What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΜΕΞΙΚΟ· ΠΑΡΕΛΑΣΗ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

20.05.2015 | 15:08
Τελευταία ενημέρωση: 20.05.2015 | 18:26

Στέφθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος – Η Τρόικα ζητά περαιτέρω δράση για μη εξυπηρετούμενα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφέρουν πως σε ότι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Κύπρου, έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, αφού τα πλαίσια εκποιήσεων και αφερεγγυότητας έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, κρίνονται ως σημαντικές περαιτέρω δράσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για διευκόλυνση της πώλησης τραπεζικών δανείων.

Καλούν επίσης τις αρχές να διατηρήσουν το μομέντουμ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημειώνουν ότι βασικό στοιχείο τους αποτελεί η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, και ότι η έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων είναι απαραίτητη για αύξηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και μείωση του δημόσιου χρέους.

Στην ανακοίνωσή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη ομάδων των τριών θεσμών για αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Κύπρου «έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων για τις πολιτικές που θα αποτελέσουν τη βάση για ολοκλήρωση των αξιολογήσεων».

«Το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζεται από χρηματοοικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το ΔΝΤ, έχει ως στόχο την υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της αποκατάστασης της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, της ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «σημαντική μεταρρύθμιση πολιτικής του προγράμματος ήταν η υιοθέτηση εκσυγχρονισμένων πλαισίων αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για μείωση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κύπρο».

«Τα κύρια στοιχεία αυτών των πλαισίων έχουν τεθεί τώρα σε ισχύ, γεγονός που επέτρεψε την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο», αναφέρεται.

Οι τεχνοκρατικές ομάδες, προστίθεται, «προσβλέπουν στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των πλαισίων, και θα βοηθήσουν τις αρχές στη ρύθμιση και ενίσχυσή τους, όπου χρειαστεί, στη βάση των εμπειριών των επόμενων μηνών και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι «κρίνονται σημαντικές περαιτέρω δράσεις υποστηρικτικές προς την μείωση των ΜΕΔ, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για διευκόλυνση της πώλησης τραπεζικών δανείων».

«Οι αρχές πρέπει να διατηρήσουν το μομέντουμ διαρθρωτικών αλλαγών», αναφέρεται. Βασική είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, προστίθεται. Εκφράζεται επίσης η θέση ότι «η έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων είναι απαραίτητη για αύξηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της μείωσης του δημόσιου χρέους».

Η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων τελεί υπό την διαδικασία έγκρισης ΕΕ και ΔΝΤ, που θα αρχίσει σύντομα, αναφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για έγκριση της έκθεσης και εκταμίευση αναμένεται να γίνει στις 16 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αφερεγγυότητα ρίχνει την απόδοση των κυπριακών ομολόγων 

Tη συμβατότητα των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας θα εξετάσει η Τρόικα - Σε ετοιμότητα εξόδου στις αγορές

Ψηφίστηκε το πλαίσιο αφερεγγυότητας με 33 ψήφους υπέρ και 23 κατά από την Ολομέλεια της Βουλής   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αλκίνοος Ιωαννίδης, Karine Polwart και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου ενώνονται στην Πάφο
  2. Βασιλική Χατζηαδάμου: Οι πισώπλατες μαχαιριές και η νέα της συνεργασία με τον Alpha Κύπρου [vids]
  3. Δίκη Τράπεζας Κύπρου: Καταγγελία κατά του Μιχάλη Ολύμπιου
  4. Γενικός Ελεγκτής: Παραπέμπει στον Εισαγγελέα τον Χάρη Γεωργιάδη για απόκρυψη στοιχείων
  5. ΣΕΚ: Καλεί Αναστασιάδη σε αλλαγή ρότας όσον αφορά τους σχεδιασμούς για τον Συνεργατισμό
  6. Η Κεντρική Τράπεζα στοχεύει σε αλλαγές των οδηγιών για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια