What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Κ. Κληρίδης: «Ο Ρίκκος ξέφυγε παντελώς από τα επιτρεπόμενα πλαίσια» - Τρία dvds με δηλώσεις Κ. Κληρίδη και Ρ. Ερωτοκρίτου

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.10.2015 | 18:02
Πρώτη δημοσίευση: 16.06.2015 | 10:35

- Κληρίδης:Το ύφος και το περιεχόμενο δηλώσεων Ερωτοκρίτου συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά
- Τη Δευτέρα η συνέχεια ενώπιον του Ανώτατου
- Το Ανώτατο απέρριψε και την τελευταία προδικαστική ένσταση του Ρίκκου
- Χθες απορρίφθηκαν ακόμα τρεις
- Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού Γενικού Εισαγγελέα και Ρίκκου

Για ωκεανό αντιφάσεων που προέρχονταν και από δικαστικές αποφάσεις στην υπόθεση της εταιρείας Providencia έκανε λόγο ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης την Τετάρτη, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η προσπάθεια και από τις δύο πλευρές των διαδίκων για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά άσκηση πίεσης εκατέρωθεν.

Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο της κατάθεσής του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία, για την υπόθεση εναντίον των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co, είπε ότι «αν ήταν να ξαναρχίσω από την αρχή το ίδιο θα έκανα». Ανέφερε ακόμη ότι κατά την άποψή του ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ποινική δίωξη με καλές προσδοκίες.

Στο πλαίσιο της εξέτασής του από το εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, είπε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την ανάληψη των καθηκόντων του έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ποινικές υποθέσεις, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για τις υποθέσεις που αφορούσαν την κατάρρευση της οικονομίας στις οποίες «είχε ενεργό ρόλο στη διαδικασία», και της Δρομολαξιάς.

Είπε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου «αναλάμβανε πρωτοβουλίες χωρίς να με ενημερώνει», προσθέτοντας ότι «είναι ο χαρακτήρας του να είναι δραστήριος», αναλάμβανε πρωτοβουλίες για ποινικές υποθέσεις, νομοσχέδια και πιθανόν πολιτικές υποθέσεις. Ερωτηθείς αν είναι σύνηθες να αποφασίζει ο Γενικός Εισαγγελέας για κάτι και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας να δίνει άλλες οδηγίες, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο κανόνας είναι να παίρνεις την άποψη των ύποπτων σε σοβαρές υποθέσεις.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις του δικηγόρου υπεράσπισης Χρήστου Πουργουρίδη ανέφερε ότι με τον κ. Ερωτοκρίτου ο ίδιος είχε πολύ καλή σχέση καθώς και ότι δεν είχε ο ίδιος γραπτώς καθορίσει τις αρμοδιότητες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και πως δεν θεωρούσε πρόβλημα το γεγονός ότι έπαιρνε πρωτοβουλίες. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «θα ήταν όμως καλό μερικές φορές να με είχε ενημερώσει» και έδωσε ως παράδειγμα σύλληψη που έγινε για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς για την οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων από την Αστυνομία.

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Πουργουρίδη, είπε ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όταν ενεργεί ως αναπληρωτής του Γενικού Εισαγγελέα έχει την εξουσία να ενεργεί αυτόνομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρακτική όταν και ο ίδιος υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν να επικοινωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα ακόμα και αν βρισκόταν στο εξωτερικό για σημαντικά θέματα.

Στην εξέτασή του από τον κ. Στεφάνου ανέφερε ότι είχε ζητήσει από τον κ. Ερωτοκρίτου να μην ασχοληθεί με την υπόθεση της Providencia. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κληρίδη, η υπόθεση της Providencia ήταν σοβαρή «λόγω της ποινικής διάστασης με εκατέρωθεν καταγγελίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων» και επειδή είχε εμπλακεί και ο Έφορος Εταιρειών, υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα στις εφημερίδες, επιστολές από το εξωτερικό για την υπόθεση και είχε πάρει μεγάλη διάσταση.

Όπως είπε, η γνωμάτευση του ότι ήταν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη που έπρεπε να επιλυθούν στα πολιτικά δικαστήρια και δεν υπήρχε λόγος για άσκηση ποινικών υποθέσεων. Απαντώντας λίγο αργότερα στις ερωτήσεις του Χρήστου Πουργουρίδη ανέφερε ότι πίστευε ότι δεν στοιχειοθετούνταν ποινικά αδικήματα. Κληθείς να δώσει την άποψή του για το πληρεξούσιο έγγραφο με το οποίο είχε επιχειρηθεί η αλλαγή διευθυντών της εταιρείας είπε ότι το θέμα πρέπει να ειδωθεί μέσα στο όλο πλέγμα των γεγονότων, αφού η υπόθεση εγειρόταν στα πολιτικά δικαστήρια με σωρεία δικαστικών αποφάσεων σε Κύπρο και Ρωσία.

Υπήρχε, πρόσθεσε, ένας ωκεανός αντιφάσεων που προέρχονταν και από δικαστικές αποφάσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις αργότερα από τον κ. Πουργουρίδη, είπε ότι «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η προσπάθεια για ποινική δίωξη απέβλεπε σε άσκηση πίεσης στους αντίδικους». Μας βομβάρδιζαν καθημερινά, ανέφερε, σημειώνοντας ότι, περισσότερο η μία πλευρά από την άλλη.

Για το θέμα της διαβίβασης του φακέλου της υπόθεσης στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ανέφερε ότι ο ίδιος «δεν γνώριζα εάν διαβιβάστηκε ο φάκελος και σε ποιον». Ερωτηθείς για τις νέες οδηγίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για άσκηση ποινικών διώξεων, είπε ότι «δεν υπήρχε βάσιμος λόγος να διαφοροποιηθεί η διαδικασία».

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης στο πλαίσιο της εξέτασής του από τον κ. Στεφάνου ότι «η Βουλευτής Μαρία Κυριακού, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους, συστηματικά προσπάθησε να με πείσει ότι θα έπρεπε να γίνουν ποινικές διώξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, όποτε την συναντούσε του έλεγε για την Providencia και για την ισχυριζόμενη κλοπή της εταιρείας από άλλους.

Αύριο, στις 09.00 θα αντεξεταστεί από τους δικηγόρους Γιώργο Γεωργίου και Αλέκο Μαρκίδη. Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Εκτός από την προσεχή Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου που έχει ήδη οριστεί ως δικάσιμος, ορίστηκαν επίσης η Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου και Παρασκευή 30 Οκτωβρίου επίσης στις 09.00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απορρίφθηκαν οι τρεις νέες προδικαστικές Ερωτοκρίτου και ηγέρθη τέταρτη στην αίτηση για παύση

Σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο παραπέμπεται η υπόθεση κατά Ρ. Ερωτοκρίτου

Από το Ανώτατο στο Επαρχιακό...Σήμερα εξετάζεται η ποινική υπόθεση κατά Ρίκκου με βάση την Έκθεση Καλλή

Στις 27 Μαΐου η εξέταση των ενστάσεων Ρίκκου – Αυτοεξαιρέθηκε ο δικαστής Παμπαλλής από την υπόθεση

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Δήμος Λεμεσού: Έφεση Χρίστου στο Ανώτατο για την απόφαση του Εκλογοδικείου
  2. Προεκλογική κόντρα με φόντο τα έκτροπα στο Τσίρειο - Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο ΑΠΟΕΛ - Ο Ιωνάς εκκόλαπτε τέτοιες συμπεριφορές
  3. Έδεσε και έσερνε σκύλο με αυτό το αγροτικό - Το αστείο στο δικαστήριο που του βγήκε ξινό
  4. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  5. Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μιλά ανοιχτά για τα κυπριακά εμβάσματα και τη δικαστική του περιπέτεια
  6. Καταδίκη της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ