What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

21.05.2015 | 20:06
Τελευταία ενημέρωση: 22.05.2015 | 07:37

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του ωραρίου στρατιωτικών με «καρφιά» κατά βουλευτών που λειτουργούν ως «παπαγαλάκια κάποιων αξιωματικών»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μετά από έντονη συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε την έγκριση των κανονισμών για το ωράριο υπηρεσίας, εκπαίδευσης και ειδικών καθηκόντων των μελών του στρατού για μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι στη σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων αποφασίστηκε 15ημερη αναβολή.

Η αναβολή αποφασίστηκε μετά από επιστολή του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, στην οποία διατυπώθηκε η θέση πως οι κανονισμοί ως τροποποιήθηκαν θα επιφέρουν πλήγμα στην επιχειρησιακή δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς. Περαιτέρω, ο Υπουργός Άμυνας και το Αρχηγός ΓΕΕΦ ζήτησαν συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας τη Δευτέρα στο ΓΕΕΦ.

Στην αναβολή έφερε ένσταση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, που είπε ότι θα έπρεπε ως Πρόεδρος της Επιτροπής να ήταν παρών στη λήψη της απόφασης από τη Σύσκεψη Αρχηγών για αναβολή. Εξέφρασε διαφωνία με την αναβολή στην έγκριση των κανονισμών αναφέροντας ότι έχουν συζητηθεί επί μακρόν και έχει ωριμάσει ο χρόνος για την έγκρισή τους. Ο κ. Βαρνάβα έκανε επίσης λόγο για “παπαγαλάκια κάποιων αξιωματικών”, που περιφέρονται σε ΜΜΕ.

Η θέση του κ. Βαρνάβα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, που ανέφερε ότι ενώ οι πληγές στην πατρίδα μας είναι ανοικτές, οι Βουλευτές, περιλαμβανομένων και Βουλευτών του κόμματος του, λειτουργούν με άκρατο λαϊκισμό. Πρόσθεσε ότι την ώρα που ο Υπουργός Άμυνας  δηλώνει ότι το νομοθέτημα είναι καταστροφικό, κάποιοι λειτουργώντας υπέρ κάποιων μονίμων και κάποιοι άλλοι υπέρ άλλων να θάβουν το μέλλον της πατρίδας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανάφερε ότι μετά από επιστολή και παράκληση του Υπουργού Άμυνας, κρίνεται πιο σοφό να αναβληθεί η έγκριση των κανονισμών, αφού τη Δευτέρα έχει ορισθεί η συνάντηση με τον Υπουργό και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ. Ζήτησε όπως επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους θεσμούς, τον Υπουργό και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ. Περαιτέρω, ο κ. Τορναρίτης διερωτήθηκε εάν θα  πρέπει να καθορίσει η Βουλή ποιες και πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται οι στρατιωτικοί.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ είναι έτοιμη να τοποθετηθεί και σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην επιστολή του Υπουργού προς τη Σύσκεψη Αρχηγών ανέφερε πως όταν ένας Υπουργός ζητά αναβολή είναι άκομψο να μην δίνεται και σχολιάζοντας αναφορά για σεβασμό προς τους θεσμούς παρατήρησε πως όταν ένας Υπουργός ζητά συνάντηση με Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η συνάντηση ή η συνεδρία να γίνεται εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρίστος Δαμιανού, παρατήρησε ότι έχει διανεμηθεί και κυκλοφορεί δημόσια ένα νομοθέτημα που καταγράφει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά, και διερωτήθηκε εάν αυτής της σημασίας στοιχεία είναι προς δημόσια χρήση.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στη Σύσκεψη Αρχηγών δεν συζητήθηκε η επιστολή του Υπουργού Άμυνας αλλά ζητήθηκε 15ημερη αναβολή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου αφού ανέφερε ότι στα θέματα της άμυνας πηγαίναμε προς ομοφωνία, πρόσθεσε ότι η επιστολή και η αναβολή θα έπρεπε να ήταν σε γνώση της Επιτροπής Άμυνας. “Εμείς είμαστε έτοιμοι και τώρα να τοποθετηθούμε επί των κανονισμών”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι το όλο θέμα προέκυψε από παρεξήγηση μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Άμυνας με μέλος της Επιτροπής

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, αφού ανέφερε ότι εξοπλιστικά στην άμυνα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, είπε ότι από τη στιγμή που οι κανονισμοί θα επηρεάσουν την Εθνική Φρουρά, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την προσπάθεια.

Ο κ. Φυττής αφού ανέφερε ότι η απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών πρέπει να γίνει σεβαστή από τη Βουλή παρατήρησε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνεδριάζουν εντός του κτηρίου της Βουλής και ως εκ τούτου η όποια συνάντηση θα πρέπει να γίνει στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας συγκατατέθηκε σε αναβολή μίας εβδομάδας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ζήτησε σημειωθεί η ίδια εμπιστοσύνη προς τον αρμόδιο Υπουργό όταν ενώπιον της Ολομέλειας θα βρίσκεται και το νομοθέτημα για τις προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλήρως κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι στη Cyta – Ο ΥΠΟΙΚ μετά τις αποκαλύψεις τρέχει να σβήσει τις φωτιές

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ από το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στη δημόσια υπηρεσία – Έρχονται αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]
  2. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  4. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  5. Χριστούγεννα 2017: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
  6. Γραφεία Είσπραξης Φόρων: Το νέο ωράριο των ταμείων