What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

Το Κυπριακό στα βαθιά - ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής αναμένεται να ανακοινώσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί (LIVE)

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2015 | 13:08
Πρώτη δημοσίευση: 28.05.2015 | 09:36

- Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η δεύτερη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων
- Στην ατζέντα των συνομιλιών διακυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικό
- Η συνάντηση γίνεται παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ
- Επίκεντρο της συνάντησης η αξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό και η ετοιμασία του ενιαίου καταλόγου με τα ΜΟΕ

13:03: Εν αναμονή των δηλώσεων του Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

10.53: Σε καλό δρόμο βρίσκεται η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Eιδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Προσθέτει ότι οι διαπραγματευτές παρουσιάζουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί την κοινή τους εργασία, εννοώντας προφανώς τα όσα έχουν οι δύο επιτύχει στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους και ενδεχομένως τον κατάλογο για νέα ΜΟΕ.09.43: Αναμένεται ανακοίνωση διάνοιξης οδοφραγμάτων, αφού οι δύο ηγέτες φέρεται να έχουν συμφωνήσει ν’ ακολουθήσουν την τακτική της σταδιακής ανακοίνωσης των ΜΟΕ, καθώς και η ανακοίνωση της απόφασης για συντήρηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στις εντός των τειχών πόλεις της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου.09.41: Πρώτος στο χώρο των διαπραγματεύσεων έφτασε ο νέος Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον εκπρόσωπό του Μπαρις Μπουτζιού, τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

9.30: Αρχισε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Τους ηγέτες υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπός του Λίζα Μπατενχάϊμ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και θα αναμένουμε μετά την ολοκλήρωσή της ανακοινώσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των διαπραγματευτών αναμένετο να βρεθεί η αξιολόγηση και η αποτύπωση της κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό και η ετοιμασία του ενιαίου καταλόγου με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) χαμηλής πολιτικής, υπό το φως της σημερινής δεύτερης συνάντησης των ηγετών.

Χθες σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και αναφερόμενος στην 5η συνάντηση των δυο διαπραγματευτών από τις 15 Μαΐου, ο κ. Έιντε έκανε λόγο για “καλή πρόοδο”, με αναφορά και στην σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Πρόταση για διάνοιξη οδοφραγμάτων

Ενώπιον των δύο ηγετών κατά τη σημερινή τους συνάντηση πρόκειται να κατατεθούν οι προτάσεις της μεικτής δικοινοτικής σύνθεσης Τεχνικής Επιτροπής για τα Οδοφράγματα, προκειμένου να γίνει εφικτή η διάνοιξη συγκεκριμένων οδοφραγμάτων, οπότε και θα υπάρξουν και μια σειρά σημαντικών οικονομικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες, πέρα και από την πολιτική σημασία που θα έχει το γεγονός αυτό καθ' αυτό για την παγίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί αφορά τα παρακάτω οδοφράγματα:

Λεύκα-Απλίκι, Πυρόι-Αθηαίνου, Δερύνειας, Πύλης Πάφου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η πιθανότητα ανοίγματος διόδου στην περιοχή της Παλλουριώτισσα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, απαρτιζόμενη από τους, Σώτο Ζακχαίο (επικεφαλής), Μαρία Σαββίδου (Yπουργείο Εξωτερικών) και Χρυστάλλα Μαλούππα (Yπουργείο Συγκοινωνιών) έχει επίσης προτείνει και το άνοιγμα διόδου στην περιοχή Πύργου- Κοκκίνων.

Από την ε/κ πλευρά φαίνεται να προτάθηκε και άνοιγμα διόδου στην περιοχή Πύργου- Κοκκίνων. Αναμένεται, επίσης, η ανακοίνωση της απόφασης για συντήρηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στις εντός των τειχών πόλεις της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου.

Η τακτική, την οποία φέρονται να έχουν συμφωνήσει ν’ ακολουθήσουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αυτή της σταδιακής ανακοίνωσης των ΜΟΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό - Στην ατζέντα των συνομιλιών διακυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικό

Συνάντηση Μαυρογιάννη - Ναμί για το Κυπριακό με παρουσία Έιντε

Τορπίλες Ερντογάν στο Κυπριακό: Εμμένουμε στα εγγυητικά μας δικαιώματα, δεν αποδεχόμαστε εμπλοκή της Ε.Ε.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ξαναχτυπά! «Δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής»

Πολλά «ναι μεν» από Τσαβούσογλου για το Κυπριακό αλά και κάποια «αλλά»...

Πρόεδρος Αναστασιάδης για Κυπριακό: Γνωρίζω τις δυσκολίες, δεν έχω ψευδαισθήσεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο