What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Αβ. Νεοφύτου: Πρόεδρε μην ακούς τις φωνές της συντήρησης και των «ΟΧΙ» στο Κυπριακό!

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 05.06.2015 | 16:34
Πρώτη δημοσίευση: 05.06.2015 | 14:47

Να κωφεύσει στις φωνές της συντήρησης και των μόνιμων “όχι”, στο Κυπριακό, κάλεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ θετική την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, σημειώνοντας πως και η ίδια η ΕΕ θέλει πλέον να υπάρξει μια λειτουργική λύση ώστε η Κύπρος να είναι ένα αποτελεσματικό μέλος της Ενωσης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Ινστιτούτου Πολιτισμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, και ερωτηθείς αρχικά σχετικά με τη χθεσινή διαρροή του εγγράφου με τα ΜΟΕ από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό τον εξευτελισμό κάθε φορά που στο Εθνικό Συμβούλιο γίνεται παράδοση κάποιου εγγράφου, η λύση είναι να μην ξαναδοθεί οποιοδήποτε έγγραφο. “Χάσαμε τη σοβαρότητά μας”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ουσία των ΜΟΕ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας και πως αυτό το μομέντουμ πρέπει να διατηρηθεί. “Τα ΜΟΕ έστω και χαμηλής πολιτικής βοηθούν στη διατήρηση του θετικού κλίματος, όπως και οι κοινωνικές συνευρέσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Δεν θα λυθεί το Κυπριακό ούτε με τον καφέ ούτε με τα ΜΟΕ. Όμως, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση του θετικού πολιτικού κλίματος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο της επανένωσης του τόπου”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε “να κωφεύσει στις φωνές της συντήρησης, των μόνιμων όχι, στην αντίληψη ότι πρέπει να βλέπουμε μόνο τους κινδύνους και να εκφράζουμε τις φοβίες και τις ανησυχίες την ώρα που πρέπει να δούμε το μεγάλο όραμα και τη μεγάλη εικόνα”. Όπως σημείωσε, παρά τις δυσκολίες, τους κινδύνους και τις φοβίες, υπάρχει η ελπίδα ότι μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό μέσα από μια αξιοπρεπή και εθνικά δίκαιη λύση για να μπορέσουμε να πραγματώσουμε τα οράματα του κυπριακού ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στη συνέχεια πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να παρέμβει ουσιαστικά στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ως πάρα πολύ θετικό βήμα την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, “ενός πραγματικού φίλου της Κύπρου”.

Ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε πως με τον κ. Γιούνκερ περπάτησαν πριν ένα περίπου χρόνο την οδό Λήδρας όταν ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής. Τότε, όπως επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως οι διαχωριστικές γραμμές είναι γραμμές ντροπής και δεν μπορούν να υπάρχουν μέσα σε μια Ευρώπη που έχει οράματα για καλύτερο μέλλον.

Λέγοντας πως ο κυριότερος λόγος που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ ήταν το Κυπριακό, σημείωσε πως για χρόνια δεν αξιοποιήσαμε την Ευρώπη. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι σχέσεις που σήμερα υπάρχουν, οι συγκυρίες, τα γεωστρατηγικά, η ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργούν θετικές συνθήκες. Μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε από την περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου στάθηκε και στην αλλαγή της στάσης της τ/κ κοινότητας ως προς το ρόλο της ΕΕ. “Για δεκαετίες είχαν μια αρνητική προσέγγιση ως προς την Ευρώπη, ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας κ. Ακιντζί δήλωσε πως θέλει την εμπλοκή της Ευρώπης στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού”, είπε.

Σημείωσε, επίσης, τη θέση τόσο του κ. Γιούνκερ όσο και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα μόνο των Κυπρίων, αλλά ενδιαφέρει και την ΕΕ πώς θα είναι η λύση γιατί θέλουν μια ενωμένη Κύπρος να είναι ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος εντός της Ένωσης και να μην δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

“Θεωρώ πως υπάρχουν τα θετικά, υπάρχουν οι προοπτικές, αυτό το παράθυρο ελπίδας όχι μόνο δεν έχουμε δικαίωμα να το κλείσουμε αλλά έχουμε υποχρέωση να το μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο ορίζοντα με μεγάλα οράματα σε μια ενωμένη Κύπρο”, είπε.

Ερωτηθείς με ποιους τρόπους μπορεί να εμπλακεί η ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήδη έχει εκπρόσωπο, η συμμετοχή όμως της ομάδας της ΕΕ ακόμα και ως παρατηρητές στη διαδικασία είναι σημαντική. Όπως ανέφερε αυτή η ομάδα θα έχει την δυνατότητα να συμβουλεύει τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές αν κάποια από αυτά που συζητούν είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η ΕΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως επιλέγει να αποφεύγει συνειδητά να μπει σε ζητήματα, είτε επιμέρους είτε σημαντικά, της ουσίας του Κυπριακού. Όπως ανέφερε, για δεκαετίες κάναμε διάλογο μεταξύ μας, σημειώνοντας πως με δηλώσεις και σχολιασμούς δεν θα λυθεί το Κυπριακό. “Έχουμε τις διαπραγματεύσεις, μιλούμε με τον Πρόεδρο, έχουμε τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, ανταλλάζουμε προβληματισμούς. Να βγαίνουμε δημόσια για το ποιος θα είναι ο πιο προοδευτικός, ο πιο πατριώτης, αυτός που θα βάλει περισσότερες ή λιγότερες κόκκινες γραμμές, αυτά είναι άλλων εποχών”, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρουσιάστηκαν τα ΜΟΕ της Ε/κ πλευράς κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου - Στην λίστα και η Αμμόχωστος

Η φλεγματική ατάκα Αναστασιάδη στο συνέδριο του ΑΚΕΛ: «Αν δεν υπήρχε και ο πολιτισμός τι θα άκουα...»   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  2. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  3. Αραβανή και Οικονομόπουλος είναι το νέο hot ζευγάρι της ελληνικής showbiz;
  4. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  5. Μάγεψε τα πλήθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τραγουδώντας Κώστα Χατζή με «προεκλογικούς» στίχους! [vid]
  6. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Όταν ξαναβρεθούμε, η Άγκυρα να είναι θετική