What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

19.06.2015 | 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 19.06.2015 | 14:57

Υπόθεση Aristo: Συνεχίστηκε η δίκη με νέο μάρτυρα υπεράσπισης του τέως Δημοτικού Μηχανικού

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με την παρουσίαση του επόμενου μάρτυρα υπεράσπισης του τέως Δημοτικού Μηχανικού Πάφου Σ. Σάββα, γιατρού Άκη Χρυσόμηλου, που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου, η υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί από την εταιρεία Aristo.

Ο κ. Χρυσόμηλος αρχικά εξετάστηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του Σ. Σάββα, δικηγόρο Ηλία Στεφάνου.

Ο κ. Χρυσόμηλος ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, όπως είχε αναφέρει και στην Αστυνομία, ότι από την 1.1. 2007 μέχρι την 31.12.2011 διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου, η οποία αποτελείτο από τον ίδιο ως πρόεδρο και μέλη τους δημοτικούς συμβούλους Πίτσα Παπαδοπούλου και Χρύσανθο Σαββίδη.

Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής συνέχισε, είναι σύμφωνα με το Νόμο, εκτελεστές χωρίς την έγκριση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε πως το Δεκέμβριο 2011 παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αίτηση για το διαχωρισμό έντεκα τεμαχίων γης σε 178 οικόπεδα στην περιοχή Σκαλί του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο από την εταιρεία Aristo.

Ως ήταν η συνήθης τακτική, είπε ο μάρτυρας, η Επιτροπή ρώτησε τον Εκτελεστικό μηχανικό κ. Χ. Καραολίδη αν υπήρχαν στον φάκελο της αίτησης όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις υπηρεσίες, όπως καθορίζονται από το Νόμο, με τον κ. Καραολίδη να απαντά – όπως είπε ο κ. Χρυσόμηλος, ότι όλες οι υπηρεσίες έδωσαν θετική απάντηση ή είχαν συναινέσει στη σχετική αίτηση.

Ο κ. Χρυσόμηλος ανέφερε επίσης πως παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο τέως Δημοτικός μηχανικός Σάββας Σάββα, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι όλα ήταν εντάξει με την αίτηση.

Μετά απ’ αυτά, σημείωσε ο μάρτυρας, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση για το διαχωρισμό των οικοπέδων με ομόφωνη απόφαση και ακολούθως η Επιτροπή συνέστησε στην υπηρεσία του Δήμου Πάφου να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας.

Ο κ. Χρυσόμηλος σημείωσε, ακόμη, πως επειδή το διάστημα της υποβολής της αίτησης είχε αρχίσει οικοδομική κρίση στην Πάφο, υπήρχε μια γενική κατεύθυνση από το δημοτικό συμβούλιο του Δ. Πάφου να επισπεύδονται αιτήσεις για μεγάλες αναπτύξεις νοουμένου ότι πληρούσαν τις σχετικές πρόνοιες του Νόμου, ώστε να υπάρχει προσφορά εργασίας και οικονομικό όφελος για το Δήμο Πάφου.

Έτσι, συνέχισε ο μάρτυρας, και για την αίτηση της εταιρείας Aristo μετά την έγκριση της άδειας διαχωρισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή προχώρησε σε λίγες μέρες στην έκδοση άδειας, την οποία, σύμφωνα με το Νόμο, υπέγραψε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως αφού πληρώθηκαν τα σχετικά τέλη από την εταιρεία Αristoπερί τις 300 χιλιάδες ευρώ, δόθηκε η άδεια στην εταιρεία στις 28.12.2011 .

Ο κ. Χρυσόμηλος ανέφερε ακόμη πως ο τέως Δημοτικός μηχανικός Σ. Σάββα άνοιξε το φάκελο της υπόθεσης για να εξηγήσει στα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής κάποια σχέδια με την ανάπτυξη σημειώνοντας ωστόσο πως ο ίδιος ως πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του είχε πει ότι αφού υπήρχε η συγκατάθεση όλων των υπηρεσιών δεν χρειάζονταν να εξηγήσει οτιδήποτε.

Πρόσθεσε τέλος πως σε περίπτωση που υπήρχαν τροποποιήσεις, αλλαγές σχεδίων, όπως έτυχε σε άλλες περιπτώσεις και συμφωνούσε η Τεχνική υπηρεσία του Δ. Πάφου θα αποφάσιζαν τα μέλη της Επιτροπής ανάλογα.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου Η. Στεφάνου, ανέφερε ότι ο Δήμος κατά την επίδικη περίοδο είχε οικονομικές δυσκολίες και η εταιρεία συνείσφερε για ολόκληρο το έτος, το 50% όλων των εισπράξεων του Δήμου κατά την περίοδο αυτή.

Επιπλέον, ως πρόεδρος της επιτροπής, ο κ. Α. Χρυσόμηλος ανέφερε ότι ήταν συνήθης πρακτική του Δήμου να ελέγχουν αλλά και να εγκρίνουν μικροτροποποιήσεις των σχεδίων που αφορούν αλλαγές κάτω από 1% των σχεδίων, όπως και στην επίδικη περίπτωση.

Εκτός αυτού, πρόσθεσε, υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα του ελέγχου του Κτηματολογίου, το οποίο προβαίνει σε επιτόπου ακριβείς μετρήσεις και σύγκριση της κατάστασης με τα εγκεκριμένα σχέδια.

Συνεπώς, βάσει της ακολουθούμενης διαδικασίας και πρακτικής, οποιοδήποτε λάθος είτε μικρό είτε μεγάλο, τυχόν υπάρχει ελέγχεται και διορθώνεται από το Κτηματολόγιο, σημείωσε ο κ. Χρυσόμηλος.

Σε ερωτήσεις που του υπέβαλε στην αντεξέταση της η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’ Νίνο Κέκκο, ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν είχε καμία επικοινωνία με τον τέως Δημοτικό μηχανικό Σ. Σάββα και πως για την εξέλιξη της δίκης ενημερώνονταν μέσω του Τύπου και όχι μέσω των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ο κ. Χρυσόμηλος ανέφερε πως είχε φιλική σχέση με το ζεύγος Αριστοδήμου και πως η σύζυγος του τέως Δημοτικού μηχανικού Πάφου, είναι συγγενής του.

Πρόσθεσε πως η σύζυγος του είναι μέτοχος, όντως, σε εταιρεία, η οποία έχει εκτελέσει εργασίες στη συγκεκριμένη ανάπτυξη στο διαχωρισμό οικοπέδων.

Ο κ. Κέκκος ρώτησε το μάρτυρα εφόσον καθ’ ύλην αρμόδιος ήταν ο Εκτελεστικός Μηχανικός Χ. Καραολίδης τι χρειαζόταν ο τέως Δημοτικός μηχανικός Σ. Σάββα στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής, αφού ήταν μηδενικά τα προβλήματα της εν λόγω ανάπτυξης, με το μάρτυρα να απαντά πως σε πολλές περιπτώσεις ο κ. Σάββα ως επικεφαλής των Τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου παρίστατο σε συνεδριάσεις κυρίως για την εξέταση αιτήσεων μεγάλων αναπτύξεων και όποτε το έκρινε ο ίδιος.

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης στον κ. Κέκκο πως η Εκτελεστική Επιτροπή δεν είχε την τεχνογνωσία για την ανάλυση διαφόρων θεμάτων και πως είχε εμπιστοσύνη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δ. Πάφου.

Πρόσθεσε επίσης, πως υπήρχε και η ασφαλιστική δικλείδα ότι το Κτηματολόγιο θα μετέβαινε στην περιοχή για την εμβαδομέτρηση και την τελική χωρομετρία.

Ο κ. Κέκκος ρώτησε το μάρτυρα κατά πόσο εκτιμά πως το Κτηματολόγιο με την τελική χωρομετρική εργασία που θα έκανε θα θεράπευε τα κακώς έχοντα μιας ανάπτυξης, με τον κ. Χρυσόμηλο να απαντά θετικά.

Η υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου με την ένορκη κατάθεση του σχεδιαστή της εταιρείας Aristo, Xρίστου Σολομωνίδη.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους έδωσε χρόνο τόσο στην Κατηγορούσα Αρχή όσο και στους συνηγόρους υπεράσπισης να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους με αποτέλεσμα η ακροαματική διαδικασία να οριστεί εκ νέου για τις 9 και 10 Ιουλίου.

Η κ. Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόθεση Aristo – Δεν προκύπτει υπόθεση για τους κατηγορούμενους λένε οι συνήγοροι

Yπόθεση Aristo - Ώρα απόφασης Μόνιμου Κακουργιοδικείου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βγήκαν πιστόλια στην Πάφο - 35χρονος χτύπησε τον πρώην συνέταιρο
  2. Πάφος: Εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από το αυτοκίνητο 28χρονου
  3. Πάφος: Συνελήφθησαν οι 2 καταζητούμενοι που τράβηξαν όπλο σε σερβιτόρα και σακάτεψαν ιδιοκτήτη καφέ
  4. Αθώοι και οι «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς - Ενοχή Ηλιάδη για παραπληροφόρηση [vid]
  5. Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς και απόκρυψη στοιχείων
  6. Τσουχτερά πρόστιμα σε Τράπεζα Κύπρου, Ηλιάδη, Αριστοδήμου και άλλους από Επ. Κεφαλαιαγοράς