What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

17.06.2015 | 11:04
Τελευταία ενημέρωση: 17.06.2015 | 15:22

Κανένα πρόβλημα για ελληνικές τράπεζες στην Κύπρο – Μηδενική έκθεση σε ελληνικό ρίσκο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ελεγχόμενες είναι οι εκροές καταθέσεων από τις θυγατρικές ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν δημιούργησε οποιεσδήποτε ακραίες καταστάσεις. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (Alpha Bank Κύπρου, Πειραιώς Κύπρου, Eurobank Cyprus, Εθνική Κύπρου) είναι κυπριακές νομικές οντότητες και εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις το γεγονός ότι οι μητρικοί όμιλοι βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτό δημιουργεί ώς ένα βαθμό ερωτηματικά και ανησυχίες.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν στον «Φ» παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επικρατεί ηρεμία. Μάλιστα, οι όποιες μικρές αποσύρσεις χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν στην Κύπρο και διαμοιράζονται στα ταμεία άλλων τραπεζών.

Οι τράπεζες με σημαντικό μερίδιο στην Κύπρο, όπως είναι η Πειραιώς (Κύπρου), η Alpha (Κύπρου) και η Eurobank (Κύπρου) τονίζουν στους πελάτες τους ότι εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα και τηρούν όλους τους δείκτες που θέτει η κυπριακή εποπτική Αρχή. Επισημαίνουν ότι έχουν ικανοποιητική ρευστότητα, δεν διαθέτουν καταθέσεις στους ελληνικούς μητρικούς ομίλους, τα ρευστά διαθέσιμα είναι κατατεθειμένα σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς και ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.

Σύμφωνα με το «Φ», από τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό ρίσκο (ομόλογα, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.), προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί κυρίως για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν από ένα «ελληνικό ατύχημα».

Πάντως, αναταραχή επικράτησε και χθες στις αγορές ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη μέρα δείχνοντας πως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μάλλον δεν είναι «απρόσβλητα» στην ελληνική κρίση. Το κλίμα αβεβαιότητας δείχνει να μεταφέρεται σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ επηρεάζεται και η Κύπρος.

Το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου (λήξης 2020) αυξήθηκε χθες το πρωί στο 3,716% από 3,655% που ήταν την προηγούμενη μέρα. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Χθες, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε νέο άλμα άνω του 3% φλερτάροντας με το 30%. Σε ανοδική τροχιά και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου που διαμορφώθηκε χθες το πρωί στο 12,92%, ενώ το 5ετές βρισκόταν στο 18,706%.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι αποδόσεις της περιφέρειας, με το ισπανικό ομόλογο να αναρριχάται πάνω από το 2,5% για πρώτη φορά από τον περυσινό Αύγουστο (στο 2,52%). Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε χθες το πρωί κατά 1% περίπου στο 2,346%, το ιρλανδικό 10ετές σημείωσε άνοδο 2,66% στο 1,817%, ενώ το πορτογαλικό κατέγραψε άλμα 3% περίπου στο 3,319%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρούσε χθες στο 0,76%, του 5ετούς στο 0,12% και του 2ετούς στο -0,19%, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για τίτλους που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Στο κόκκινο βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τρίτη πτωτική συνεδρίαση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις σωρευτικές απώλειες να είναι άνω του 9%. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,27%, ο δείκτης FTSE 100 κατά 0,53% ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έφτασε να υποχωρεί έως και 1,5% νωρίς χθες για να περιορίσει τις απώλειες στο 0,8%. Πτώση 0,69% για τον δείκτη CAC του Παρισιού, 1,15% για τον ισπανικό δείκτη IBEX, 1,3% για τον πορτογαλικό PSI και 1,04% για τον ιταλικό FTMIB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκλείει το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ!

Τρεις δόσεις θα εισπράξει αύριο η Κύπρος από Τρόικα – Θετικό πρόσημο ο νόμος για εκποιήσεις   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Ελλάδα έχεις ταλέντο»: Golden Buzzer για την 16χρόνη από την Πάφο! [vid]
  2. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  3. Εμμονή Κιλιτσντάρογλου: «Γιατί δεν ρώτησε ο Ερντογάν για τα 18 νησιά που κατέχουν οι Έλληνες;»
  4. Άκερμαν: Η Κύπρος κατάφερε πολλά αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό
  5. Μετά το Ισραήλ διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία και με Αίγυπτο - Υπογράφεται μνημόνιο για Έρευνα και Διάσωση
  6. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton