What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

Βιώσιμη ανάπτυξη Άξονας ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 02.06.2015 | 17:25
Πρώτη δημοσίευση: 02.06.2015 | 16:07

Kυρίαρχο γνώρισμα της οικονομικής ζωής είναι η επιβολή της ανθρώπινης τάξης πάνω στη φύση και το περιβάλλον με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευημερίας. Η ανθρωπογενής αυτή παρέμβαση καθόρισε τη φιλοσοφία τόσο της φιλελεύθερης όσο και της σοσιαλιστικής σχολής σκέψης και δράσης που παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις, βασίζονται σε μια ωφελιμιστική εκτίμηση των συντελεστών του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Μακρυδημήτρη, η φύση έγινε αντιληπτή ως εμπράγματη αξία, υποκείμενη σε μια επιθετική από μέρους του ανθρώπου προσέγγιση. Η μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης είχε ως συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού, ενώ η άγρια εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε μεγάλη οικολογική κρίση, όψεις της οποίας αποτελούν φαινόμενα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, η χρήση ρυπογόνων πυρηνικών μέσων.

Το κυρίαρχο οικονομικό υπόδειγμα ανάπτυξης υπερβαίνει τα όρια αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος και η συνάρτηση μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος έχει μετατραπεί σε αρνητική, αφού η ανάπτυξη προξενώντας επιπτώσεις υποβαθμίζει το περιβάλλον, γεγονός που υπονομεύει στη συνέχεια τη διασφάλιση προοπτικών ευημερίας.

Η ιδέα της “βιώσιμης ανάπτυξης“, όπως κωδικοποιήθηκε το 1987 από την αρμόδια Διεθνή Επιτροπή, επιχειρεί στο πλαίσιο αυτής της εξίσωσης να αποκαταστήσει μια θετική σχέση μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος μέσω του περιορισμού των ανεπιθύμητων παρενεργειών της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική αφενός λόγω της απουσίας θεσμών και διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αφετέρου λόγω της συνέχισης εφαρμογής μέσων για την ταχύτερη ανάπτυξη των χωρών. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος καθίστανται κορυφαία πολιτική διακύβευση στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και παράμετρος διοικητικής νομολογίας και συνταγματικής αναθεώρησης. Καθοριστική κρίνεται η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των πολιτών, καθώς αποδέκτης του δικαίου προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο η πολιτεία αλλά και οι ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς και οι απλοί πολίτες, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δεν είναι εφικτή η εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής πολιτικής και ηθικής.

Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κοινωνική και οικονομική κρίση, ιδιαίτερα όταν δοθεί έμφαση στον τομέα της Ενέργειας. Στο τέλος του 2012 η Ερευνητική Ομάδα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Οικονομίας και Πολιτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλυσε σημαντικά ζητήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. Λόγω των οικονομικών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων και με αφορμή την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναδείχθηκε η ανάγκη ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, για την υλοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη η αποτύπωση του ενεργειακού ισοζυγίου και η ανάπτυξη ενός τεχνικο-οικονομικού μαθηματικού μοντέλου πρόβλεψης της ετήσιας προσφοράς και ζήτησης ενέργειας στη χώρα.

Το μοντέλο αυτό δύναται να προβλέψει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να χρησιμεύσει στην κατάστρωση στρατηγικής για μείωση των εκπομπών αυτών με στόχο τη συμμόρφωση της Κύπρου με τις διεθνείς ενεργειακές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Η ομάδα ανέλυσε τη διαχρονική εξέλιξη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Κύπρο έως το 2050 σε συνάρτηση με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, των τιμών του πετρελαίου και των καιρικών συνθηκών.

Στη βάση των αποτελεσμάτων η χρήση αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί κατά τα επόμενα 35-40 έτη με αυξανόμενη συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών και του τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από κλιματικά μοντέλα για την Ανατολική Μεσόγειο κατέδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί περί τον 1°C τη χειμερινή περίοδο και κατά 2°C περίπου τους καλοκαιρινούς μήνες έως το 2050.

Η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Κύπρο θα αυξηθεί έως το 2050 κατά 6% περίπου σε ετήσια βάση λόγω κλιματικής αλλαγής, παράγοντας που θα οδηγήσει σε άμεσο κόστος 35‐40 εκ. Ευρώ το 2020 και άνω των 100 εκ. Ευρώ το 2050. Επομένως κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στην κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της ενεργειακής οικονομίας. Με βασικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη ως στόχοι μεταξύ άλλων καθορίζονται η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση ενεργειακών πόρων, η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας, η ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού, η ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προώθηση της εξοικονόμησης της ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στη βάση αυτών των δεδομένων καθίσταται σαφές ότι το αξιόλογο ανεκμετάλλευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως όσον αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τη βιομάζα και τη γεωθερμία, καθώς και τα σημαντικότατα περιθώρια ορθολογικής χρήσης της ενέργειας στην Κύπρο θα μπορούσαν να καθορίσουν το πλαίσιο μιας ενεργειακής πολιτικής που θα στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος χώρου και της φύσης που δεν απαιτεί τίποτα από τον άνθρωπο, καθώς «ο θαλασσινός άνεμος κι η δροσιά της αυγής υπάρχουν χωρίς να το ζητήσει κανένας» (Γεώργιος Σεφέρης).

Μαρίνος Μουσιούττας

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ευρωβαρόμετρο: Έρευνα-«καταπέλτης» για την σχέση επιχειρηματικότητας, διαφθοράς και πολιτικής στην Κύπρο
  2. Μαξ Μπορν: Η Google τιμάει τον Γερμανό μαθηματικό και φυσικό
  3. Αρχίζει σήμερα η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018
  4. ΔΗΚΟ: Χρειάζεται πιο διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό
  5. Τελέστηκε το ένατο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
  6. Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ