What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

23.06.2015 | 10:36
Τελευταία ενημέρωση: 23.06.2015 | 14:14

Ξανανοίγει ο φάκελος «καρτέλ καυσίμων»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις καταγγελίες, στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, του πρώην προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Κωστάκη Χριστοφόρου, για διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων με εταιρείες πετρελαιοειδών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου, ζήτησε να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία ενώπιον της Βουλής.

Αφορμή ήταν η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου οι λόγοι που η ΕΠΑ δεν έχει ακόμη επανεκδώσει την καταδικαστική απόφασή της για καρτέλ στα καύσιμα εναντίον τεσσάρων εταιρειών πετρελαιοειδών, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη τέσσερα χρόνια από την ακυρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία, ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους που είχαν να κάνουν με τη σύνθεση της ΕΠΑ και όχι για λόγους ουσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου, με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή προς την πρόεδρο και τα μέλη της ΕΠΑ, ζήτησε να καταθέσουν ενώπιον της Βουλής «όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία, έγγραφα, σημειώσεις, πρακτικά, τηλεομοιότυπα, e-mails και οτιδήποτε άλλο σχετικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ της ΕΠΑ και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, αναφορικά με τον χειρισμό των προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση της ΕΠΑ στην επιβολή διοικητικού προστίμου στις τέσσερεις εταιρείες πετρελαιοειδών».

Υπενθυμίζεται ότι η καταδικαστική απόφαση της ΕΠΑ λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και αφορά την επιβολή διοικητικού προστίμου, συνολικού ύψους €42,9 εκατ. στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών -Πετρολίνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Exxon Mobil και Lukoil- οι οποίες κρίθηκαν ένοχες για προσυνεννόηση στις τιμές των καυσίμων κατά την περίοδο 1/10/2004 μέχρι 22/12/2006. Εναντίον της απόφασης της ΕΠΑ, οι εταιρείες πετρελαιοειδών προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την επίδικη απόφαση χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης. Αιτία αποτέλεσε, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο, η μη επαρκής αιτιολόγηση της απόφασης διορισμού του πρώην γενικού διευθυντή της Βουλής, Κωστάκη Χριστοφόρου, στη θέση του προέδρου της ΕΠΑ από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για τους λόγους που τέσσερα χρόνια μετά, η ΕΠΑ δεν επανεξέδωσε την καταδικαστική απόφαση της εναντίον των τεσσάρων εταιρειών πετρελαιοειδών, η πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου ανέφερε την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι με βάσει το διοικητικό Δίκαιο, η υπόθεση θα έπρεπε να επανεξεταστεί εξ υπαρχής. Όπως είπε, αμέσως μετά τον διορισμό της, η νέα Επιτροπή της ΕΠΑ που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο του 2013, δηλαδή δύο χρόνια μετά, υιοθέτησε την απόφαση της προηγούμενης Επιτροπής για επανεξέταση της υπόθεσης. «Αυτήν τη στιγμή εκκρεμεί η ακροαματική διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.

Από πλευράς του ο κ. Χριστοφόρου ισχυρίστηκε ότι «ήταν αποτέλεσμα καλά στημένης διαπλοκής με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αθωώσει τις εταιρείες στο πρόστιμο ύψους €42,9 εκατ. που επιβλήθηκε από την ΕΠΑ».

Τις καταγγελίες απέρριψε ως ανυπόστατες η Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νομική Υπηρεσία: «Ελαφρότητα»... Βουλής και πρώην προέδρου ΕΠΑ για καύσιμα

«Κήτος διαφθοράς» στις τιμές καυσίμων - Συνταρακτικές καταγγελίες πρώην πρόεδρου της ΕΠΑ

Ενδεχόμενο καρτέλ από 4 εταιρείες πετρελαιοειδών εξετάζει η ΕΠΑ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γεμίσαμε λεοντόψαρα! Ειδική έρευνα για το αν κινδυνεύουν οι κυπριακές θάλασσες
  2. Με τιμές ήρωα ο Μαδούρο στην Κωνσταντινούπολη
  3. Αντιτρομοκρατική άσκηση στη Λεμεσό: Πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο αξιωματικών
  4. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  5. Ευρωβαρόμετρο: Έρευνα-«καταπέλτης» για την σχέση επιχειρηματικότητας, διαφθοράς και πολιτικής στην Κύπρο
  6. Εταιρεία στην Κύπρο έπεσε θύμα απάτης $4 εκατ.