Συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ για ένα τεμάχιο

– Πλήρης η αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ
– Καταλύτης εξελίξεων η ανακάλυψη του υπερ-κοιτάσματος “Ζορ” στην αιγυπτιακή ΑΟΖ πλησίον της Κυπριακής
– Δηλώσεις του πρώην Υπ. Ενέργειας Ελλάδας Δρ. Γ. Μανιάτη για ενθαρρυντικά δεδομένα
– Η επίσκεψη ΠτΔ στην Κίνα προάγγελος και κινεζικού ενδιαφέροντος στην περιοχή
– Πιεστικά χρονοδιαγράματα για κυβέρνηση και εταιρείες σε ένα νέο γύρο αδειοδοτήσεων

 Φαίνεται πως οι δύσκολες ημέρες κατά τις οποίες η κυβέρνηση προέβη σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTAL να παραμείνει, έστω απρόθυμα και για πολιτικούς κυρίως λόγους, στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν παρέλθει ανεπιστρπτί. 

Πέρα από την φαινομενική δυστοκία από ισραηλινής πλευράς, για την οποία υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι πρόκειται να ξεπεραστεί συντόμως, με την πολυαναμενόμενη επίσκεψη και του Ισραηλινού Υπ. Ενέργειας,  Γιουβάλ Στέινιτζ, στην Κύπρο, η ανακάλυψη του αιγυπτιακού υπερ-κοιτάσματος “Ζορ” σε πολύ κοντινή απόσταση από την κυπριακή ΑΟΖ, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ο οποίος ραγδαία μεταβάλλεται.

Έτσι παρά το αρχικό γεωπολιτικό σοκ που υπέστη η διεθνής κοινότητα από την ρωσική (και ιρανική) επέμβαση στην Συρία, οι εξελίξεις συνεχίζουν να “τρέχουν” αναφορικά με τα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας, ενώ φαίνεται ότι μετά και από το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο, πιθανολογείται και η εκδήλωση, ως ένα βαθμό, και κινεζικού ενδιαφέροντος, είτε σε επίπεδο επενδυτικό, είτε σε επίπεδο αμιγούς εμπλοκής στις διαδικασίες εξόρυξης, μέσω κάποιας κοινοπραξίας.

Εξάλλου, η τόλμη και η επιμονή της ιταλικής ENI, σε μια νέα γεωλογική προσέγγιση-ερμηνεία των σεισμογραφικών και γεωλογικών δεδομένων στην υποθαλάσσια περιοχή, η οποία συμπεριελάμβανε γεωτρήσεις σε ανθρακικά πετρώματα σε αρχέγονους υφάλους, οι οποίοι έχουν σχηματιστεί μεταξύ 2 δισ. και 40 εκατομμυρίων ετών, αντί στα μέχρι σήμερα ερευνηθέντα αμμώδη, απέφερε τους πολυαναμενόμενους καρπούς, καθώς αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου, εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά σε τέτοια εγγύτητα με την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το τεμάχιο 11 της TOTAL που γεννά εύλογες ελπίδες για επέκταση των αποθεμάτων Φ.Α. και στα κυπριακά τεμάχια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη για τον “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ”, οι εταιρείες κολοσσοί στον κλάδο της ενέργειας έχουν ήδη στην διάθεσή τους τα δεδομένα της περιοχής, και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επιπλέον κατέχουν και στοιχεία γεωτρήσεων, μελετώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, επιδεικνύοντας ζωηρό ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δικαιώματα σε ελεύθερα τεμάχια της ΑΟΖ μας και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στις ΕΝΙ, TOTAL, στην Noble αλλά και μια σειρά άλλων μεγαλύτερων ή πιο μεσαίων εταιρειών, οι οποίες και προέβησαν σε αγορά των σεισμογραφικών δεδομένων που διαθέτει η νορβηγική PGS σε συνεργασία με τη Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, που έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, πέρα από τις άνωθεν εταιρείες, το και από παλαιότερα και γενικότερα εκπεφρασμένο κινεζικό ενδιαφέρον ενδεχομένως μετά από την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Κίνα, να συγκεκριμενοποιηθεί, καθώς κινεζικοί κολοσσοί-στους οποίους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είχαν κατά το παρελθόν αγοράσει σεισμογραφικά δεδομένα. Αν και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους οι κινεζικές εταιρείες δεν προέβησαν σε διεκδίκηση κυπριακών τεμαχίων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων την εμπλοκή κινεζικών εταιρειών όπως ο κολοσσός BG, που έχει και το τερματικό υγροποίησης στο Ιτκούτ.

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε κάθε περίπτωση βέβαια πέρα από τις αμιγώς οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους υφίστανται και αυτές του ευρύτερου διεθνούς πολιτικού περιβάλλοντος. Έτσι οι όλο και εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία από συνασπισμούς χωρών με αποκλίνοντα συμφέροντα και η  κάθοδος-επανεμφάνιση των Ρώσων στην Μεσόγειο δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή που οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους, ενώ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και πλαίσιο Ε.Ε. διαδραματίζουν ρόλο σοβαρό όσον αφορά έναν νέο γύρο αδειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, “είναι πέρα από προφανές ότι έχουν ωριμάσει ο συνθήκες και το περιβάλλον ως προς τις επιχειρηματικές-ενεργειακές πτυχές για ένα νέο γύρο αδειοδότησης που θα αλλάξει εντελώς το κλίμα που δημιούργησαν οι δύο γεωτρήσεις της ΕΝΙ και η δυστοκία της TOTAL.”

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, για την κυβέρνηση Αναστασιάδη ένα τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων θα αποτελέσει μια καθαρά πολιτική πράξη “που η [ίδια] κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα, ενδεχομένως και αφού αναδείξει τη θετική επίδραση στη λύση του Κυπριακού και την κάθετη αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για σταθερότητα στην περιοχή.”

Παράλληλα, για τα κρατικά ταμεία μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει εισροή επιπρόθετων εσόδων υπό την μορφή είσπραξης των «πριμ» ανάθεσης, που θα αποφέρουν κάποια εκατομμύρια, αλλά και σημαντικές μελλοντικές επενδύσεις. Την ίδια ώρα, η περίοδος αυτή είναι σημαντική λόγω όλων των εξελίξεων σε σχέση με τα κοιτάσματα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες μετά από ένα ή δύο χρόνια, αφού αποδείχθηκε και στην περιοχή μας ότι μια εξέλιξη -π.χ. η ανακάλυψη του «Ζορ»- μπορεί να ανατρέψει τα πάντα -όπως την κυριαρχία των Noble – Delek στην περιοχή μας, που έχει προκαλέσει και μια νευρικότητα και δυστοκία από πλευράς Ισραήλ, ως ένα βαθμό.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται ωστόσο, όλες οι παραπάνω διαδικασίες χρειάζονται ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, καθώς π.χ. μία διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, οπότε για τις εταιρείες που ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήμα, το ζήτημα λήψης αποφάσεων προβάλλει πιεστικό.