What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

Τουρκία: «Απαράδεκτη» η έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου – Τα 3 σημεία «αγκάθια» για την Άγκυρα

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 11.06.2015 | 09:09
Πρώτη δημοσίευση: 10.06.2015 | 21:03

- Η Τουρκία δεν αποδέχεται την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου
- Πίρι: Το Κυπριακό αντανακλάται με πολύ καλό τρόπο στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
- Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επί της Έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία σε περίπτωση που συμπεριληφθούν τρία στοιχεία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.

Σύμφωνα με τον κ. Μποζκίρ, αυτά τα τρία στοιχεία είναι ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία, η αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και οι διατυπώσεις αναφορικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

"Γι` αυτό το λόγο η εν λόγω έκθεση θα καταγραφεί στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά ως μια έκθεση προόδου που απορρίφθηκε από πλευράς Τουρκίας και χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη", είπε. Η έκθεση, δήλωσε, θα επιστραφεί όταν αυτή διαβιβασθεί στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και τις αναφορές που γίνονται στην έκθεση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι σε σε ένα κλίμα που προσεγγίζει τη λύση όσον αφορά το Κυπριακό θα ήταν ορθότερο να υπήρχαν παροτρυντικές διατυπώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς, είπε, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται διατυπώσεις που μπορεί να επιφέρουν ζημιά και προέρχονται από τις προτάσεις προσώπων, τα οποία "έχουν ως αποστολή τους να ζημιώσουν τις σχέσεις αναφορικά με την Κύπρο".

Το Κυπριακό αντανακλάται με πολύ καλό τρόπο στο ψήφισμα του ΕΚ, δηλώνει η Πίρι


Ικανοποιημένη δηλώνει με το ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και εισηγήτρια Κάτι Πίρι.

Την ίδια ώρα, κ. Πίρι δηλώνει πως σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα “αντανακλάται με πολύ καλό τρόπο στην Έκθεση”, ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν αποδέχτηκε την Έκθεση λόγω της τροπολογίας που υιοθετήθηκε για την αρμενική γενοκτονία, η εισηγήτρια σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα ωφελήσει το διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, η Κάτι Πίρι εξέφρασε ικανοποίηση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι “ένα διχασμένο Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να στείλει ισχυρά μηνύματα σε οποιαδήποτε χώρα”.

“Η Έκθεση είναι πολύ επικριτική σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και γίνεται προσπάθεια να είναι εποικοδομητική σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μας σε αυτές τις εξελίξεις”, είπε.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της τροπολογίας που εγκρίθηκε και με την οποία η Τουρκία καλείται να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η κ. Πίρι είπε ότι η Έκθεση αφορά την Τουρκία και εκεί θα πρέπει να επικεντρώνεται. Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν 5-6 παράγραφοι στην Έκθεση που αφορούν την Κύπρο και “μπορώ να φανταστώ πόσο σημαντικό είναι για τους Κύπριους πολίτες και πολιτικούς να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να κρατήσω την Έκθεση ισορροπημένη και πιστεύω ότι το κυπριακό πρόβλημα αντανακλάται τώρα με πολύ καλό τρόπο στην Έκθεση”.

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για τη δέσμευση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για “σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας” και επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΚ υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου.

Η κ. Πίρι κλήθηκε να σχολιάσει την τροπολογία που υιοθετήθηκε και η οποία παραπέμπει στο πρόσφατο ψήφισμα του ΕΚ που καταδίκαζε την αρμενική γενοκτονία, αναφορά η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ στο twittter ότι “η Έκθεση είναι απαράδεκτη και μόλις παραληφθεί επίσημα θα επιστραφεί”.

“Προσωπικά την καταψήφισα (την τροπολογία), όχι επειδή δεν αναγνωρίζω ότι τα γεγονότα του 2015 ήταν γενοκτονία, το αναγνωρίζω, αλλά επειδή δεν ήθελα να σταλεί το μήνυμα ότι αυτό θα μπει ως όρος για την Τουρκία στις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις”, ανέφερε η εισηγήτρια.

Το να χρησιμοποιείται η παραπομπή στο ψήφισμα του ΕΚ ως λόγος για να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη η Έκθεση είναι κρίμα, είπε, προσθέτοντας πως “έχουμε τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, αλλά θέλουμε να είμαστε ανοικτοί στο διάλογο” και “είναι κρίμα που η τουρκική κυβέρνηση δια του κ. Μποζκίρ είπε ότι δεν δέχεται την Έκθεση και με αυτή την προσέγγιση δεν διευκολύνεται ο διάλογος”.

Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επί της Έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Αποχή τήρησαν οι πέντε Κύπριοι βουλευτές, ενώ η μία καταψήφισε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του ψηφίσματος για την Έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014.

Λευτέρης Χριστοφόρου, Νεοκλής Συλικιώτης, Τάκης Χατζηγεωργίου, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης τήρησαν αποχή, ενώ η Ελένη Θεοχάρους καταψήφισε την Έκθεση.

Εξηγώντας τη θέση της, με δήλωσή της, η Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας “ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, αφού θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και προωθεί την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου”.

Όπως ανέφερε, παρά την πρόθεση που είχε να στηρίξει και να υπερψηφίσει την Έκθεση, τελικώς έδωσε αρνητική ψήφο, διότι τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν στην έκθεση είναι περισσότερα από τα θετικά και υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές".

Σύμφωνα με την Ελένη Θεοχάρους, στην παράγραφο για το Κυπριακό δεν γίνεται δεκτή η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοεί η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Συνεπώς, διασπάται η διασύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το προϊόν που θα προκύψει από την επίλυση του προβλήματος.

Ταυτοχρόνως, υποστήριξε ότι προωθείται η ειδική σχέση Τουρκίας - ΕΕ, με αποσύνδεση της πορείας της Άγκυρας προς την ΕΕ από τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο. Παράλληλα, προωθείται και η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς την εκ των προτέρων πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, δηλαδή του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας στα πλοία και στα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε.

Επιπλέον παρέχεται, όπως είπε, στην Τουρκία η δυνατότητα να συμμετέχει στα Συμβούλια Εξωτερικών και Άμυνας, χωρίς προηγουμένως να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει να τελεί υπό τουρκική κατοχή.

"Υπερψήφιση της έκθεσης εκ μέρους μου θα σήμαινε αυτοαναίρεση και ασυνέπεια προς τις θέσεις με τις οποίες έχω εκλεγεί για να εκπροσωπώ τον λαό στο ΕΚ. Εξελέγην για να υπερασπίζομαι την κυπριακή Δημοκρατία και ουχί να απεργάζομαι τη διάλυση της", τόνισε.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι ζήτησε στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου να γίνει αναφορά στους νομίμους κατοίκους της και στην περίπτωση που ανοίξει το λιμάνι, να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υπάρχει ρητή αναφορά για εμπόριο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την εισηγήτρια Κάτι Πίρι.

“Δυστυχώς, η έκθεση παραθεωρεί επικίνδυνα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ήταν δυνατή η ψήφισή της για λόγους αξιοπιστίας και υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της ΕΕ” είπε.

“Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι συμπεριλαμβάνει σημαντικές θετικές αναφορές για τα θέματα της Κύπρου και συγκριτικά και διαχρονικά είναι η πιο βελτιωμένη έκθεση”, τόνισε ο ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, σύμφωνα με τον οποίο η αρχική έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι ήταν ιδιαίτερα αρνητική όσον αφορά τις θέσεις μας, εμπεριέχοντας απαράδεκτα στοιχεία.

Αναφερόμενος στα θετικά της έκθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο “επιτακτικό κάλεσμα” προς την Τουρκία να σεβασθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σεβασθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων που αφορούν την εκμετάλλευση και φυσικών πόρων.

Επίσης, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι εκφράζεται με έντονο τρόπο η δυσαρέσκεια του Ευρωκοινοβουλίου για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζεται σθεναρά η επανένωση της Κύπρου, με βάση μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες τους.

Ο κ. Χριστοφόρου επεσήμανε ότι το ΕΚ ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της, να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, να ανοίξει τις στρατιωτικές ζώνες και να βοηθήσει στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ παράλληλα αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και καταδικάζεται η παρουσία εποίκων στο νησί.

Ωστόσο είπε πως “υπήρξαν και κάποια σημεία στην Έκθεση που εκφράσαμε την διαφωνία μας αλλά δεν κατέστην δυνατόν να αφαιρεθούν πλήρως, όπως η αναφορά για εντατικοποίηση των συζητήσεων με τη Τουρκία για θέματα Ενέργειας όπως και η δυνατότητα συμμετοχής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών”.

Οι Ευρωβουλευτές ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου τήρησαν αποχή αφού έκριναν ότι το ψήφισμα περιείχε αδυναμίες, όπως η μη αφαίρεση του ΡΚΚ από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, η περιγραφή της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ και άρα με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία, η ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας και το κάλεσμα για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών, ενώ δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο σημείωσαν ότι οι δύο τροπολογίες που κατάθεσαν με την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς και οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια “καλύπτουν ένα σημαντικό κενό”. Πρόκειται για την τροπολογία που καταδικάζει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας στην Κύπρο και την καλεί να τερματίσει κάθε πράξη αλλοίωσης του δημογραφικού ισοζυγίου στο νησί που θα παρεμποδίσει μελλοντική λύση και την τροπολογία που εισάγει αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2015, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τους δύο ευρωβουλευτές, με δικές τους τροπολογίες, που στηρίχθηκαν από την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκουν, βελτιώθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι αναφορές στο Κυπριακό, με περίληψη της αναφοράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης τόνισε ότι “πρόκειται για την πιο επικριτική έκθεση ως τώρα, παρά κάποιες σοβαρές αδυναμίες”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρκετά θετικά που αφορούν την Κύπρο, όπως η έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, καταδικάζεται η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με όλα τα κράτη της ΕΕ, αναγνωρίζεται πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, γίνεται αναφορά στο σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και καταδικάζεται ο εποικισμός της Κύπρου και κάθε είδους ενέργεια της Τουρκίας που αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα επειδή εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού. Τέλος, κανένα άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς εκπλήρωση των κριτηρίων, σημείωσε.

“Για αλλού ξεκίνησε η εισηγήτρια και αλλού κατέληξε η έκθεση, χάρις στη συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια που ανέτρεψαν τις επιδιώξεις της. Αξιοσημείωτο ότι σημαντική μερίδα ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κινήθηκαν αντίθετα στις υποδείξεις της, με αποτέλεσμα την ανατροπή προς το θετικότερο και υπέρ των κυπριακών θέσεων. Η ψυχωτική αντίδραση της Τουρκίας με προσβλητικά σχόλια εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύει πόσο ενοχλήθηκε για το αποτέλεσμα” ανέφερε ο κ. Μαυρίδης.

“Στα αρνητικά καταγράφεται η έμμεση αναφορά για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και κάποιες άλλες αναφορές για αυτό το λόγο τήρησα αποχή στην ψηφοφορία για το σύνολο του ψηφίσματος”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση σε “μεγάλο βαθμό” για το ψήφισμα, ειδικά, όπως είπε, μετά και από την προσθήκη τροπολογίας με την οποία καταδικάζεται η πολιτική εποικισμού της Τουρκίας και καλείται η Τουρκία να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η οποία αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την οποία καλείται η Τουρκία να θέσει τέλος σε κάθε είδους ενέργεια που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού και, ως εκ τούτου, συνιστά εμπόδιο σε μια μελλοντική λύση.

Σημαντική θεωρεί και αναφορά στο ψήφισμά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου 2015 σχετικά με την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To AKP εξουσιοδότησε τον Νταβούτογλου να σχηματίσει κυβέρνηση

Υπερψήφισαν την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας – Τροπολογία καταδικάζει τον εποικισμό στα κατεχόμενα


Αύριο η ψηφοφορία για την Έκθεση προόδου της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ερντογάν: Αποδέχτηκε την παραίτηση του Νταβούτογλου


Τουρκία: Σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την 22η Νοεμβρίου

Άφαντος από το βράδυ των εκλογών ο Ερντογάν - Αμηχανία στο AKP

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Σοκ σε Τουρκία και κατεχόμενα με το ειρωνικό πρωτοσέλιδο κατά Ερντογάν που τον ουρεί ελληνικό άγαλμα! [vid]
  2. «Πεσκέσι» Ερντογάν: Μισή ντουζίνα NAVTEX «μαντρώνουν» το Αιγαίο για ασκήσεις με πυρά
  3. Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους: «Ο Παυλόπουλος είναι άνθρωπος πιστός» [vid, pics]
  4. Κατεχόμενα: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Γκεζιτσί - Σαϊγκιλί
  5. Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών: «Καταθλιπτική η εικόνα αναφορικά με την εγγραφή νέων ψηφοφόρων»
  6. Αυτό είναι το νέο ισοζύγιο δυνάμεων Αθήνας-Λευκωσίας με την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο - Αναλυτική έκθεση