What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

23.06.2015 | 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 24.06.2015 | 08:27

Κραυγή αγωνίας από άτομα με ειδικές ανάγκες - Οι τροποποιήσεις επί του νόμου για το ΕΕΕ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα συνεχίσει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποιήσεις επί του νόμου για το ΕΕΕ τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση και με διαφαινόμενη προοπτική να συμφωνηθούν με την κυβερνητική πλευρά οι τροποποιήσεις που έχουν το μικρότερο οικονομικό κόστος και να ψηφιστούν σε νόμο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Οι προτάσεις νόμου συζητήθηκαν ενώπιον της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής το απόγευμα της Τρίτης. Την απόφαση της Επιτροπής Εργασίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Ανδρέας Φακοντής μετά την έντονη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής και μετά από κεκλεισμένων των θυρών διαβούλευση των μελών της Επιτροπής με την Υπουργό.

Η Υπουργός καθ` όλη της διάρκεια της συνεδρίας επαναλάμβανε ότι, όπως κάθε νομοθεσία μπορεί να παρουσιάσει στην εφαρμογή της κενά και η νομοθεσία για το ΕΕΕ παρουσιάζει τα κενά της. Ανέφερε ότι η ίδια έχει ευκρινέστερη εικόνα από όλους για τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Επανέλαβε πως αρκετά από τα προβλήματα θα ήταν επιλυμένα εάν δεν αποστερείτο από την Κυβέρνηση η διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει για ειδικές περιπτώσεις πολιτών που έχουν ανάγκη και δεν πληρούν τα κριτήρια που καθορίζει η νομοθεσία για το ΕΕΕ. Τόνισε επίσης ότι ο στόχος όλων είναι να στηριχθούν όλοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη βοήθειας, ενώ διερωτήθηκε προς τι οι διαξιφισμοί.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε μετά τη συνεδρία πως η συνέχιση της συζήτησης θα στοχεύει ώστε γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση ενώ θα αναμένει από το Υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή για το κόστος των προτάσεων νόμου.

Προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών είναι υποχρέωση του κράτους, είπε πως η προσπάθεια της Βουλής είναι να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει τις ανάγκες των πλέον ευάλωτων πολιτών. Είπε πως το ΕΕΕ έχει δώσει επίδομα σε περιπτώσεις πολιτών που δεν ελάμβαναν οποιαδήποτε βοήθεια ωστόσο, συνέχισε, έχει αποστερήσει βοήθεια από άλλους που την ελάμβαναν και βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Εξέφρασε την ελπίδα να δοθούν το συντομότερο λύσεις και είπε ότι διαφαίνεται ότι μπορούν να υιοθετηθούν προτάσεις που δεν έχουν μεγάλο κόστος.

Κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου για τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά από εξέταση των προτάσεων, φαίνεται ότι είναι αντισυνταγματικές καθώς θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό του κράτους.

Πρόσθεσε πως το κονδύλι που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για το 2015 για κοινωνικές παροχές είναι 202 με 203 εκ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι θέλει να ακούσει τη θέση του Υπουργείου Εργασίας επί των προτάσεων νόμου και θα αναμένει την κοστολόγηση τους.
Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την οροφή του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού 2016-2018, εξήγησε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως έχουν δαπανηθεί 160 εκ. για τους υφιστάμενους λήπτες, το ΕΕΕ κοστίζει 3,5 εκ. το μήνα και 6 εκ. ευρώ αναδρομικά μέχρι τον Ιούλιο, ενώ διευκρίνισε ότι η φροντίδα δεν έχει αξιολογηθεί και κοστολογηθεί ακόμα.

Είπε ότι στην εκτίμηση για την παροχή φροντίδας περιλήφθηκαν 28.000 οικογένειες, οι πλείστες χαμηλοσυνταξιούχων και η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν σίγουρα για φροντίδα 10 εκ.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως εξετάστηκαν 10.000 περιπτώσεις και 900 πληρούν κριτήρια
ενώ απομένουν 18.000.
Παρακάλεσε τους Βουλευτές να αφήσουν το σύστημα να ολοκληρωθεί. Δεν θα πάρει πολύ καιρό, τελειώνουμε, συνέχισε, αναφέροντας ότι “υπάρχουν ακόμα 20 κενά που δεν τα γνωρίζετε και τα εντοπίσαμε εξετάζοντας τις ενστάσεις”.

Ερωτηθείσα από τους Βουλευτές κατά πόσο θα αναπεμφθούν ως αντισυνταγματικοί νόμοι εάν η Βουλή ψηφίσει κάποιες από τις προτάσεις νόμου, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η αναπομπή είναι δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων ανέφερε πως συμφωνεί με τις προτάσεις νόμου και εισηγείται να εξαιρείται το επίδομα τέκνου από το υπολογιζόμενο για σκοπούς ΕΕΕ εισόδημα της οικογένειας και να αυξηθεί το ποσό των καταθέσεων στις 5.000 ευρώ ανά τέκνο από τα 1000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο Πρόεδρος του ΚΥΣΟΑ, αφού ανέφερε ότι οι οργανώσεις αναπήρων ζήτησαν να μην εξαιρεθούν από το νόμο για το ΕΕΕ οι ανάπηροι, εντούτοις μετά από μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν περιλαμβάνονται στη σχετική νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι μετά από διαβούλευση με ακαδημαϊκούς, δόθηκε ο ορισμός της αναπηρίας και ο ΚΥΣΟΑ θα εισηγηθεί νέα νομοθεσία με υπολογιζόμενο κόστος 60 με 63 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι οι ανάπηροι που αποστερήθηκαν επιδομάτων με την εφαρμογή του ΕΕΕ δεν είναι πάνω από 100, μεταξύ των οποίων 11 τυφλοί, διευκρινίζοντας πως δεν έχει τερματιστεί σε κανένα το συμπλήρωμα. Είπε πως μεταξύ των αναπήρων που λάμβαναν τα σχετικά επιδόματα εντοπίστηκε μόνο ένα άτομο με καταθέσεις πέραν των 50.000, για να αναφέρει ότι μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν είναι 15 άτομα με νοητική αναπηρία, μικρός αριθμός ατόμων με αναπηρία στα πάνω και κάτω άκρα.

Καταλήγοντας ανέφερε πως αίτημα του ΚΥΣΟΑ είναι να διασφαλιστεί ότι κανένα άτομο με αναπηρία δεν θα χάσει το δικαίωμα στην ευπρεπή διαβίωση.

Στη συνεδρία παρέστη πατέρας παιδιού του οποίου το παιδί με σύνδρομο Ντάουν εξαιρέθηκε της παροχής ΕΕΕ επειδή η αξιολόγηση της αναπηρίας του δεν κρίθηκε σοβαρή αναπηρία.

Η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι όλοι όσοι επωφελούνται των αναπηρικών επιδομάτων πηγαίνουν για αξιολόγηση και επεσήμανε ότι πρέπει να διαχωρίζεται η αξιολόγηση της αναπηρίας από το νόμο του ΕΕΕ.

Περαιτέρω δήλωσε έτοιμη να καταθέσει τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να περιλάβει ονομαστικά αναπηρίες στο νόμο του ΕΕΕ και ζήτησε να υποβληθεί κατάλογος.

Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο οργάνωσης για τα άτομα με νοητική στέρηση, με βάση τα δεδομένα αξιολόγησης της αναπηρίας 4 στα 5 άτομα δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν το ΕΕΕ.

Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών είπε πως οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής κατηγορία πολιτών, προσθέτοντας ότι συνήθως μιλούμε για μια μητέρα με παιδιά. Αφού ανέφερε ότι η κατάσταση με τη μη είσπραξη των διατροφών είναι δραματική, είπε πως μια μητέρα είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει ότι δεν παίρνει τη διατροφή. Ανέφερε ακόμα πως ο υπόχρεος διατροφής που φυλακίζεται για τις οφειλές, όταν βγει από τη φυλακή δεν χρωστά διατροφή. Εισηγήθηκε επίσης όπως εισπράττει το κράτος τις διατροφές.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι ακόμα και αν εισπράττεται διατροφή αυτή δεν πρέπει να υπολογίζεται και να επιμερίζεται στα έσοδα της οικογένειας επειδή είναι για την ευημερία του παιδιού.

Η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως πρέπει να ενημερώνονται όλες οι σχετικές δηλώσεις για αλλαγές που υπάρχουν. Όταν μια οικογένεια αιτείται ΕΕΕ και στην αίτηση αναφέρεται ότι δεν λαμβάνεται διατροφή, αλλά δεν έγινε διόρθωση στις δηλώσεις για τα άλλα επιδόματα λόγω του γεγονότος ότι έχει ενοποιηθεί το σύστημα, φαίνεται ότι δίνεται διατροφή και ως εκ τούτου για αυτού του είδους τις αλλαγές πρέπει να ενημερώνονται όλες οι σχετικές δηλώσεις, εξήγησε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης των Συνταξιούχων ανέφερε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα έχει όφελος από το ΕΕΕ και ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη αδικία για σημαντικό αριθμό συνταξιούχων η λήξη του χρόνου εντός του όποιου θα μπορούσαν οι συνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση για το ΕΕΕ, ζητώντας όπως τους παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα.

Η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη διαφωνία της με τη θέση αυτή, λέγοντας ότι με τα κριτήρια του ΕΕΕ μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων θα επωφεληθούν με τη φροντίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφησαν τον κόσμο απένταρο πασχαλιάτικα – Κατέθεσαν το ΕΕΕ αφού έκλεισαν οι Τράπεζες αδιαφορία στο μεγαλείο της (;)

Ο εφιάλτης της ανεργίας πιο ζωντανός παρά ποτέ - Αύξηση με βάση τα εποχικά στοιχεία 

Αυξήθηκαν κατά 100 οικογένειες οι αιτούντες στήριξης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας

Νομοσχέδιο για επιπλέον βοήθεια σε ηλικιωμένους που δεν καλύπτονται από το ΕΕΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο