«Αργοναύτης 2016»: Αναβαθμισμένη όσο ποτέ άλλοτε η πολυεθνική άσκηση στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

  • – Ο φετινός “Αργοναύτης” με συμμετοχή 7 χωρών
  • – Διϋπηρεσιακός συντονισμός και διακλαδικότητα θα δοκιμαστούν στην άσκηση
  • – Ενσωματώνεται η δοκιμασία των Εθνικών Σχεδίων «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ»
  • – Η άσκηση με αντικείμενο κρίση στη Μέση Ανατολή διεξάγεται εντός FIR Λευκωσίας και κυπριακής ΑΟΖ
  • – Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο, στο λιμάνι της Λάρνακας

Διεξάγεται από χθες, η διεθνής πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2016». Σήμερα και αύριο η άσκηση συνεχίζεται προς ολοκλήρωση και των τεσσάρων φάσεων στις οποίες χωρίζεται.

Σήμερα, έγινε προσομείωση μαζικής αεροδιακομιδής τραυματιών με  μεταφορικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προερχόμενα από “καυτή ζώνη” της Μέσης Ανατολής.

Η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο σε περιοχές που καλύπτονται από το FIR Λευκωσίας, καθώς και της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, περνώντας σαφή μηνύματα, τόσο η Κύπρος, όσο και οι συμμετέχουσες χώρες στον αμφισβητία και ταραχοποιό κράτος της περιοχής, Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου `Αμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Πολιτική Άμυνα, η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

ΟΙ 4 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Μεταξύ των διαφόρων σεναρίων που αναμένεται να δοκιμαστούν είναι οι ασύμμετρες απειλές, συνήθως συνίστανται σε τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς και σε αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάτου ανάγκης, όπου θα δοκιμαστεί η διϋπηρεσιακή συνεργασία και το νέο πνεύμα διακλαδικότητας, ενώ παράλληλα, θα δοκιμαστεί και το επίπεδο της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών με τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς η άσκηση θα έχει και πολιτικό σκέλος, με συμμετοχή και ξένων διπλωματών.

Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης, στην πρώτη φάση της προβλέπονται ασκήσεις επί χάρτου, με συμμετοχή ξένων στρατιωτικών και διπλωματών.

Κατά την δεύτερη φάση, η οποία θα διεξαχθεί στο λιμάνι της Λάρνακας θα περιλαμβάνεται η πρακτική εφαρμογή της 1ης φάσης με συμμετοχή άνω των 15 Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο.

Στην τρίτη φάση της άσκησης, θα διεξαχθούν σενάρια αντιμετώπισης περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τον ρόλο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης να είναι καίριος.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο, στο λιμάνι της Λάρνακας, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Με την 3η φάση συνεχίζεται την Τρίτη η πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016»

Συνεχίζεται την Τρίτη η πολυεθνική άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», με τη διεξαγωγή της 3ης Φάσης που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι αεροναυτικές ασκήσεις Έρευνας-Διάσωσης αποτελούν συνέχεια της διεξαγωγής των Φάσεων 1 και 2, της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», οι οποίες σχετίζονται με τη δοκιμή του Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και των διαδικασιών υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη Φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλης κλίμακας αεροναυτικές ασκήσεις Έρευνας-Διάσωσης (ημερήσια και νυχτερινή) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με σκοπό τη δοκιμή και εφαρμογή των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και μαζικής διάσωσης.

Το 1ο σενάριο αφορά επιβατηγό πλοίο που εγκαταλείπεται λόγω πυρκαγιάς και το 2ο αφορά επιβατηγό αεροσκάφος που προσθαλασσώνεται λόγω μηχανικής βλάβης. Θα γίνουν ρεαλιστικές επιχειρήσεις Ε-Δ για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC) στα πλησιέστερα Γενικά Νοσοκομεία ή άλλα πλοία στην περιοχή και άλλες συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Στις ασκήσεις Έρευνας-Διάσωσης, θα συμμετάσχουν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ιταλίας, του Ισραήλ καθώς και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ Λάρνακας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κέντρα των χωρών που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2016», οι ξένοι παρατηρητές από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες θα επιβιβαστούν στη γαλλική φρεγάτα “FORBIN” η οποία συμμετέχει στην άσκηση για να παρακολουθήσουν το ημερήσιο σενάριο Έρευνας-Διάσωσης.