What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

22.05.2015 | 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 22.05.2015 | 15:43

Σύγκλιση απόψεων ΕΔΕΚ – ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ σε ότι αφορά το μέλλον της Cyta

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μέλλον της Cyta διαφάνηκε κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ με την ηγεσία της ΕΔΕΚ με τις δύο πλευρές να διαφωνούν με την πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΚ ΑΤΗΚ Γιάγκος Γιαγκουλή, κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τις εξελίξεις στον Οργανισμό καθώς και σε ό,τι αφορά τον διάλογο που διεξάγεται στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόθεσης της Κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Cyta.

«Εκφράσαμε για ακόμη μια φορά τις θέσεις μας ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα ζημιώσουν εν τέλει το δημόσιο συμφέρον και του καταναλωτές και ανταλλάξαμε απόψεις για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προθέσεις αυτές της Κυβέρνησης και παράλληλα να βοηθήσουμε τον Οργανισμό να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός και να μπορέσει να παραμείνει στην εποπτεία του κράτους, κερδοφόρος και να συνεχίσει να συνεισφέρει στην κυπριακή κοινωνία» είπε.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ανοιχτή επαφή με την ΕΔΕΚ, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία θα εξετάσουμε στην πορεία πως προχωρούμε και θα μελετήσουμε επίσης και τις εισηγήσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση κατά την οποία οι δύο πλευρές, μοιράστηκαν, όπως είπε, την αγωνία τους για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο σε επίπεδο οικονομίας και ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο ασφάλειας.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι πριν από 18 χρόνια περίπου η ΕΔΕΚ είχε προβάλει ένα μοντέλο εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης της κερδοφορίας των ημικρατικών οργανισμών το οποίο, «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται να είναι επίκαιρο».

«Ένα μοντέλο το οποίο θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και στην αναδιοργάνωση και που θα στηρίζεται στη μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών με το κράτος να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο για να ασκεί ένα ισχυρό εποπτικό έλεγχο και να αποτρέπει τη χειραγώγηση τιμών δια μέσου σχηματισμού καρτέλ όπως βιώσαμε σε άλλες περιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία είτε αυτές ήταν οι τράπεζες είτε είναι οι εταιρείες πετρελαιοειδών είτε οι αεροπορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των πολιτών και ο καλώς νοούμενος ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός. Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο μειοψηφικό πακέτο θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του ημικρατικού οργανισμού αλλά και πακέτα μετοχών να παραχωρηθούν στους πολίτες και στο προσωπικό των ημικρατικών οργανισμών» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι με τα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται χωρίς αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση δια μέσου συντεταγμένων οργάνων της όπως το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και της πλειοψηφίας που διαθέτει στο ΔΣ της Cyta προχωρεί σε μια διαδικασία αποδόμησης της Cyta, δημιουργίας σοβαρών λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων με κύριο στόχο να καταστεί αναγκαία και αναπόφευκτη η πώληση ή καλύτερα το ξεπούλημα σε ιδιώτες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2012 η Cyta κατέγραψε καθαρή κερδοφορία €120 εκατομμύρια, το 2013 η κερδοφορία μειώθηκε στα €80 εκατομμύρια και το 2014 ανήλθε περίπου στα €50 εκατομμύρια. «Η ευθύνη γι` αυτή τη μείωση δεν ανήκει στον ανταγωνισμό, δεν ανήκει στους εργαζόμενους αλλά ανήκει αποκλειστικά στις επιλογές της Κυβέρνησης και στις επιλογές της πλειοψηφίας των στελεχών του ΔΣ που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο» είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως ενώ η Κύπρος προβαίνει σε βαριές φορολογίες, υλοποίηση μνημονιακών όρων και δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα για να μπορεί να εξασφαλίζει χρηματοδότηση της τάξης των €120 - €150 εκατομμυρίων ετησίως από τους ξένους δανειστές, καταβάλλοντας μάλιστα και επιτόκιο, η Κυβέρνηση δεν δράττεται της ευκαιρίας να αξιοποιεί €120 εκατομμύρια από την κερδοφορία ενός ημικρατικού οργανισμού.

«Την ίδια στιγμή αυτά τα λεφτά μετακινούνται δια μέσου της ιδιωτικοποίησης που προγραμματίζεται στο εξωτερικό για να επιστρέφουν στην Κύπρο με επιτόκιο» συμπλήρωσε ενώ επέκρινε και την Κυβέρνηση ότι δεν έχει μελετήσει καθόλου τις επιπτώσεις που υπήρξαν σε άλλες χώρες από την ιδιωτικοποίηση παρόμοιων οργανισμών. «Όχι μόνο δεν υπήρξε περαιτέρω επένδυση, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο δεν προσήλθαν και καινούργια χρήματα στην αγορά αυτών των χωρών αλλά αντίθετα υπήρξε περαιτέρω διαρροή χρημάτων, συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των οργανισμών αυτών και λιγότερες θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τέλος ότι η ΕΔΕΚ θα αντιταχθεί σθεναρά μαζί με όλες εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη αλλά αντίθετα θα ενισχύσει και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ:

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ από το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων

Πλήρως κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι στη Cyta – Ο ΥΠΟΙΚ μετά τις αποκαλύψεις τρέχει να σβήσει τις φωτιές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  3. Χαμός στην τουρκική βουλή! Πιάστηκαν στα χέρια [vid]
  4. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  5. Αντίδραση από ελληνική κυβέρνηση για δηλώσεις Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης [vid]
  6. «Φιάσκο τα κατά φαντασία σκάνδαλα που επικαλείται το ΑΚΕΛ»