What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Καφεδάκι και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας θα πιουν Αναστασιάδης-Ακιντζί, εν μέσω μεθοδεύσεων από Άγκυρα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.05.2015 | 14:28
Πρώτη δημοσίευση: 22.05.2015 | 08:27

- Ανταλλαγές επισκέψεων και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας για καφέ ΠτΔ και Ακιντζί αύριο
- Η Άγκυρα προχωρά σε μεθοδεύσεις προβάλλοντας την λύση περί δύο «ιδρυτικών λαών»
- Αγκάθι τα "two constituent states" που στα τουρκικά devlet έχει ερμηνεία και ως ιδρυτικό κρατίδιο αλλά και ως πολιτεία
- Η Άγκυρα υπέρμαχος της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας όσο ποτέ ξανά στο παρελθόν
- Έλευση Γιουνκέρ στην Λευκωσία αρχές Ιουλίου, σηματοδοτώντας περαιτέρω εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό

Σε τακτικισμούς και μεθοδεύσεις προχωρά η τουρκική διπλωματία ενόψει και της εντατικοποίησης του διαλόγου για το Κυπριακό, καθώς διαπιστώνεται ένα μομέντουμ μεταξύ των δύο πλευρών, με αξιωματούχους του ΟΗΕ να μιλούν για μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για το χρονίζον εθνικό θέμα.

Έτσι από τα δύο "constituent states" το οποίο προκαλεί "πανικό" στην ελληνική πλευρά όταν η Τουρκία ή οι Τ/κ τα επικαλούνται με την έννοια που η ελληνική πλευρά ερμηνεύει ως ιδρυτικά κρατίδια με το κατάλοιπο εξουσίας, ενώ οι Τούρκοι το ερμηνεύουν (devlet) με δύο τρόπους, δημιουργώντας αμφισημίες.

Έτσι Ερντογάν και Νταβούτογλου αναδιαμορφώνουν την πολιτική προσέγγιση επί του θέματος και εντοπίζουν μια λύση του Κυπριακού δια της βούλησης «των δύο ιδρυτικών λαών».

Το κυβερνών κόμμα AKP αναφέρει συγκεκριμένα πως «η λύση του Κυπριακού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των δύο ιδρυτικών λαών, την πολιτική ισότητά τους και το ότι η νήσος ανήκει από κοινού και στους δύο».

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει σε αυτό το ζήτημα καθώς η προσέγγιση είναι αυτή της αναγνώρισης και νομιμοποίησης δύο ξεχωριστών οντοτήτων.

Σε μια έκρηξη αισιοδοξίας μάλιστα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, ανέφερε ότι «το Κυπριακό φέτος θα αποτελέσει ιστορία», συνδέοντας μάλιστα αυτήν την δήλωση με μια ανανεωμένη και αναγεννημένη περίοδο επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Ε.Ε. και επαναφοράς της Τουρκικής Δημοκρατίας σε μια ενταξιακή τροχιά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευρισκόμενος στην Ρίγα για την Σύνοδο της Ε.Ε. φέρεται να έχει ήδη διευθετήσει την έλευση στην Λευκωσία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, στις αρχές Ιουλίου, σε μια εμφανή προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής της Ε.Ε. επί της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, κάτι στο οποίο αυτή την φορά φαίνεται να συνηγορεί ανοιχτά και η Τ/κ πλευρά.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς την πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, αναφέρθηκε ότι σχεδιάζεται ανταλλαγή άτυπων επισκέψεων των δύο ηγετών και στις πλευρές της Λευκωσίας για να συζητήσουν πίνοντας τον καφέ τους και επισφραγίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο και σημειολογικά το θετικό κλίμα που διαπιστώνεται στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. 

Αργότερα σήμερα, κατά τη μια το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει έκδοση κοινής ανακοίνωσης και από τις δύο πλευρές αναφορικά με τον αυριανό καφέ εν μέσω άτυπης συζήτησης για το Κυπριακό των δύο ηγετών και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πίρι και Σοσιαλιστές έσωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο την Τουρκία αναβάλλοντας την ψηφοφορία για την Έκθεση προόδου της Άγκυρας

Ακιντζί: Ζήτησε και πήρε επιπλέον πληροφορίες για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο

Προσπάθειες Αναστασιάδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό στην συνάντηση με Γιουνκέρ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ερντογάν: Παιχνίδια με τη «φωτιά» στις τουρκο – ισραηλινές σχέσεις!
  2. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  3. Εμμονή Κιλιτσντάρογλου: «Γιατί δεν ρώτησε ο Ερντογάν για τα 18 νησιά που κατέχουν οι Έλληνες;»
  4. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  5. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  6. Μήνυση Τουρκίας στην «Αφρίκα» για το ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν