What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Πατσαλής: Στόχος η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την 1η μέρα του 2016

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.05.2015 | 21:27
Πρώτη δημοσίευση: 14.05.2015 | 19:39

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σημειώνοντας ότι εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προνοιών του για έναρξη της αυτονόμησης την πρώτη μέρα του 2016.

Ο κ. Πατσαλής επισκέφθηκε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου είχε συνάντηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο θέμα της αναδιάρθρωσης και αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καταγράφοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο νοσηλευτήριο της πόλης.

«Έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, ακούστηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις, νομίζω είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε πάρα πολλά πράγματα που δεν είναι και τόσο εύκολο να μεταφερθούν στους επαγγελματίες της υγείας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός, εκφράζοντας την άποψη ότι έχουν αρθεί οι όποιες επιφυλάξεις «γιατί ακριβώς υπάρχουν απαντήσεις, έχουν γίνει ειδικές μελέτες για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά την αναδιάρθρωση», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται κανείς να χάσει τη δουλειά του, όλα τα εργασιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν να υφίστανται στους εργαζομένους».

Ανέφερε δε πως με τις πρόσφατες συμφωνίες που έχουν γίνει με τη ΣΕΣΙΚ, την ΠΑΣΥΚΙ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ «θα μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη καλύτερη μέρα», προσθέτοντας ότι αύριο θα έχει σχετικές συναντήσεις και με τις συντεχνίες των νοσηλευτών.

«Θεωρώ ότι έχουν αρθεί μεγάλα εμπόδια μέσα από αυτές τις συμφωνίες και προχωράμε ολοταχώς προς την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, τη συζήτηση στη ΜΕΠ (Μικτή Επιτροπή Προσωπικού) και τη ΜΕΕ (Μικτή Εργατική Επιτροπή) για τα θέματα των ωρομισθίων και της ΠΑΣΥΚΙ και να πάρουμε το νομοσχέδιο τον Ιούνιο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί και να περάσουμε στην υλοποίηση μέσα στο 2015», συμπλήρωσε.

Της ψήφισης του νόμου από τη Βουλή, συνέχισε, θα χρειαστεί μια περίοδος αναδιάρθρωσης 6-9 μηνών και τόνισε πως «στόχος θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2016 και αν και είναι δύσκολο να υλοποιήσουμε μέσα σε αυτό το σύντομο χρόνο, θέλουμε να κερδίσουμε ακριβώς, η έναρξη της αυτονόμησης να είναι από την πρώτη του χρόνου γιατί έχει πάρα πολλά διοικητικά και οικονομικά οφέλη».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη χθεσινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου συστήματος εφημεριών και υπερωριών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έτσι διασφαλίζονται «όλα αυτά τα οποία συμφωνήσαμε τόσο με τη ΣΕΣΙΚ όσο και την ΠΑΣΥΚΙ που αφορούν τις υπερωρίες των γιατρών του δημοσίου, καθώς επίσης και το πώς θα γίνουν και ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν αναφορικά με τους εκτάκτους».

«Με την ψήφιση του νομοσχεδίου της αυτονόμησης, από την ημέρα αυτή της ψήφισης, θα μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν, θα μπορούν να ισχύσουν και η απόφαση έχει παρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θεωρείται τελεσίδικη και αυτό θεωρείται διασφάλιση ότι αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί», τόνισε ο κ. Πατσαλής, προσθέτοντας ότι το σχέδιο υπερωριών θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Υγείας: «Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί» - Η στρατιγική της Κύπρου έχει αποτελέσματα

Αέρας μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας ιατρικής περίθαλψης - Η πρόοδος του Μνημονίου «κλείνει» θετικά το μάτι στο Υπ. Υγείας

ΓεΣΥ, αποκρατικοποιήσεις και πακέτα δανείων συζήτησαν οι πρόεδροι ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ

Με δυο προαπαιτούμενα κλειδώνει σήμερα η επικαιροποίηση του μνημονίου από Tρόικα   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  2. Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία»
  3. Απρόπτο με Τετραμερή - EastMed: Απών ο Ιταλός υπουργός - Καθηλώθηκε το αεροσκάφος του! [vid]
  4. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια για τους φοιτητές
  5. Χαμός σε κεντρική πλατεία! Έβρισαν μητέρα που θήλαζε δημόσια το μωρό της
  6. Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη μας ξεναγεί στο σπίτι της και μιλά δημόσια για τη σχέση της με τον Βασάλο! [vid]