What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

19.05.2015 | 07:30
Τελευταία ενημέρωση: 19.05.2015 | 11:22

Διαψεύδουν Κομισιόν και ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι την ύπαρξη πολυσέλιδου «κειμένου μέτρων»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολυσέλιδου κειμένου που, κατά την εφημερίδα το «Βήμα» που το δημοσίευσε, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αυτό το πολυσέλιδο κείμενο παρουσιάζει λίστα «μέτρων και προϋποθέσεων» ώστε να επιτευχθεί λύση στο «ελληνικό πρόβλημα». Η εκπρόσωπος διαψεύδει την ύπαρξη κειμένου.

Η εφημερίδα και μετά τη διάψευση εξακολουθεί να έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ως «γνήσιο» και «αποκλειστικό» το κείμενο, κάνοντας λόγο για «παρέμβαση Γιούνκερ για λύση του Γόρδιου Δεσμού» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων.

Το κείμενο, το οποίο κατά ορισμένους κύκλους περιέχει «απλώς διατύπωση σκέψεων και προτάσεων» από υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν, φέρεται να έχει τον τίτλο «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα».

Από τη λίστα μέτρων που αναγράφονται στο σχετικό κείμενο, και από την εφαρμογή τους, αναμένεται, λέει, να εξοικονομηθούν περίπου 5 δις ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ώστε με αυτά να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-- Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (που θα ισχύσει πιθανότητα από τις αρχές Οκτωβρίου) στο 18% για συναλλαγές με μετρητά, και 15% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα.
-- Διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 6,5%.
-- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα.
-- Διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, γνωστού ως ΕΝΦΙΑ, που θεωρείται από τους εταίρους, εκ του αποτελέσματος, ως «ο πλέον αποδοτικός», από απόψεως εισπρακτικότητας, φόρος.

Προτείνεται ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, και η θεσμική κατοχύρωση «του ανεξάρτητου ρόλου της». Η ΓΓΔΕ τώρα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ακόμα στο κείμενο αυτό, που από αθηναϊκά ΜΜΕ χαρακτηρίζεται και «προαναγγελία επερχόμενης συμφωνίας», αναφέρεται ότι «υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια».

Ακόμα, προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται στο «Βήμα», σε άλλο κεφάλαιο του κοινοτικού «σημειώματος», γίνεται λόγος για τις ενστάσεις που υπάρχουν από μεριάς ΔΝΤ, με την παρατήρηση ότι «Η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον».

Κατόπιν τούτων – παρατηρεί η εφημερίδα - οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο υπεύθυνος του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της Ελλάδας από το EFSF.

Όσον αφορά την άμεση οικονομική ανακούφιση της Ελλάδος, το κείμενο που αποδίδεται από το "Βήμα" στην Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Το θέμα αυτό προκάλεσε σε αναστάτωση σήμερα στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι ανταποκριτές έγκυρων ξένων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων στις Βρυξέλλες, από όπου υποτίθεται ότι «βγήκε» το κείμενο αυτό, δεν ασχολήθηκαν καθόλου.

Επίσης, ενώ κάποια κυβερνητικά στελέχη προέβησαν σε σχόλια επί των προτάσεων που αναφέρονται στο κείμενο, θεωρώντας το «θετικό και εφαρμόσιμο», τα κόμματα δεν βιάστηκαν και δεν έκαναν ανακοινώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το πολυσέλιδο κείμενο-συμφωνίας της Κομισιόν!

Πολυσέλιδο κείμενο από Κομισιόν με τίτλο: «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα»

Focus: Η Ελλάδα καταρρέει – 59 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο κάθε μέρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού
  2. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  3. Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τον τρόπο εκλογή του μουφτή στη Θράκη, αλλά όχι λόγω… Ερντογάν
  4. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  5. Παρέμβαση Τσίπρα για το Κυπριακό στη Σύνοδο της Ε.Ε.
  6. Συμφωνία «μεγατόνων» για τη Disney: Αγόρασε την 21st Century Fox!