What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Τα 19 «αμαρτήματα» της Γιωρκάτζη που ροκανίζουν το θώκο της - Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα της Βουλής

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2015 | 14:27
Πρώτη δημοσίευση: 28.05.2015 | 10:40

- Τα 19 συμπεράσματα της Βουλής για την κ. Γιωρκάτζη
- Οι βουλευτές συμφωνούν με τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι εκπροσωπούντες τους θεσμούς πρέπει να άγονται στο ύψος των περιστάσεων
- Σε ολοήμερη συνεδρία η Βουλή θα επισφραγίσει τα ευρήματά της

Σε "19" συμπεράσματα έχει καταλήξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών στο θέμα της αλλαγής των όρων του συμβολαίου της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Μετά από μια σειρά πολύωρων συνεδριάσεων οι βουλευτές συνόψισαν τα ευρήματα τους, γύρω από το πολύκροτο θέμα της αλλαγής των όρων εργοδότησης της, από την ίδια την κ. Γιωρκάτζη και τη σύγκρουση συμφέροντος με το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Γιωρκάτζης και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, στο οποίο εργαζόταν η κόρη της και είχε αναλάβει υποθέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου για το οποίο φέρετε ότι απέκρυψε η κ. Γιωρκάτζη.

Το προσχέδιο, παρουσιάζει ο «Φ», με τίτλο: «Ο κίνδυνος που ενδεχομένως να ελλοχεύει για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα αίτια που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας της σχέσης της Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τους νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την εκπροσώπηση προσώπων που πιθανό να εμπλέκονται στις υπό αναφορά έρευνες», θα συζητηθεί στην τελική του μορφή στις 5 Ιουνίου σε ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής.

Από το περιεχόμενο του προσχεδίου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η διαδρομή του συμβολαίου της και οι πρόνοιες που περιλάμβανε.

Τα ευρήματα των βουλευτών:

1. Η επιτροπή διαμόρφωσε τη θέση ότι το θέμα που εξετάζεται δεν αποτελεί απλουστευμένη εφαρμογή ή υπακοή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά ανάγεται στη σφαίρα της ηθικής και της δεοντολογίας των κρατικών αξιωματούχων και ιδίως των θεσμών της Δημοκρατίας, οι οποίοι αναμένεται να κατέχουν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά στον υπέρτατο βαθμό, ώστε να αποτελούν παράδειγμα και για τους άλλους.

2. Η επιτροπή υιοθετεί τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν δεδομένα συγγένειας και μάλιστα του στενότερου δυνατού βαθμού, οι εκπροσωπούντες τους θεσμούς πρέπει να άγονται στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης, υπογραμμίζει ότι το θέμα δεν αφορά στην επαγγελματική δραστηριότητα του οποιουδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας, αλλά ενός αξιωματούχου με καθήκοντα υψηλής ευθύνης.

3. Η επιτροπή εκφράζει την τεράστια έντονη ανησυχία της αναφορικά με τη δυστοκία που υπάρχει σε διάφορα επίπεδα όσον αφορά στην εξασφάλιση μαρτυρικού υλικού, αλλά ιδιαίτερα εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας η οποία αποτελεί τον θεσμό που εποπτεύει τις εμπορικές τράπεζες.

4. Η επιτροπή υπογραμμίζει την έντονη απαρέσκειά της ότι, παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις, δεν κατέστη εφικτό να ικανοποιηθεί πλήρως ότι τα όσα τέθηκαν ενώπιόν της αποτελούν την αποκρυστάλλωση ακριβούς εικόνας των πραγματικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε σχέση με το όλο θέμα.

5. Επίσης, η επιτροπή καταγράφει και παράλληλα υπογραμμίζει την έντονη απαρέσκειά της για τον ισχυρισμό της Διοικητή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος αναφορικά με τη διαμόρφωση των όρων υπηρεσίας της στο στάδιο του διορισμού της και για όλα όσα ειπώθηκαν για το έγγραφο διορισμού της, τόσο ως προς τους όρους εργοδότησης όσο και για τις μηνιαίες απολαβές.

6. Η επιτροπή διατυπώνει τη θέση ότι οι πολίτες αναμένουν τουλάχιστον από κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας να επιδεικνύουν ειλικρίνεια, παραδοχή των σφαλμάτων και οπωσδήποτε, ανάληψη των ευθυνών τους.

7. Η επιτροπή επιθυμεί να τονίσει συναφώς ότι επειδή οι σχέσεις κυβέρνησης και Διοικήτριας δεν ήταν πάντα αγαστές, έπρεπε να επιδειχθεί στο συγκεκριμένο θέμα μεγαλύτερη επιμέλεια, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαστάσεις του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

8. Η επιτροπή ανέμενε ειδικότερα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, να ζητήσει διευκρινίσεις για τους λόγους που έγιναν διαφοροποιήσεις στο συμβόλαιο σε σχέση με τους αντίστοιχους όρους των προκατόχων της διοικήτριας.

9. Η επιτροπή δεν έχει πεισθεί ότι η επέμβαση στον όρο εργοδότησης υπ’ αριθμόν 7, έγινε για σκοπούς διόρθωσής του βάσει της νομοθεσίας της Κεντρικής.

10. Η επιτροπή κρίνει ότι απαιτούνται αποφασιστικές και άμεσες τομές στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην υπό εξέταση περίπτωση.

11. Η επιτροπή πιστεύει ότι ο τότε συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μ. Δρουσιώτης, δεν ήταν ο αρμόδιος, αλλά ούτε και κατάλληλος, για να επιληφθεί οποιωνδήποτε διαδικασιών που αφορούσαν στους όρους εργοδότησης της Διοικήτριας και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να χειριστεί το όλο θέμα.

12. Η επιτροπή παρατηρεί ότι δεν κατέστη εφικτό να δοθεί ερμηνεία ούτε και πειστική απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με τους λόγους που η κ. Γιωρκάτζη απευθύνθηκε στον κ. Μ. Δρουσιώτη για την προώθηση της υπογραφής του συμβολαίου.

13. Η επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς το κατά πόσο θεωρείται θεμιτό το αποτέλεσμα των αποφάσεων της Αρχής Εξυγίανσης, οι οποίες λαμβάνονται στην απουσία της Διοικητή.

14. Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να προστατεύσει τον θεσμό που εκπροσωπεί θα έπρεπε να αποτρέψει εκ προοιμίου συγγενικό της πρόσωπο να ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα θέματα, που ήταν ενδεχόμενο να δημιουργήσουν σύγκρουση συμφερόντων.

15. Η επιτροπή εκφράζει την τεράστια ανησυχία της αναφορικά με τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψη των μελών της περί απόσυρσης της δικαστικής αγωγής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας εναντίον προσώπων, από την οποία έχει διαταχθεί το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Αλλά και των όσων αφέθηκαν να νοηθούν για το θέμα αυτό από τη Διοικήτρια ενώπιον της επιτροπής ότι ουσιαστικά δεν προκρίνει τη συνέχιση αυτής της αγωγής. Κατ’ επέκταση, η επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα οδυνηρά μέτρα εις βάρος των Κυπρίων πολιτών.

16. Η επιτροπή κρίνει ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη Δημοκρατία να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες, βάσει των οποίων να συντάσσονται έγγραφα/συμβόλαια και να υπόκεινται τουλάχιστον της ανάλογης νομικής και νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Η επιτροπή προτρέπει τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες όπως μελετήσουν το όλο θέμα και, αφού συγκεντρώσουν όλες τις περιπτώσεις που υφίστανται τέτοιου είδους διαδικασίες, να προχωρήσουν στον καταρτισμό ενός δεσμευτικού κώδικα ή/και νομοθετικών διατάξεων για τη ρύθμιση του όλου θέματος.

17. Η επιτροπή θεωρεί ότι προκύπτει θέμα προς διερεύνηση από τους αρμοδίους σε σχέση με τις αναφορές και τους υπαινιγμούς της Διοικήτριας ότι γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού της ίδιας, αλλά και παρέμβασης στο έργο της.

18. Η επιτροπή διαπιστώνει το νομοθετικό κενό που προκύπτει σε σχέση με τις διατάξεις της εθνικής έννομης τάξης αναφορικά με το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών και άλλων αξιωματούχων στη Δημοκρατία.

19. Η επιτροπή κρίνει ότι η Πολιτεία, διά των αρμοδίων αξιωματούχων της, θα έπρεπε να επιληφθεί του όλου θέματος για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας, που έχει αναμφισβήτητα για άλλη μια φορά κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: Δεν υπάρχει λόγος να δώσω δεύτερη κατάθεση στον ποινικό ανακριτή - Στ. Ζένιος: Η χώρα καταστράφηκε από διαπλεκόμενα συμφέροντα 

Με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τα βάζουν οι 5 μη Εκτελεστικοί Σύμβουλοι της Κεντρικής

Καίει τον Ρ. Ερωτοκρίτου η Έκθεση Καλλή - Γεν. Εισαγγελέας: Διαπιστώνεται δεκασμός δημόσιου λειτουργού και δωροληψία - Κληρίδης: Υπήρξαν παρεμβάσει

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Άκερμαν: Η Κύπρος κατάφερε πολλά αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό
  2. Δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2018
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton
  4. Αρχίζει σήμερα η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018
  5. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  6. Βουλή: «Σταύρωσε» το κονδύλι για Ταμείο Αλληλεγγύης