What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Πλήρως κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι στη Cyta – Ο ΥΠΟΙΚ μετά τις αποκαλύψεις τρέχει να σβήσει τις φωτιές

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.05.2015 | 19:45
Πρώτη δημοσίευση: 21.05.2015 | 14:21

- Κανένας εργαζόμενος στη Cyta δεν θα χάσει τη δουλεία του, διαβεβαιώνουν και Πετρίδης, Ηροδότου
- Χ. Γεωργιάδης: Εάν δεν μας ικανοποιεί ο επενδυτής δεν θα προχωρήσουμε σε συμφωνία
- Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν όπως σε άλλες χώρες που έχασαν τη δουλειά τους εργαζόμενοι

Διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta, θα είναι πλήρως κατοχυρωμένοι επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία εταιρείας, η οποία θα αναλάβει το μεγαλύτερο εύρος των υπηρεσιών της CYTA και θα λειτουργεί παράλληλα με το δημόσιο οργανισμό.

Ο ΥΠΟΙΚ, είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ούτε και δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων ή απώλειας των δικαιωμάτων τους, σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών στη νέα εταιρεία, και εάν από τη διαδικασία δεν διαπιστωθεί ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα συναινέσουν σε αποκρατικοποίηση του Οργανισμού.

Παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδωσαν σήμερα και ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης όσο και ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 5th Nicosia Economic Congress και ερωτηθείς τι θα γίνει με τους εργαζομένους της Cyta, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα υπάρχουν επιλογές οι οποίες θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της Cyta».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η διαδικασία και η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θεωρώ σωστό να υπεισέλθω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει διαφορετικές επιλογές που θα διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την εργασία του», διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν θα εφαρμοστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες βάση της οποίας έγιναν μαζικές απολύσεις και ο κόσμος έχασε τις δουλείες τους».

«Ευτυχώς», πρόσθεσε, « η Κυβέρνηση έφτασε σε ένα σημείο μου μπορεί η ίδια να δώσει επιλογές. Μπορεί να πάρει η ίδια κάποιο κόστος για να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην ιδιωτικοποίηση την οποία θα πρέπει να δούμε ως μια μεταρρύθμιση που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «νομίζω βλέπετε και οι ίδιοι ότι γίνεται μια πολύ επιστημονική δουλεία από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων. Ουδέποτε είχαμε δει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν μια προσπάθεια απλώς να εισπράξουμε κάποια χρήματα για να καλύψουμε κάποια κενά. Τις βλέπουμε σε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και κατά πόσον παραμένει σε ισχύει το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου για τη λήψη αποφάσεων, ο κ. Πετρίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ωφέλιμο να πω συγκεκριμένα πράγματα από τη στιγμή που διεξάγεται ένας κοινωνικός διάλογος. Είμαστε στη μέση, πάμε καλά και ελπίζω πολύ σύντομα να καταλήξουμε και εντός των χρονοδιαγραμμάτων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, αναφερόμενος επίσης στο θέμα της Cyta, είπε ότι @είμαστε στο στάδιο της ανάλυσης των δεδομένων. Πρέπει να γίνουν και τα ανάλογα νομοσχέδια και για τη δημιουργία οποιασδήποτε εταιρείας και για την μεταφορά όποιων στοιχείων είτε assets είτε liabilities που πρέπει να πάνε στην καινούργια εταιρεία. Αυτά τα νομοσχέδια εννοείται ότι θα πάνε και στη Βουλή οπότε όταν εγκριθούν από τη Βουλή τότε θα εφαρμοστούν».

Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ότι «το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου είναι γνωστό. Πρέπει να τελειώσουν και οι διαβουλεύσεις που γίνονται για τα εργασιακά θέματα στο επίπεδο της μεικτής συμβουλευτικής επιτροπής για να γίνει και εκεί είτε το ανάλογο νομοσχέδιο ή συμφωνία για να πάνε όλα μαζί στη Βουλή».

Ερωτηθείς σχετικά με την ακίνητη περιουσία της Cyta, είπε πως ότι «είναι σχετικό με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιών θα μεταφερθεί και η σχετική ακίνητη περιουσία σίγουρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της Cyta, είπε ότι «η Κύπρος έχει ρυθμιστή τηλεπικοινωνιών που θα συνεχίσει το έργο του ως ανεξάρτητος ρυθμιστής και θα ελέγχει και τις τιμές και τις ταρίφες για το κοινό».

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες περί μαζικών απολύσεων, είπε ότι «ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις είναι ξεκάθαρος. Διασφαλίζονται και τα δικαιώματα και οι συντάξεις των εργαζομένων. Δεν θα χάσει κανένας τη δουλεία του. Και ο Υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος για το θέμα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΟΙΚ: Κανένας εργαζόμενος στη Cyta δεν θα απολυθεί


Ρώσοι επενδυτές «κλείνουν μάτι» στους ημικρατικούς οργανισμούς    Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  2. Κυπριακή Βουλή κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ - Η διαφοροποίηση ΔΗΣΥ
  3. Live: Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  4. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  5. Αντίδραση από ελληνική κυβέρνηση για δηλώσεις Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης [vid]
  6. «Φιάσκο τα κατά φαντασία σκάνδαλα που επικαλείται το ΑΚΕΛ»