What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

16.05.2015 | 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 16.05.2015 | 15:21

Ν. Κουγιάλης : Το Υπ. Γεωργίας προωθεί τη Συμβολαιακή Γεωργία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τη σημασία της «Συμβολαιακής Γεωργίας» επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, εξηγώντας ότι αποτελεί τη γεωργική παραγωγή που πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του αγοραστή και του παραγωγού, η οποία καθορίζει όρους για την παραγωγή και την εμπορία του προϊόντος.

Από την μια πλευρά – όπως είπε μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕ Πάφου στην Πόλυ Χρυσοχούς - ο παραγωγός δεσμεύεται να παρέχει συγκεκριμένες ποσότητες ενός γεωργικού προϊόντος με επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά, βάσει χρονοδιαγράμματος και σε προσυμφωνημένη τιμή και από την άλλη ο αγοραστής, πέραν της αγοράς του προϊόντος με βάση τους συμβατικούς όρους, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν προβλέπεται από την αρχική συμφωνία, μπορεί να παρέχει στον παραγωγό πρώτες ύλες, μέρος ή όλα τα γεωργικά εφόδια καθώς επίσης και τεχνική υποστήριξη.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ακόμη πως η πρόσφατη οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί και η Αγροτική Πίστη, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, προσθέτοντας πως στηνΣυμβολαιακή Γεωργία έχουν ενταχθεί πλέον και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, συνέχισε, έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν τις συνδιαλλαγές τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες μεσολαβούν ουσιαστικά στην κατάρτιση της συμφωνίας μεταξύ παραγωγού και αγοραστή.

Επεσήμανε ακόμη πως το Υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζοντας το θεσμό αυτό ως μέσο προγραμματισμού και ποιοτικής βελτίωσης της παραγωγής, ανάπτυξης της εμπορίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα στην εγχώρια και στις αγορές του εξωτερικού, συγκρότησε Ομάδα Εργασίας, η οποία προχώρησε στην ετοιμασία εγγράφου, σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο και την αναγνώριση επιμέρους κλάδων με προοπτικές εφαρμογής της Συμβολαιακής Γεωργίας.

Πρόσθεσε επίσης πως σε επόμενο στάδιο το Υπουργείο θα προχωρήσει σε ενέργειες για την προώθηση και την ενθάρρυνση της Συμβολαιακής Γεωργίας. Όλες οι συντονισμένες και μεθοδικές δράσεις του Υπουργείου και η συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες αποσκοπούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και την ενδυνάμωση του κυπριακού αγροτικού και διατροφικού τομέα.

Με συνεχείς προσπάθειες, συνέχισε, το Υπουργείο πέτυχε την ενεργοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013, το οποίο είχε παγοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης, με αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ από 50 σε 85%. Επίσης πέτυχε – όπως είπε- την υπογραφή συμφωνίας με το Συνεργατισμό για την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων σε αιτητές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια πλήρους επανεκκίνησης του Προγράμματος 2007- 2013 μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 έχουν καταβληθεί 33,8 εκατομμύρια ευρώ το 2013, 27,2 εκατομμύρια ευρώ το 2014, ενώ για το 2015 , μέχρι στιγμής καταβλήθηκαν 8,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο πέτυχε τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του οικονομικού φακέλου εκταρικών επιδοτήσεων με την καταβολή, περίπου 46,6 εκατ. Ευρώ το 2014, προσθέτοντας πως ανάλογη αναμένεται να είναι η εκταρική επιδότηση για το 2015.

Παράλληλα συνέχισε, « έχουμε πετύχει αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ από 53 σε 73% για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020 , για το οποίο θα διατεθεί ποσό ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως ανέφερε πως ο θεσμός της Συμβολαιακής Γεωργίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Για τον παραγωγό διασφαλίζεται – όπως είπε- η απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων, η τιμή πώλησης τους, ο χρόνος πληρωμής και επιπρόσθετα, εξασφαλίζονται πιστώσεις για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων και καυσίμων.

Οφέλη, συνέχισε, υπάρχουν και για όλους όσοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά, τους αγοραστές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι εξασφαλίζουν πρόσβαση σε προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας και έχουν τη δυνατότητα ενός σωστότερου προγραμματισμού της παραγωγής τους.

Ο κ. Οδυσσέως χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη σε ότι αφορά τον γεωργικό τομέα στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς το γεγονός ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει Γεωπονική Σχολή στο Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλης παράλληλα με τις υφιστάμενες Σχολές, μετά και από ενέργειες του Δήμου.

Η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, ανέφερε, θα συμβάλει στην αναβάθμιση και την περαιτέρω επέκταση της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, θα ενθαρρύνει την απασχόληση του ντόπιου πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στη διατήρηση της καλής εικόνας της περιοχής ως ενός ξεχωριστού και ελκυστικού τουριστικού προορισμού, συμβάλλοντας παράλληλα και στην εθνική μας οικονομία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Ανδρέας Δημητριάδης πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ενώ εισηγήτρια ήταν η Ελένη Μιλή λειτουργός Γεωργίας Α’ του τμήματος Γεωργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Γεωργίας: Υπό διαβούλευση το σχέδιο Ακάμα

Έκλεψαν 12 αρνιά από κτηνοτροφικό υποστατικό που ανήκει στο Τμήμα Γεωργίας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπουργείο Γεωργίας: Αυτά βρήκε ο οικονομικός έλεγχος
  2. Σαακασβίλι: Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας απειλούσε να πέσει από ταράτσα [vid]
  3. Πάφος: Με «συλλογή» ρούχων στα «πράσα» 35χρονος και 46χρονος - Τί ψάχνει η Αστυνομία
  4. Φιλική ήττα Εθνικής Ανδρών από Γεωργία
  5. Κουγιάλης: Αύξηση πέραν του 12% στον τομέα της γεωργίας τα τελευταία τρία χρόνια