What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

21.06.2015 | 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 21.06.2015 | 20:10

Πάφος: Αποκατάσταση σκυβαλότοπου Αγίας Μαρινούδας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης του παλιού σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας και η δημιουργία στο χώρο αυτό ενός σύγχρονου πάρκου, ενώ με την περιβαλλοντική αποκατάσταση του σκυβαλότοπου, επουλώνεται μια μεγάλη ανοικτή πληγή της Πάφου, που αποτελούσε πρόβλημα 30 χρόνων, όχι μόνο για τη κοινότητα αλλά για ολόκληρη την επαρχία, αναφέρει με γραπτή ανακοίνωση του ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Πάφου Αντώνης Αντωνίου.

Την προώθηση του έργου ανέλαβε συνέχισε ο κ. Αντωνίου , ο Τομέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στην επαρχία Πάφου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα 37 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) γνωστοί ως χωματερές.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε επίσης πως η Κύπρος υλοποιώντας την υποχρέωση της, που προκύπτει από τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 31/99, προχώρησε σε πρώτο στάδιο στην ταφή αποβλήτων και την αποκατάσταση των 37 χωματερών (Χ.Α.Δ.Α.) και σύντομα θα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των χώρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Τα έργα συνολικού κόστους 6.622.000 ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα, είπε, με ποσοστό μέχρι και 85%, από τα Ταμεία Συνοχής της Ε. Ένωσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου ανέφερε επίσης πως το κόστος αποκατάστασης του παλιού σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας ανήλθε στα 4 περίπου εκ. ευρώ, υλοποιήθηκε σε 18 μήνες και η σύμβαση περιλάμβανε την ταφή απορριμμάτων, την τοποθέτηση στρώσεων μονωτικής μεμβράνης για προστασία από τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων, την φύτευση, τον φωτισμό και την περίφραξη του χώρου.

Στο χώρο έχουν γίνει εργασίες και έχει ληφθεί πρόνοια ώστε σημείωσε, τα υγρά στραγγίσματα, που θα προκύπτουν από τις βροχές, να συλλέγονται και να μεταφέρονται για επεξεργασία σε άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. ΧΥΤΑ Μαραθούντας) και το βιοαέριο, που θα παράγεται λόγω αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων, να συλλέγεται μέσω δικτύου σωληνώσεων και να οδηγείται σε πυρσό για να αναφλέγεται ούτως ώστε να απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα, αντί μεθανίου που είναι επιβλαβές για την υγεία, μέχρι τη πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

Σύντομα η κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας, που για χρόνια υφίστατο μια μεγάλη ταλαιπωρία, θα έχει στην διάθεση της ένα σύγχρονο χώρο πρασίνου και ένα όμορφο παιδότοπο, που θα αποτελεί πρότυπο και στολίδι για όλη την Κύπρο, κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάφος: Μετέτρεψε το μπαλκόνι του σε φυτώριο κάνναβης

Νυχτερινή επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λεμεσό έφερε πολλά εξώδικα και καταγγελίες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γνωστός Παφίτης ο υπερτυχερός του Τζόκερ
  2. Εμπρησμός αυτοκινήτων στην Έμπα: Διακόπηκε η εκδίκαση της υπόθεσης
  3. Πάφος: Υπό κράτηση 22χρονος για τον βιασμό της πρώην συντρόφου του
  4. RCB: Στήριξη για αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Επισκοπής Καρπασίας
  5. Ραχόι για Καταλονία: Στόχος η αποκατάσταση της νομιμότητας
  6. ΠΑΣΥΝΟ: Ζητά αποκατάσταση αντιμισθίας με επιστολή της στον ΥΠΟΙΚ