What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

10.06.2015 | 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 10.06.2015 | 15:42

Εξοικονόμηση εκατομμυρίων από αλλαγή λαμπτήρων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εξοικονόμηση εκατομμυρίων θα επιφέρει μακροπρόθεσμα η αντικατάσταση χιλιάδων λαμπτήρων στους δρόμους με παράλληλη αντιμετώπιση της ενεργειακής απόδοσης των κυβερνητικών κτηρίων και γενικά των κτηρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Σε πρώτη φάση θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι λαμπτήρες στους δρόμους που ελέγχει το υπουργείο Συγκοινωνιών με φωτιστικά (λάμπες) τύπου LED και όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών κ. Λούης Τιμοθέου, η εξοικονόμηση θα κυμανθεί μεταξύ 25%-30%.

Να σημειωθεί πως μόνο για την ηλεκτροδότηση των δρόμων που ελέγχει το υπουργείο στη Λεμεσό καταβάλλεται στην ΑΗΚ ποσόν περίπου €800.000 τον χρόνο. Το υπουργείο καλύπτει τους δρόμους που συνδέουν τις πόλεις μεταξύ τους καθώς και κάποιους δρόμους πρωταρχικής σημασίας. Γίνεται αντιληπτό πως αν μελλοντικά συμπεριληφθούν και οι δρόμοι εντός των δήμων, η εξοικονόμηση θα είναι τεράστια. Μόνο η περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας διαθέτει δρόμους μήκους πέραν των 1.000 χιλιομέτρων.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών προκήρυξε ήδη προσφορές για τους δρόμους του υπουργείου Συγκοινωνιών με εκτιμώμενο κόστος €3.124.050 που περιλαμβάνει αντικατάσταση αλλά και συντήρηση των φωτιστικών για δέκα χρόνια.

Ο κ. Τιμοθέου ανέφερε στον «Φ» πως η αντικατάσταση των φωτιστικών υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε πρόβλημα στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος και έπρεπε να κάνουμε κάτι, είπε ο κ. Τιμοθέου, ο οποίος διευκρίνισε πως η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί και πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Τιμοθέου ανέφερε ότι από την προσφορά εξαιρούνται μεμονωμένες περιοχές για τις οποίες ισχύει συμβόλαιο με εργολάβους για να συντηρούν και τον οδικό φωτισμό, λόγω του ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν σχετικά πρόσφατα και εμπίπτουν στην περίοδο της συντήρησής τους.
Ως προς τους δρόμους που εμπίπτουν στα όρια των δήμων, ο κ. Τιμοθέου ανέφερε ότι δεν θα καλυφθούν αλλά οι Τοπικές Αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν τα σχέδια που εκπόνησε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Τιμοθέου ανέφερε ότι οι δήμοι μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να μειωθεί το κόστος. Ως παράδειγμα έφερε τους Δήμους Λευκωσίας και Στροβόλου και πρόσθεσε πως συνεργασίες μπορούν να αναπτυχθούν και μεταξύ άλλων δήμων. Ο διαχωρισμός της πληρωμής με βάση το τι αναλογεί σε κάθε έναν από τους δήμους που θα συνεργαστούν μπορεί να επιλυθεί εύκολα, δεδομένου πως κάθε δήμος διαθέτει δικό του ξεχωριστό μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ο κ. Τιμοθέου.

Λόγω και της οικονομικής στενότητας των δήμων αυτοί θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με ιδιώτες (κατόπιν κάποιων διαδικασιών) ώστε το κόστος να καταβληθεί από τον εργολάβο και αυτός να εισπράττει για κάποια χρόνια μέρος των χρημάτων που θα προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας, είπε ο κ. Τιμοθέου. Οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, όπως λέγονται, εφαρμόστηκαν ήδη στο εξωτερικό.

Το κόστος κατανάλωσης θα εξαρτηθεί και από την κατηγορία των λαμπτήρων που θα τοποθετηθούν αφού ανάλογα με τον τύπο τους είναι ανάλογη και η κατανάλωση.
Σημειώνεται ότι δήμοι από το έδαφος των οποίων περνούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, λόγω της οικονομικής κρίσης ρύθμισαν τον φωτισμό ώστε να είναι αναμμένος κάθε δεύτερος λαμπτήρας σε σχέση με προηγουμένως που ήταν αναμμένοι όλοι οι λαμπτήρες.

Έλεγχος και στα δημόσια κτήρια

Όσον αφορά στα κτήρια του Δημοσίου, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών θα προχωρήσει σε έλεγχο ως προς τη σημερινή κατανάλωση και τις μειώσεις που θα επέλθουν μετά την ενεργειακή αναβάθμισή τους και ανάλογα με την κατάσταση που θα διαπιστωθεί, θα εκδίδεται και ανάλογο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κάθε κτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο της Βουλής αναβαθμίστηκε, εν μέρει, ως προς την ενεργειακή του απόδοση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνεται ως πολύ ενεργοβόρο, παρόλον ότι έχει κτιστεί σχετικά πρόσφατα.

Τα νέα κτήρια που θα κτίζονται για χρήση από το Δημόσιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρήση ανακυκλωμένου νερού, φωτοβολταϊκά κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται νέες μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ 

Κανονικά λειτουργεί η ΑΗΚ μετά την αναστολή των μέτρων 


Κλιμακώνουν τα απεργιακά μέτρα οι συντεχνίες της ΑΗΚ - Με καθημερινές κινητοποιήσεις 

Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για λίγους – Αυστηρότατα τα κριτήρια, δείτε ποιοι εξαιρούνται


   Διαδώστε αυτό το άρθρο