς του μέχρι τέταρτου βαθμού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι μόνο εάν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες και οι προτάσεις νόμου των Οικολόγων και του ΑΚΕΛ θα ψηφίσουν οι Οικολόγοι τους κανονισμούς για τους πλειστηριασμούς.

Ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι θα δοθεί μάχη σε σχέση με το νόμο για τους πλειστηριασμούς. Οι προτάσεις που καταθέσαν οι Οικολόγοι με το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, εξανθρωπίζουν αυτήν τη θλιβερή κατάσταση των πλειστηριασμών των ακίνητων περιουσιών κακόμοιρων ενυπόθηκων δανειστών. Θέλουμε, πρόσθεσε, να αποφύγουμε τις καθημερινές δημοπρασίες και πλειστηριασμούς. Οι Κανονισμοί, πρόσθεσε, αυτό προνοούν. Εντατικοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμού και δημοπρασίας περιουσιών. Είπε ότι αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες και οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν μαζί με το ΑΚΕΛ, θα καταψηφίσουν το νόμο.

Πακετοποιήση δανείων

Παράλληλα ανέφερε ότι οι Οικολόγοι τάσσονται υπέρ της επέκτασης της παγοποίησης του δικαιώματος των τραπεζών να πακετοποιούν και να πωλούν δάνεια.

Η Βουλή, είπε, κατευθύνεται στην επέκταση της άρσης της παγοποίησης του δικαιώματος των τραπεζών να πακετοποιούν και να πωλούν δάνεια. Οι Οικολόγοι, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, δεν θα υποστηρίξουν την πλειοψηφική τοποθέτηση της Βουλής, κρούοντας για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

«Οι δεσμεύσεις της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα υλοποιηθούν και δεν θα υπάρξουν σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες που να αποτρέπουν την πακετοποίηση και των πώληση σε αγνώστους, των περιουσιών των δανειοληπτών. Δεν θα ψηφίσουμε λοιπόν τη συνέχιση της παγοποίησης της απαγόρευσης της πακετοποίησης και πώλησης δανείων», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε αναλυτικά τους κανονισμούς για τις δημοπρασίες των εκποιήσεων

Η αφερεγγυότητα ρίχνει την απόδοση των κυπριακών ομολόγων 

Tη συμβατότητα των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας θα εξετάσει η Τρόικα - Σε ετοιμότητα εξόδου στις αγορές

Ψηφίστηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας με 33 ψήφους υπέρ και 23 κατά από την Ολομέλεια της Βουλής   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  3. Χαμός στην τουρκική βουλή! Πιάστηκαν στα χέρια [vid]
  4. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  5. Μετά το Ισραήλ διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία και με Αίγυπτο - Υπογράφεται μνημόνιο για Έρευνα και Διάσωση
  6. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»