Σε ύφεση η πύρινη λαίλαπα στην Κύπρο – Τη συνδρομή της Μόσχας ζητά η Λευκωσία (Live)

– Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια
– Αποδεκτή η τουρκική βοήθεια εφόσον ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό, λέει η Προεδρία
– Βοήθεια από τη Ρωσία για κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ζητήσει η Λευκωσία
– Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος στην Κύπρο, δηλώνει η Τουρκία
– Έφθασαν από τη Γαλλία 3 αεροσκάφη για να συμβάλουν στην πυρόσβεση
– Κίτρινο συναγερμό λόγω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία
– Νεκροί είναι οι δασοπυροσβέστες Ανδρέας Σοφοκλέους και Μάριος Αριστοτέλους από ανατροπή βυτιοφόρου
– Έκκληση Ν. Κουγιάλη να μην σπεύδουν οι εθελοντές ασυντόνιστα στα μέτωπα της πυρκαγιάς

22:24 – Σύμφωνα με το τμήμα Δασών υπάρχουν εστίες φωτιάς προς Αγία Ειρήνη, όπου η περιοχή είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη μορφολογικά. Εκεί έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστων και εθελοντών για την κατάσβεση της. Η φωτιά είναι αρκετά μακριά από το χωριό Αγία Ειρήνη, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

21:20 – Υπερπλήρεις τα αποθέματα τροφίμων για όσους εργάζονται για την πυρόσβεση στη Σολέα

Έκκληση στο κοινό απευθύνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Reaction να μην αποστείλει άλλα τρόφιμα στη Γαλάτα, γιατί οι ανάγκες έχουν καλυφθεί πλήρως. Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Reaction Μάριος Σταύρου, ο οποίος είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη. Ο κ. Σταύρου καλεί το κοινό, που έχει στην κατοχή του τρόφιμα, τα οποία έχει συλλέξει για το συγκεκριμένο σκοπό, να τα αποστείλει στα κοινωνικά παντοπωλεία.


21:11 
– Αποδεκτή θα κάνει η Κύπρος την τουρκική βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς, εφόσον ενταχθεί στον κρατικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

pic.twitter.com/sNlvIdt7rJ— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 21 Ιουνίου 2016

20:46 – Βοήθεια από τη Ρωσία για κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ζητήσει η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη. “Επιβεβαιώνουμε τη λήψη του αιτήματος για παροχή βοήθειας, που προωθήθηκε άμεσα στη Μόσχα”, είπε στο ΚΥΠΕ πηγή της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας πως αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα στο αίτημα.


20:39 – 
Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Στο μεταξύ, το μέτωπο Ασίνου κινείται νοτιοανατολικά και απειλούνται οι κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για περιορισμό του μετώπου. Επίσης, ο δασοπυροσβέστης που διακομίστηκε νωρίτερα στο νοσοκομείο Κυπερούντας και κρατήθηκε για νοσηλεία, πήρε εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του.


20:38 – Έφθασαν απόψε από τη Γαλλία τρία αεροσκάφη για να συμβάλουν στην πυρόσβεση

Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δύσκολη στιγμή, λέγοντας ότι είναι ώρα πένθους. Χάθηκαν, είπε, άδικα δύο ανθρώπινες ζωές οι οποίοι καταπολέμησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές. Εμείς στη Γαλλία είμαστε στο πλευρό της ΚΔ προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα στο κυπριακό πλαίσιο το φοβερό αυτό φαινόμενο, είπε. Σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε ότι αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται εννέα ώρες για να φθάσουν στην Κύπρο. Ακολούθως, σημείωσε, “θα υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων της ΚΔ ενώ σαφώς εντάσσεται η γαλλική δύναμη στο πλαίσιο του σχεδίου της ΚΔ”.

20:23 – Θα σταματήσει σε λίγο η δραστηριότητα των πτητικών μέσων και μέχρι τις 05.30 θα ενεργούν στα πύρινα μέτωπα οι επίγειες δυνάμεις.


20:15 – Μεγάλη απώλεια για όλη την Κύπρο από την πυρκαγιά, λένε οι Τ/κ βιολόγοι

Μεγάλη απώλεια για το φυσικό περιβάλλον όλης της Κύπρου χαρακτηρίζει η «ένωση Τ/κ βιολόγων» την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Σολέας, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τάσσεται υπέρ της δράσης των δυο κοινοτήτων από κοινού για την αποκατάσταση της ζημιάς. Το μέλος της «ένωσης Τ/κ βιολόγων» Hasan Sarpten αναφέρεται στην πρόταση Ακιντζί για προσφορά βοήθειας και λέει ότι αποτελεί μια καλή προσπάθεια, ενώ σημειώνει ότι η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.

20:11 – Πύρινο μέτωπο πλησιάζει τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καννάβια με τα πτητικά μέσα να δίνουν τη δική τους μάχη. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Αντρέα Χρήστου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι άρχισε να καλυτερεύει η κατάσταση στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, ενώ χειροτερεύει το μέτωπο που πλησιάζει την Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην περιοχή της Ασίνου.

20:00 – Έφτασε στη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου το πρώτο γαλλικό αεροσκάφος που θα επιχειρήσει υποστηρικτικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αναμένονται άλλα δύο αεροσκάφη τύπου Canadair με πλήρωμα 15 ατόμων θα φθάσουν σε λιγότερο στην Κύπρο.

19:57 – Η ΑΤΗΚ έχει εγκαταστήσει επιπρόσθετες γραμμές στο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

19:55 
– Πολίτες στέλνουν τρόφιμα και νερά στους εργαζόμενους και εθελοντές που βρίσκονται στα μέτωπα της πυρκαγιάς
http://web.archive.org/web/20161102084132if_/https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Freactioncyprus%2Fposts%2F569311196582692&width=500
19:41 
– Έξι ρίψεις έχει κάνει μέχρι στιγμής το ιταλικό αεροπλάνο πυρόσβεσης, που συμβάλλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

19:10
 – Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Κούρδαλι – Μηνύματα αισιοδοξίας

19:09 
– Εξάπλωση πυρκαγιάς στην περιοχή Καννάβια

19:01 
– Ο καπνός της πύρινης λαίλαπας έφθασε μέχρι την Λεμεσό
19:02 – Σύσκεψη στον ΚΟΑΠ για απάμβλυνση των συνεπειών από τις πυρκαγιές

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Τίμης Ευθυμίου, συγκάλεσε σύσκεψη στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος συνεισφοράς του Οργανισμού στην απάμβλυνση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαστίζουν τον τόπο μας το τελευταίο τριήμερο. Kαλούνται, οι αιτητές αγροτικών επιδοτήσεων που έχουν πληγεί τα αιτούμενα τους τεμάχια και έχουν καταστεί μη επιλέξιμα επιδότησης, να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατό με την Παγκύπρια Γραμμή Εξυπηρέτησης του Αγρότη (77771999) ή με τα επαρχιακά γραφεία του ΚΟΑΠ και παράσχουν λεπτομέρειες των πυρόπληκτων τεμαχίων τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΑΠ, απαραίτητη είναι η καταγραφή των ζημιών, ειδικά εκείνων των τεμαχίων που έχουν αιτηθεί στον ΚΟΑΠ, ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να προστατέψει καλύτερα τους αιτητές του. Επιπλέον, ο ΚΟΑΠ μελετά τρόπους εξεύρεσης Ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά προς τους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους. Τις επόμενες μέρες, ο ΚΟΑΠ θα συνεργαστεί στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα συνεισφέρει με τις απόψεις του, ώστε να εξευρεθούν εκείνοι οι τρόποι που θα καταπραΰνουν τους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους.


18:44 – Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος στην Κύπρο, δηλώνει η Τουρκία

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου. Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.


18:39 – Έντονη η κατάσταση στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια και Ασίνου

Η κατάσταση στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια είναι έντονη ενώ πιο έντονο παρουσιάζεται το μέτωπο Ασίνου, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με την πυρκαγιά στην Ευρύχου ενημερώνει ότι από την πυρκαγιά απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι,

18:00
 – Δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας με αναπνευστικά προβλήματα και κρατείται για προληπτικούς λόγους.

17:43 – Κίτρινο συναγερμό λόγω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε η ΜΥ

Κίτρινο συναγερμό λόγω εξαιρετικά ψηλών θερμοκρασιών εξέδωσε το απόγευμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή της, ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό και στα παράλια κατά τις βραδινές ώρες αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 26 και 28 βαθμών Κελσίου. Η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου.

17:33 – Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη μάχη με το πύρινο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από Κούρδαλι μέχρι Σπήλια. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό μέτωπο πίσω από τα Σπήλια μέχρι Ασίνου. Κάτι το οποίο αναμενόταν όπως είπε. Το αεροπλάνο πυρόσβεσης από Ιταλία έφτασε και γίνεται ενημέρωση στον πιλότο.

17:16 –Μηνύματα υπέρ της συνεργασίας για κατάσβεση πυρκαγιάς από τα κατεχόμενα 

Χαμένοι από τη δασική πυρκαγιά είναι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» Mertkan Hamit, υπογραμμίζοντας τόσο την οικολογική καταστροφή όσο και την απώλεια ζωής δύο πυροσβεστών.Με σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση καλεί τους δύο ηγέτες να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της περιοχής που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, πριν συνεχίσουν με τη συζήτηση του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση στις συνομιλίες. Εξάλλου, η ανακοίνωση αναφέρεται στην «ουσιαστική» προσφορά για βοήθεια εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη, ενώ προστίθεται ότι είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση πέρα από τα «καλούπια» που επιτάσσει το στάτους κβο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η αποτυχία των δυο πλευρών να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως συνέβη στην περίπτωση της πυρκαγιάς στα Βαρώσια και παλιότερα στην Κερύνεια. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξέδωσε από την πλευρά του ανακοίνωση, εκφράζοντας λύπη για την πυρκαγιά και το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ σε δήλωσή του ο «βουλευτής» του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Kemal Gulercan χαρακτήρισε την κατάσταση ως μια «μεγάλη τραγωδία», καλώντας τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν και να επιδείξουν αλληλεγγύη για κατάσβεση της φωτιάς και επούλωση των πληγών.

17:17 – 
Ο Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” UNCRC Policy Center εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την ανείπωτη και συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στις ευρύτερες περιοχές Ευρύχου και Σολέας. Σε ανακοίνωσή του, το “Hope For Children” UNCRC Policy Center ως μία κίνηση στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης θα παράσχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες και παιδιά που ήρθαν αντιμέτωποι με το καταστροφικό φαινόμενο. Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του Οργανισμού θα τεθούν σε 24ωρη ετοιμότητα μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 22103234, ώστε να προσφέρουν με άμεσο τρόπο βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

16:27 – 
Από τα Σπήλια ακούγονται εκρήξεις πυρομαχικών από κρησφύγετα ηρώων της ΕΟΚΑ.16:35 – Μάχη με τις φλόγες δίνουν τα αεροσκάφη στο Κούρδαλι, συνολικά 6 εναέρια μέσα, μεταξύ αυτών 3 Canadair και 3 ελικόπτερα επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.

16:32 – 
Μια ανάσα από τα σπίτια η πυρκαγιά στο Κούρδαλι. Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν άμεσα από τις φλόγες.

16:22 – Έλεγχο σε όλα τα σπίτια του χωριού Κούρδαλι πραγματοποιεί η Πολιτική Άμυνα. Σε απόσταση αναπνοής η πυρκαγιά από τα πρώτα σπίτια.

16:10 

Θέλω να συγχαρώ κ να ευχαριστήσω ξανά τις δυνάμεις που προσπαθούν με αυτοθυσία να αντιμετωπίσουν μια χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 21 Ιουνίου 2016

15:49 – Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχετικά με την πυρκαγιά στην Ευρύχου, ενημερώνει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει όπως και προηγουμένως, δηλαδή εξακολουθεί να είναι έντονο το μέτωπο Κούρδαλι και Ασίνου.

15:43 
– Φθάνουν, γύρω στις επτά το βράδυ στην Κύπρο, τα τέσσερα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης στην περιοχή της Σολέας. Από πλευράς Γαλλίας, αποστέλλονται δύο πυροσβεστικά και ένα υποστηρικτικό αεροσκάφος και από πλευράς Ιταλίας ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών τα αεροσκάφη θα αφιχθούν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, όπου θα βρίσκονται και εκπρόσωποι των Πρεσβειών των δύο χωρών.
Η Κύπρος, ήδη τυγχάνει συνδρομής σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης από την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς όλες τις χώρες οι οποίες ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια με εναέρια μέσα, στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

15:40

15:11 – Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Κούρδαλι απειλεί τα πρώτα σπίτια της κοινότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

13:27 
– Ο ΠτΔ μετά την διευρυμένη σύσκεψη αναφέρεται ενδελεχώς στην κατάσταση που επικρατεί ανα την Κύπρο στα πύρινα μέτωπα, ενώ αναφερόμενος στα 2 θύματα δασοπυροσβέστες, επανέλαβε την δέσμευση το κράτος να σταθεί αρωγός στους οικείους τους. Επίσης, απηύθυνε δραματική έκκληση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο καθείς να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι πέρα από το εγώ υπάρχει και το εμείς και ότι δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να παραβαίνουν με τόση ελαφρότητα τις κείμενες διατάξεις του νόμου.

13:16 – Παρατηρείται έντονη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κούρδαλι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών. Η πληροφορία ότι τελούν υπό εκκένωση τα Καννάβια διαψεύδεται από τον Κοινοτάρχη Ξενάκη Ξενοφώντος.

Από τις 12:40 περίπου διεξάγεται διευρυμένη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ, στο Κέντρο Συντονισμού της Γαλάτας, όπως ανακοινώθηκε και σε σχετικό tweet.

Σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές της Δημοκρατίας στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα. pic.twitter.com/B8hNCFDZ4E— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) June 21, 2016

11:54 – Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέα Χρίστου, μεγάλη αναζωπύρωση υφίσταται στο πύρινο μέτωπο στα Σπήλια, με ετοιμότητα των Αρχών για εκκένωση της περιοχής από κατοίκους. Παράλληλα, ο κ. Χρίστου απηύθυνε δραματική έκκληση εθελοντές και κάτοικοι να μείνουν μακριά από την περιοχή, προκειμένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Επίσης, το Τμήμα Δασών ανακοίνωσε ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια, και ότι το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου.

Για την κατάσβεση της ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των πιο πάνω υπηρεσιών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επιχειρούν, επίσης, τα 6 αεροπλάνα του Ισραήλ, τα 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

11:30 – Με ρίψεις επιβραδυντικού από τα πτητικά μέσα, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η πυρκαγιά στο μέτωπο της περιοχής της Ασίνου, που είναι και το σοβαρότερο, ενώ παράλληλα πτητικά μέσα επιχειρούν και πάνω από την περιοχή των Σπηλιών με ρίψεις νερού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

«Έχουμε επικεντρώσει την προσπάθεια στον έλεγχο της πυρκαγιάς. Έχουμε διαχωρίσει την πυρκαγιά σε δύο μέτωπα: το βόρειο μέτωπο που είναι η περιοχή της Ασίνου και το νότιο μέτωπο που είναι η περιοχή των Σπηλιών», ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη 15 πτητικά μέσα ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους στις έξι το πρωί και αδιάκοπα προβαίνουν σε ρίψεις. «Στην περιοχή της Ασίνου γίνονται ρίψεις επιβραδυντικού από τα αεροπλάνα και στην περιοχή των Σπηλιών γίνονται ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα. Το πιο σοβαρό μέτωπο που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή είναι εκείνο της Ασίνου και γι` αυτό γίνονται ρίψεις επιβραδυντικού για να περιοριστεί η πυρκαγιά και στη συνέχεια να τεθεί υπό έλεγχο», εξήγησε ο Υπουργός.

Εκτίμησε ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές και το επόμενο δίωρο θα είναι «πολύ καθοριστικό».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα ξένα πτητικά μέσα που αναμένονται από Γαλλία και Ιταλία θα φθάσουν γύρω στις 4 το απόγευμα και τότε θα εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν.

«Γίνεται κάθε δίωρο αξιολόγηση της κατάστασης. Λαμβάνουμε πληροφόρηση από τους πιλότους και από τους τρεις συντονιστές», είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Κέντρο Συντονισμού όπου θα προεδρεύσει σύσκεψης, θα γίνει ενημέρωση και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί ο χειρισμός της κατάστασης.

Στις 11:00
 κι ενώ προηγούμενως είχε ακυρωθεί η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε στις πληγείσες περιοχές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται από το πρωί τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές στη Σολέα.

Ο Πρόεδρος μετέβη γύρω στις 11 το πρωί στην Ευρύχου, όπου είχε συνάντηση με τον Επαρχο Λευκωσίας, τον Κοινοτάρχη Ευρύχου, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Κατά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή της Ευρύχου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής από τις πυρκαγιές.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη σε πληγείσες περιοχές, όπως τα Σπήλια και το Κούρδαλι.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα με τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Απεβίωσε και δεύτερος δασοπυροσβέστης, ο Μάριος Αριστοτέλους, 44 χρόνων, από την Λακατάμια και πατέρας 5 παιδιών, ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες από ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Σοφοκλέους, 49 ετών, από τη Λευκωσία και τον Μάριο Αριστοτέλους, 44 ετών, επίσης από τη Λευκωσία.

Οι δύο επέβαιναν μαζί με τρίτο δασοπυροσβέστη σε πυροσβεστικό όχημα, του Τμήματος Δασών, το οποίο, γύρω στις 5.30μ.μ. χθες, ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου Σολέας, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται κατέπεσε σε χαράδρα, βάθους 40 μέτρων περίπου.

Από το δυστύχημα τραυματίστηκαν και οι τρεις επιβάτες του οχήματος. Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του 49χρονου. Ο 44χρονος εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο, όπου γύρω στις 10.55μ.μ., υπέκυψε στα τραύματά του. Ο τρίτος δασοπυροσβέστης, όπως διαπιστώθηκε υπέστη κάταγμα αυχένα και κρατήθηκε για νοσηλεία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή εκτός κινδύνου.

Το ανατραπέν πυροσβεστικό με το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 2 δασοπυροσβέστες
Το ανατραπέν πυροσβεστικό με το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 2 δασοπυροσβέστες

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το δυτικό μέρος της πυρκαγιάς που καλύπτει την περιοχή Ευρύχου –Πλατάνια, και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια – Κούρδαλι, στα Λημέρια δυτικότερα των Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου, ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επιχειρούν, επίσης, τα 6 αεροπλάνα του Ισραήλ, τα 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Από μια πρώτη εκτίμηση υπολογίζεται ότι κάηκε έκταση πέραν των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Επειδή στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός εθελοντών, για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω προσέλευσης, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά τη φωτιά, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η φωτιά στην περιοχή Σολέας παραμένει ανεξέλεγκτη και απειλεί την περιοχή της κοιλάδας της Ασίνου, ενώ στο νότιο μέτωπο μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στα “λημέρια” στα Σπήλια. Ωστόσο, έχουν ριχθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα στις επιχειρήσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μετά τις 11:00 π.μ. θα αλλάξει ο καιρός και θα ενισχυθούν οι άνεμοι, οπότε και θα δυσχεράνει σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΕΝΕΡΓΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΤΑ ΠΤΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΑΛΙ

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη αναφερόμενος στο ζήτημα της σημερινής αντιμετώπισης των δύο πύρινων μετώπων ανέφερε ότι αυτά έχουν χωριστεί σε βόρειο και νότιο. Στο βόρειο μέτωπο στην περιοχή της κοιλάδας της Ασίνου έχει πέσει η κύρια προσπάθεια με αεροπλάνα τα οποία ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό, ενώ στο νότιο μέτωπο στα Σπήλια γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα.

Ενεργά παραμένουν τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Σολέας, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν την προσπάθεια για κατάσβεσή της.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, πριν από μία περίπου ώρα άρχισαν να επιχειρούν τα πτητικά μέσα. «Υπάρχει νηνεμία στην περιοχή όμως ο καπνός έχει σκεπάσει όλη την περιοχή και αυτό κάνει λίγο δύσκολο το έργο των πτητικών μέσων», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αναμένεται βελτίωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς».

«Είναι ενεργά τα κύρια μέτωπα, όμως επειδή δεν υπάρχει άνεμος γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να κατασβήσουμε τα μέτωπα», είπε.

http://web.archive.org/web/20161102084132if_/https://www.youtube.com/embed/VzsfcY4yUIE MΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ TWITTER

Την στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο τις δύσκολες αυτές ώρες που δοκιμάζεται από την καταστροφική πυρκαγιά εξέφρασε μέσω δύο αναρτήσεών του στο κοινωνικό δίκτυο twitter, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρώτη του ανάρτηση σημείωσε ότι «τις δύσκολες αυτές ώρες βρισκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση της Κύπρου και το λαό που δοκιμάζονται. Ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου». Και στη δεύτερη συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί. Εύχομαι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί γρήγορα».