What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν οι μητέρες πατρίδες

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.06.2015 | 15:37
Πρώτη δημοσίευση: 22.06.2015 | 07:52

- Ο ΠτΔ από τον Καλοπαναγιώτη μίλησε για το δικό του όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο
- Έκανε αναφορές στον ιστορικά αρνητικό ρόλο που έπαιξαν οι "μητέρες πατρίδες" για το Κυπριακό
- Διαχώρισε εν μέρει τον ρόλο της Ελλάδας λόγω της μη περαιτέρω ανάμειξης μετά το 1974

O Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη στα εγκαίνια και έκοψε την κορδέλα στο έργο της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα, άλλων συμπληρωματικών εργασιών και της κατασκευής ανελκυστήρα (τελεφερίκ) στον Καλοπαναγιώτη, που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που εκτελέστηκαν ποτέ στην περιοχή της Μαραθάσας, αλλά και παγκύπρια. Ένα έργο, πρωτοποριακό, με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για τον Καλοπαναγιώτη και για ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτής επίσκεψης ο ΠτΔ έκανε εκτενή αναφορά στα του Κυπριακού, αλλά και στον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν οι δύο μητέρες πατρίδες με της αρωγή και των δύο κοινοτήτων, που μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσέφεραν στον τόπο.

Παρατίθεται αυτούσια μέρος των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη:

Επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο μικρός παράδεισος που λέγεται Κύπρος δεν αξίζει – και δεν αξίζει ιδιαίτερα στις νέες γενιές – να είναι μοιρασμένος, αλλά ότι περισσότερο θα προκόψει αν επιτέλους εξευρεθεί μια λύση που να επιτρέπει την επανένωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, που να δημιουργεί συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλω να επαναλάβω ότι η βάση του διαλόγου δεν παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση ούτε την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Προσπαθούμε να δούμε πώς ανατρέπονται για να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες, υποφερτές συνθήκες για όλους ανεξαίρετα.

Και βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη πρώτιστα και πάνω από όλα, ως είναι φυσικό όταν ηγείσαι της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά θα είσαι πραγματικά και Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου ή και συμπατριώτης του σύνοικου στοιχείου, των Τουρκοκυπρίων, όταν παραγνωρίζεις και τις δικές τους ανησυχίες.

Ηταν κάποτε και τα λάθη όλων μας που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου, αλλά την ίδια ώρα, δυστυχώς, χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε έναν περιορισμένο βαθμό αρχικά οι μητέρες πατρίδες. Η μια τουλάχιστον, ενώ η άλλη συνέχισε να διαδραματίζει. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή, μετά την καταστροφή του ’74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα. Βεβαίως σεβόμαστε την εθνική μας καταγωγή και την εθνική τους καταγωγή, αλλά τουλάχιστον θα εργαζόμαστε μαζί ως συμπολίτες, ως κάτοικοι αυτής της νήσου που ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε εδώ.

Είναι ευλογία να κατοικούμε εδώ και υποχρέωση μας να συγκατοικήσουμε και να συνδημιουργήσουμε και μέσα ακριβώς από τις συνθήκες που πρέπει να διέπουν τη λύση να δημιουργήσουμε τις προοπτικές που να επιτρέψουν - όχι σε μας που μπορεί να είμαστε οι δημιουργοί των δεινών, αλλά τουλάχιστον στα παιδιά μας και στις νέες γενιές – το αίσθημα της ασφάλειας. Μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα επικρατήσει σταθερότητα και θα είμαστε υπόδειγμα σε όλη την περιοχή. Είμαστε την ίδια ώρα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σε τέτοια θέση που κυριολεκτικά να αποτελούμε τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης – Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, κρατών του αραβικού Κόλπου και της Ασίας.

Συνεπώς, δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τη λύση και τη σταθερότητα που θα επικρατήσει για σημαντικές επενδύσεις, για σημαντική προοπτική προκοπής. Ποιος θέλει να επενδύσει στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράν ή στην Υεμένη; Εκεί όπου σήμερα, δυστυχώς, αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι αναταράξεις. Ποιος επενδύει σε μια αβέβαια περιοχή; Και ποιος δεν επιλέγει – ακριβώς εξαιτίας των δεινών της περιοχής που εύχομαι να ξεπεραστούν - μια χώρα σταθερότητας προκειμένου να αναπτύξει την προοπτική της περαιτέρω προόδου;

Ετσι θέλω να σας βεβαιώσω ότι με απόλυτη ειλικρίνεια και με αποφασιστικότητα είναι που δημιουργούμε τις προοπτικές ο διάλογος να είναι και δημιουργικός και αποτελεσματικός. Και θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε στον κυπριακό λαό ότι επιτέλους καταλήξαμε σε μια λύση που να μπορεί να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου σε όσους έχουν συμβάλει για να αποτελέσει σήμερα ο Καλοπαναγιώτης ένα δημιουργικό πρότυπο και για τις υπόλοιπες κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΠτΔ εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε λύση στον λαό

Κίπρις: «Την μικρότερη δυνατή επιστροφή Ε/κ προσφύγων επιθυμεί η τ/κ πλευρά»

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ερντογάν: Παιχνίδια με τη «φωτιά» στις τουρκο – ισραηλινές σχέσεις!
  2. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  3. Εμμονή Κιλιτσντάρογλου: «Γιατί δεν ρώτησε ο Ερντογάν για τα 18 νησιά που κατέχουν οι Έλληνες;»
  4. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  5. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  6. Μάγεψε τα πλήθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τραγουδώντας Κώστα Χατζή με «προεκλογικούς» στίχους! [vid]