What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

20.05.2015 | 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 20.05.2015 | 20:30

Στήριξη από τα τ/κ κόμματα στον Ακιντζί και επικρίσεις Ντενκτάς για τα ΜΟΕ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ενημέρωση για την πρώτες συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών έτυχαν οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων σήμερα από τον Μουσταφά Ακιντζί παρουσία του Τ/κ διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί και της διαπραγματευτικής ομάδας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση ήταν η πρώτη του Τ/κ ηγέτη με τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα και διήρκεσε μιάμιση ώρα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι τώρα ξεκίνησαν οι συνομιλίες και δεν έχει πολλές εξελίξεις, αλλά συμφώνησαν πως αυτού τους είδους οι συναντήσεις θα γίνονται πιο συχνά όταν θα υπάρχουν εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι συνεχάρη τον κ. Ακιντζί αφού ήταν η πρώτη συνάντησή τους από τότε που εκλέγηκε και ευχήθηκε όπως σύντομα η διαδικασία των συνομιλιών φτάσει γρήγορα σε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή, είπε, είναι και η κύρια σκέψη τους, την οποία μετέφεραν στον Τ/κ ηγέτη. Μετέφερε επίσης, πρόσθεσε, την πεποίθηση του κόμματός του ότι ο κ. Ακιντζί θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο στο τραπέζι των συνομιλιών ότι οι Τ/κ είναι ένας ίσος κυρίαρχος “λαός”.

Σημείωσε ότι ο βασικός στόχος είναι μια συνολική λύση και πρόσθεσε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την λύση και δεν πρέπει να είναι μέτρα που θα καθυστερήσουν την επίλυση του Κυπριακού. Από αυτή την σκοπιά, είπε, με τον κ. Ακιντζί έχουν ίδιες σκέψεις και ως κόμμα τις αντιπολίτευσης θα παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ο κ. Ακιντζί τους ενημέρωσε τόσο για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και για τις επαφές του στην Τουρκία. Αντάλλαξαν απόψεις και θα συνεχίσουν αυτές τις συναντήσεις. Ο κ. Ντενκτάς μίλησε για δύο θέματα που αφορούν τις κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν αμοιβαία. “Εμείς ακυρώσαμε τις σφραγίδες αλλά αυτή τη φορά η ε/κ πλευρά άρχισε πιο αυστηρούς ελέγχους και οι ουρές (στα οδοφράγματα) συνεχίζουν. Δεν υπήρξε και πολλή διευκόλυνση”.

Από την άλλη, είπε, υπάρχει και το θέμα των ναρκοπεδίων. “Σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης, γιατί τώρα μάθαμε ότι μας πέταξαν τις νάρκες στην περιοχή μας και εμείς δεν μπορούμε να πούμε του κόσμου ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Ωστόσο ξέρετε ότι αυτή η πληροφορία είχε περιέλθει στην αντίληψή μας πριν χρόνια και είχε γίνει και δεν βρέθηκαν (νάρκες). Ο λαός μας ας είναι ήσυχος αλλά και προσεκτικός. Βεβαίως ας ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Περιμένουμε από τους αρμόδιους να κάνουν μια καθησυχαστική δήλωση επί αυτού. Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό πολύ πέραν από χειρονομία καλής θέλησης, πέραν από κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι μια προσέγγιση που κλονίζει την ανθρώπινη εμπιστοσύνη”.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση της νέας εποχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σύντομο διάστημα και ίσως ένα θετικό αποτέλεσμα για το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι σε αυτή τη νέα εποχή όλοι μαζί να παρακολουθούν, να αξιολογούν και όταν έρθει η ώρα να συμβάλλουν γιατί αυτό που είναι το βασικό είναι να επανενωθεί ο τόπος και να ιδρυθεί άμεσα μια ομοσπονδία, διζωνική, δικοινοτική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση τεσσάρων ωρών χωρίς καμία δήλωση από τους διαπραγματευτές

Συνέχεια στις συναντήσεις των διαπραγματευτών

Κυπριακό: Δυσκολεύει η συνεννόηση ακόμα και στα ΜΟΕ «χαμηλής πολιτικής»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο