Τούρκος αξιωματούχος: Χωρίς βίζα οι Ελληνοκύπριοι στην Τουρκία

– Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου 
– Κάτι τέτοιο δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος
– Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΕΕ εφόσον η ΕΕ φιλελευθεροποιήσει τη βίζα για Τούρκους πολίτες
– Η Κομισιόν καλωσόρισε την κατάργηση απαίτησης βίζας για 11 κράτη μέλη της ΕΕ από την Άγκυρα
Θετική η απόφαση της Τουρκίας για τη βίζα, λέει ο Ερχουρμάν

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε την Τρίτη Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΕΕ από τη στιγμή που η ΕΕ φιλελευθεροποιήσει τις προϋποθέσεις για βίζα για τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα. Κάτι τέτοιο είναι ένα από τα 72 κριτήρια που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει επίσης και για τους Ελληνοκύπριους.

“Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε και εμείς θα καταργήσουμε τη βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτή τη στιγμή, ήδη οι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, αλλά εμείς εκδίδουμε τη βίζα τους σε ξεχωριστό χαρτί. Με τη νέα αυτή ρύθμιση δεν θα χρειάζονται θεώρηση», ανέφερε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα περιμένει αύριο την επίσημη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. 

Η Κομισιόν καλωσόρισε την κατάργηση απαίτησης βίζας για 11 κράτη μέλη της ΕΕ από την Άγκυρα

H Κομισιόν καλωσόρισε σήμερα τη χθεσινή τουρκική απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς η Τουρκία εκπληρώνει πλέον ένα ακόμα από τα 72 προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς κατάργησης της βίζας για τους δικούς της πολίτες (συγκεκριμένα εκπληρώνεται το κεφάλαιο 22).

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία απαιτούσε βίζα από 11 κράτη μέλη.

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση που θα περιγράφει την πρόοδο των τουρκικών Αρχών και θα ζητά εκπλήρωση των τελευταίων προϋποθέσεων, πριν από τον Ιούνιο και τη συζήτηση που θα πραγματοποιήσουν για το θέμα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν θα προτείνει την άρση του καθεστώτος βίζα, όταν όλα τα 72 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Θετική η απόφαση της Τουρκίας για τη βίζα, λέει ο Ερχουρμάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ είναι θετική.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερχουρμάν έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι είναι καλό να μειώνονται τα εμπόδια στις σχέσεις και την επικοινωνία των ανθρώπων.