What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

«Εξομολόγηση» Τσίπρα σε Αναστασιάδη: Επιστρέφω Ελλάδα για να πάω σε εκλογές

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 26.06.2015 | 22:26
Πρώτη δημοσίευση: 26.06.2015 | 20:47

- Όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει εκλογές
- Πιθανότερη ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι για τις εκλογές είναι η 2α Αυγούστου
- Ο κ.Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως είναι έτοιμος για εκλογές
- Τσίπρας από Βρυξέλλες: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα
- Για πολλούς το γεγονός ότι πέφτουν στο τραπέζι οι εκλογές μπορεί να είναι ένα μέσο πίεσης προς τους δανειστές

Κατά την αποχώρησή του από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σκληρό μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις από τους Θεσμούς.

Μάλιστα η απότομη επιστροφή του στην Ελλάδα σηματοδοτεί και σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει.

Μία από αυτές είναι και αυτή της επιλογής των εκλογών. Το νέο ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει το τι θα πρέπει να γίνει, δηλαδή το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί ή όχι μια τόσο σκληρή συμφωνία που ζητούν οι Θεσμοί.

Επίσης φέρεται ο κ. Τσίπρας να εκμυστηρεύτηκε αυτή του την κίνηση και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.... Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Nωρίτερα...
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα γνωστοποίησαν ότι οι εταίροι και πιστωτές έκαναν πρόταση στην ελληνική πλευρά, σε αντάλλαγμα μιας πεντάμηνης χρηματοδότησης, να αποδεχθεί «και να νομοθετηθούν άμεσα, βαθιά υφεσιακά μέτρα», τα οποία κατά την κυβέρνηση θα πλήξουν και τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η πρόταση των δανειστών κρίνεται παντελώς ανεπαρκής από την Αθήνα, γεγονός που κάνει πολιτικούς αναλυτές να μιλάνε για σχεδόν οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

Βάσει του άτυπου ενημερωτικού εγγράφου από το Μέγαρο Μαξίμου, εάν η συγκεκριμένη πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης.

Και αυτός είναι επομένως, κατά την κυβέρνηση, ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών.

Ως προς το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών, οι κυβερνητικές πηγές λένε ότι η πρόταση των δανειστών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς (EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP) συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία, όμως κατά την Αθήνα , είναι απίθανο να αποδοθούν, συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιεί ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον Υπουργό Οικονομικών έχει ως εξής:

α. Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP [τα οποία παρακρατούν έξι μήνες οι εταίροι υπέρ της Ελλάδας] ύψους 1,8 δισ. ευρώ –ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκ. ευρώ από το υστέρημα του κράτους, στο ΔΝΤ.
β. Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του 2ου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ [μέρος εθνικής χρηματοδότησης].
γ. Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ [στο ταμείο, πλέον, απομένουν ελάχιστα χρήματα στο ταμείο υπέρ των τραπεζών], ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.
δ. Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015 [από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP] θα αποδοθούν στο ΔΝΤ.

Από ελληνικής πλευράς, τα παραπάνω ποσά κρίνονται ανεπαρκή καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του [κυρίως το ΔΝΤ], χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος.

Η πρόταση των δανειστών, λένε οι κυβερνητικές πηγές, δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από την δανειακή συμφωνία καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Καθίσταται φανερό ότι η πρόταση των θεσμών, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ, κι αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου», αναφέρει το ενημερωτικό κείμενο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι κατέθεσε λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος», π.χ. μέσα από την de facto μεταβίβαση του χρέους προς την ΕΚΤ προς τον ESM, και ότι την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι θεσμοί.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο», καταλήγει το κείμενο που διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ από κυβερνητικές πηγές, και που ήδη προκαλεί ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου με απώτερο στόχο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, να συμφωνηθεί ποια θέση θα τηρήσει η Αθήνα στο αυριανό Eurogroup που, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο, αναμένει «τελεσίδικη απόφαση από την Ελλάδα».

Πηγές κοντά στην κυβέρνηση έλεγαν λίγο πριν αρχίσει απόψε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ότι υπερτερεί στο Μαξίμου η εκτίμηση ότι «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, τόσο υποχωρούν οι απειλές των εταίρων, και κερδίζει η λογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο αδιέξοδο για την Ελλάδα - Aπορρίπτει την 5μηνη παράταση και τα 15,5 δισ. ευρώ!


Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες για συμφωνία


Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: «Πρέπει να βρεθεί λύση αύριο»

Ξανά ρήξη Ελλάδας - Θεσμών! Επιστρέφει Αθήνα ο Τσίπρας - «Χειρότερες κι από Μνημόνιο οι προτάσεις των θεσμών»

Εκτάκτως συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής - Ρέντσι: Στηρίζω τον Τσίπρα

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο για νεαρό βουλευτή – «δεξί χέρι» της Κλίντον
  2. Προεδρικές εκλογές: Επισήμως στις 29 Δεκεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων - Στις 6.600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων
  3. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  4. Ο… απολογισμός Σόιμπλε και το δραματικό καλοκαίρι του 2015: Grexit, Τσίπρας και Βαρουφάκης
  5. Δείτε πόσο μείωσαν τις δαπάνες τους τα κυπριακά νοικοκυριά την περίοδο 2015-16
  6. Κύπριος τραγουδιστής: «Τσακωθήκαμε με τον Θεοφάνους το 2015, τα σπάσαμε»!