What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις Ερωτοκρίτου στο Ανώτατο – Του δίνεται χρόνος για υποβολή ένστασης

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2015 | 18:13
Πρώτη δημοσίευση: 27.05.2015 | 16:53

- Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις Ερωτοκρίτου στο Ανώτατο
- Η πλευρά του Βοηθού θα καταθέσει αίτημα παύσης του Γενικού Εισαγγελέα
- Μέχρι τις 12/6 οι ενστάσεις των συνηγόρων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα
- Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα αρνείται να κοινοποιήσει το πόρισμα Καλλή στην πλευρά Ερωτοκρίτου

Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα απέρριψε την Τετάρτη τις προδικαστικές ενστάσεις των δικηγόρων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για απόλυση του κ. Ερωτοκρίτου.

Το Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πλην του Δικαστή Κώστα Παμπαλλή, ο οποίος εξαιρέθηκε, είχε ακούσει νωρίτερα την Τετάρτη τα επιχειρήματα των δύο πλευρών για τις δύο προκαταρκτικές ενστάσεις.

Απορρίπτοντας τις προκαταρκτικές ενστάσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο συμφωνεί με την θέση των συνηγόρων του κ. Κληρίδη ότι η παρούσα διαδικασία «είναι ιδιότυπη». Έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση για εκπροσώπηση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτες δικηγόρους.

Προς αυτό αναφέρθηκε στη χρήση της λέξης «δύναται» στο άρθρο 113 (2) όσον αφορά την εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρεί σε διώξεις είτε αυτοπροσώπως είτε ορίζοντας υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο «δεν υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση για εκπροσώπηση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτες δικηγόρους».

Παράλληλα, το Συμβούλιο έκρινε ότι ο διαδικαστικός κανονισμός που εξέδωσε το Ανώτατο ουδόλως επηρεάζει δυσμενώς ούτε και αφαιρεί οποιοδήποτε νόμιμο ή θετικό δικαίωμα του καθ` ου η αίτηση (Ρ. Ερωτοκρίτου) αλλά αντίθετα οριοθετεί το πλαίσιο της διαδικασίας και είναι προς όφελος του.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάτος ο κανονισμός ή / και η επιφύλαξη που εμπεριέχεται εντός του κανονισμού δεν δίνει οποιοδήποτε αθέμιτο πλεονέκτημα στον αιτητή και δεν αφαιρεί οποιοδήποτε δικαίωμα από τον καθ` ου η αίτηση. Τα δικαιώματα του, πρόσθεσε, παραμένουν αναλλοίωτα.

`Όσον φορά το επιχείρημα ότι η αίτηση καταχωρήθηκε ενώπιον αναρμοδίου σώματος, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή ούτε αυτή η εισήγηση.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έδωσε στην πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου χρόνο ως τις 4 Ιουνίου για καταχώρηση ένστασης στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, αφού έτσι παρέχονται οι 21 ημέρες που προνοεί ο διαδικαστικός κανονισμός από τότε που καταχωρήθηκε η αίτηση στις 13 Μαΐου.

Οι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου ζήτησαν να τους δοθούν 21 ημέρες από τη σημερινή για να προετοιμαστούν καθώς και να τους δοθεί το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης αρνήθηκε το αίτημα και διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι το πόρισμα δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα διαδικασία.

Οι δικαστές διέκοψαν για μικρό χρονικό διάστημα και επέστρεψαν.

Χρόνος στον Ρ. Ερωτοκρίτου ως τις 12/6 για ένσταση

Με την επιστροφή του στην αίθουσα το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι θα δοθεί χρόνος έως τις 12 Ιουνίου για καταχώρηση της ένστασης από πλευράς των δικηγόρων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι «πρωταρχικό μας μέλημα είναι η διεξαγωγή δίκαιης διαδικασίας και η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πλευρών».

Μέσα σ` αυτά τα πλαίσια και με δεδομένο ότι θεωρούμε αυτή τη διαδικασία ως επείγουσα και θεωρούμε ορθό να δώσουμε χρόνο καταχώρησης ένστασης του καθ` ου η αίτηση μέχρι τις 12 Ιουνίου. Είναι 21 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης του διαδικαστικού κανονισμού στις 22 Μαΐου.

Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 15 και 16 Ιουνίου για παρουσίαση και ή δυνατόν συμπλήρωσης της υπόθεσης του αιτητή και για συνέχιση στις 22, 23, 24 και 25 Ιουνίου για παρουσίαση της υπόθεσης του καθ` ου η αίτηση. Αν οι τέσσερις αυτές ημέρες δεν είναι επαρκείς θα δοθούν περισσότερες δικάσιμες, πρόσθεσε ο κ. Νικολάτος.

Όλες οι δικάσιμοι θα αρχίζουν στις 09.30.

Όχι στο να δοθεί το πόρισμα Καλλή

Παράλληλα, το Συμβούλιο αποφάσισε όπως δεν ζητήσει από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή στην άλλη πλευρά δεδομένου ότι οι δικηγόροι του κ. Κληρίδη ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν.

«Έχουμε σημειώσει τη δήλωση των συνηγόρων του αιτητή ότι δεν πρόκειται να στηριχθούν επί του περιεχομένου του πορίσματος Καλλή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπό τις περιστάσεις κρίνουμε ότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν είναι σκόπιμο ή επιθυμητό να δώσουμε οποιαδήποτε περαιτέρω οδηγία».

Απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους τους είπε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη η προεργασία μεταξύ των δικηγόρων όσον αφορά τον αριθμό μαρτύρων που θα κληθούν και γενικά για ο,τιδήποτε που θα διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία.

Σημειώνεται η απόφαση θα ετοιμαστεί και θα δοθεί γραπτώς εντός των επόμενων ημερών.

Με την αίτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για επίδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς καθώς και μέχρι την εκδίκαση και αποπεράτωση της αίτησης, ο κ. Ερωτοκρίτου τεθεί σε διαθεσιμότητα ή διαταχθεί όπως απέχει από τα καθήκοντα του.

Η εν λόγω συμπεριφορά, σύμφωνα με την αίτηση που καταχώρησε ο κ. Κληρίδης στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 13 Μαΐου, αναφέρεται σε πράξεις, ενέργειες και δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κατά την περίοδο μεταξύ 14.4.15 – 23.4.15, καθώς και σε χειρισμούς ποινικών υποθέσεων που αφορούν Φ.Π.Α. υπό συνθήκες που υποδηλώνουν σύγκρουση συμφέροντος, σε προγενέστερη χρονική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις Ερωτοκρίτου στο Ανώτατο - Η πλευρά του Βοηθού θα καταθέσει αίτημα παύσης του Γενικού Εισαγγελέα


Σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο παραπέμπεται η υπόθεση κατά Ρ. Ερωτοκρίτου

Από το Ανώτατο στο Επαρχιακό...Σήμερα εξετάζεται η ποινική υπόθεση κατά Ρίκκου με βάση την Έκθεση Καλλή

Στις 27 Μαΐου η εξέταση των ενστάσεων Ρίκκου – Αυτοεξαιρέθηκε ο δικαστής Παμπαλλής από την υπόθεση


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μιλά ανοιχτά για τα κυπριακά εμβάσματα και τη δικαστική του περιπέτεια
  2. Η Μιμή Ντενίση ρίχνει τα «πυρά» της σε… γνωστούς παραλήπτες! «Τους κορόιδεψες, έπαιξες πολιτικά ή άλλα παιχνίδια…»
  3. «Η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ θα βοηθήσει τους τζιχαντιστές»!
  4. Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφαση για Ιερουσαλήμ
  5. Γ. Ελεγκτής: Πρόσφατα η προκήρυξη διαγωνισμού μελέτης βιωσιμότητας για αφαλάτωση Πάφου
  6. Στον απόηχο της απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ γεύμα Νετανιάχου με τους 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.