Δύσκολες στιγμές για τους συγγενείς των Ελλήνων καταδρομέων του Noratlas «ΝΙΚΗ 4» – Το συγγνώμη του ΠτΔ στην τελετή παράδοσης οστών

– Χθες και σήμερα οι συγγενείς των 16 καταδρομέων του “ΝΙΚΗ 4” ζούν πολύ δύσκολες στιγμές
– Χθες μετέβησαν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο σε βαρύ κλίμα, σήμερα η επίσημη τελετή με τα λείψανα
– Παρόντες στην τελετή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πλήθος επισήμων και ο Έλληνας ΥΠΑΜ, Π. Καμμένος 
– Οι 16 καταδρομείς επέβαιναν στο μοιραίο Νoratlas της αποστολής αυτοκτονίας “ΝΙΚΗ” της Α’ Μοίρας Καταδρομών
– Λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης της αεράμυνας ένα από τα 13 αεροσκάφη κατερρίφθη από αντιαεροπορικά
– Για 42 χρόνια οι άνδρες έμειναν θαμμένοι εκεί όπου καταρρίφθηκε το “ΝΙΚΗ 4”
– Οι συνάδελφοί τους την επόμενη μέρα κράτησαν με νύχια και με δόντια το αεροδρόμιο Λευκωσίας σε ελληνικά χέρια
– Αυτούσιος ο λόγος του Προέδρου Αναστασιάδη σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παρουσία των συγγενών

Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής `Αμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης των 16 Ελλαδιτών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Παρόντες και συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130, για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή.

Σε ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους”.

Υπογράμμισε τη δέσμευση “να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Να μην επιτρέψουμε ποτέ να χρειαστεί άνθρωποι να σπεύσουν σε τέτοιες συνθήκες να σώσουν την πατρίδα”, για να προσθέσει πως “αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, προκοπής”, τόνισε.

“Αναζητούμε τον τρόπο μέσα από μία επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας. Ένα κράτος στο οποίο οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εφαρμόζονται από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Μία πατρίδα στην οποία οι ίδιοι οι κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα έχουν τον πρώτο και μόνο λόγο για τη διακυβέρνηση της, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και οικοδομώντας τις προϋποθέσεις συνεργασίας και συνδημιουργίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, συνέχισε, είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η συμφωνία ενός συστήματος ασφαλείας που δεν θα εδράζεται στη δύναμη των όπλων, αλλά στην ισχύ των δημοκρατικών θεσμών και την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής `Αμυνας της Ελλάδας, o οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, είπε, μιλώντας κατά την τελετή, πως η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. “Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος”, υπογράμμισε. Τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδέχεται την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια δική της χώρα”.

Γύρω στις 9 το πρωί τα οστεοφυλάκια με τα λείψανα των 16 ηρώων μεταφέρθηκαν στο χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας όπου και τοποθετήθηκαν σε δυο τραπέζια. Κατά τη μεταφορά τους αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα. Πάνω σε κάθε οστεοφυλάκιο είχε τοποθετηθεί μια ελληνική και μια κυπριακή σημαία καθώς και ένα δάφνινο στεφάνι, ενώ μπροστά από κάθε οστεοφυλάκιο τοποθετήθηκε φωτογραφία του νεκρού ήρωα.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ψάληκε ο εθνικός ύμνος. Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε λόγο σε κλίμα συγκινησιακά έντονα φορτισμένο, καθώς παρόντες ήταν οι συγγενείς των 16 νεκρών Ελλήνων ηρώων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΕΔΩ

Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Καμμένο, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους επισήμους από την Κύπρο και την Ελλάδας, καθώς και από συγγενείς των ηρώων.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στους συγγενείς τα Μετάλλια Εξαίρετης Προσφοράς συνοδευόμενα από διπλώματα υπογραμμένα από τον ίδιο. Επίσης επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα του Υπουργείου `Αμυνας.

Ακολούθως ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου επέδωσε στον κ. Καμμένο το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ψάληκε ο εθνικός ύμνος.

`Επειτα τα οστεοφυλάκια παραλήφθηκαν από άνδρες της ΕΛΔΥΚ και μεταφέρθηκαν στις νεκροφόρες, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως νιώθει δέος, συγκλονισμό, βαθιά συγκίνηση, αλλά και περηφάνια αντικρίζοντας από τη μια τα φέρετρα της τιμής ενός έθνους και από την άλλη τους ζωντανούς ήρωες και συγγενείς των αθανάτων.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, είπε πως μια μοίρα καταδρομών από την Ελλάδα επιχειρούσε το ακατόρθωτο, να φτάσει βράδυ στο νησί και με τις ελάχιστες δυνάμεις, μόλις 318 άντρες, να μεταφέρει το μήνυμα πως παιδιά της Ελλάδας ήταν μαζί μας. Παιδιά της Ελλάδας πολεμούσαν, έστω και για την τιμή, μαζί με τα αδέρφια τους, όπως εξάλλου σε κάθε αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και από πλευράς των Ελλήνων της Κύπρου στους αγώνες του ελλαδικού Ελληνισμού, επεσήμανε.

“Είναι για αυτό που μας πληγώνει τόσο βαθιά εκείνο το λάθος. Για εκείνη τη μοιραία στιγμή που μέσα στο χάος, φίλια πυρά κτύπησαν τα ελληνικά Νοράτλας και οδήγησαν στο θάνατο τους ήρωες που σήμερα τα οστά τους παραδίδουμε στους οικείους τους”, ανέφερε.

Είπε πως η ανασκαφή έγινε για να δοθούν οι τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κάθε οικογένεια και για να αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που αξίζουν σε όσους εστάλησαν σε μία αποστολή θανάτου. Συνιστά, πρόσθεσε, την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον αγώνα και τη θυσία έστω και ετεροχρονισμένα και να τιμήσει, όπως επιβάλλεται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ως κράτος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν αποδίδοντο ευθύνες σε πολεμιστές εκείνες τις ώρες. Η σύγχυση ήταν σαφέστατη και η έλλειψη συντονισμού αποδεδειγμένη”, είπε.

Σημείωσε πως συγκλονίστηκε όταν ακόμη και πρόσφατα είδε σε ντοκιμαντέρ τον μόνο επιζώντα του «Νίκη 4», τον ήρωα Αθανάσιο Ζαφειρίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, να αγκαλιάζεται με τον Κύπριο συμπολεμιστή του, που πάτησε τη σκανδάλη του αντιαεροπορικού που κατέρριψε το Νοράτλας.

“Αν όμως οι άνθρωποι στο μέτωπο την ώρα του πολέμου δεν έχουν ευθύνη για την καταστροφή, δεν μπορώ να πω το ίδιο για όσους έτυχε να διαχειριστούν την τύχη των θυμάτων. Γιατί δεν ήταν μόνο τα λάθη που έγιναν την πρώτη στιγμή, δεν ήταν μόνο τα λάθη που έγιναν την ώρα της φωτιάς. Τα όσα ακολούθησαν, οι χειρισμοί που έγιναν για χρόνια πλήγωσαν πολύ περισσότερο από τον ίδιο το θάνατο”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως έγιναν τραγικοί χειρισμοί, χειρισμοί που πλήγωσαν βαθιά, οικογένειες χτυπημένες από το θάνατο. “Λάθη που έξυσαν ανοικτές πληγές ή τις κράτησαν ανοικτές. Λάθη για τα οποία η κυπριακή Πολιτεία δια εμού οφείλει και εκφράζει μία βαθιά συγνώμη προς όσους πλήγωσε”, ανέφερε

“Σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους. Στους ανθρώπους που ο πόλεμος στέρησε τους αγαπημένους τους, λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αισθήματα ευγνωμοσύνης βγαίνουν από τα βάθη της ψυχής και της Ιστορίας μας, και θα αντηχούν στο μέλλον”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένα ευχαριστώ και μια ευγνωμοσύνη γιατί η συνδρομή των δικών σας ανθρώπων υπήρξε καθοριστική, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού, την αδελφική σχέση, συνέχισε.

“Αυτό είναι που τιμούμε σήμερα με μία δέσμευση: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Να μην επιτρέψουμε ποτέ να χρειαστεί άνθρωποι να σπεύσουν σε τέτοιες συνθήκες να σώσουν την πατρίδα. Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, προκοπής”, υπογράμμισε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως η σημερινή στιγμή είναι συγκλονιστική και πως “είναι η ώρα που το κυπριακό κράτος ανταποκρίνεται ως όφειλε, σε μια εκ των ουκ άνευ υποχρεώσεων του, αποδίδοντας όχι μόνο τα λείψανα, αλλά και τις δέουσες τιμές στους ήρωες και τις οικογένειες τους”.

Ο Υπουργός Εθνικής `Αμυνας της Ελλάδας στην ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των πεσόντων, ενώ παράλληλα εξέφρασε δέος, σεβασμό και περηφάνια για τους `Ελληνες που έδωσαν την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή για μια μόνο ιδέα, τον Ελληνισμό.

“Δεχθείτε ακόμα τη συγνώμη για αυτά που δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Για την κυβέρνηση, για το Υπουργείο Εθνικής `Αμυνας και για εμένα προσωπικά αποτελεί προτεραιότητα η αναγνώριση των αγώνων αυτών που έδωσαν μάχη. Αυτών που έπεσαν αλλά και αυτών που ζουν και που μείναν μέχρι τώρα στη λησμονιά με ευθύνη όλων μας”, είπε.

Τα δικά σας παιδιά, τα δικά σας αδέλφια απέδειξαν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στο ιερό χώμα της Κύπρου βρίσκονται θαμμένα πολλά παιδιά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας, έπεσαν ηρωικά στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού.

Υπογράμμισε πως η θυσία τους στο βωμό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού υπογραμμίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού. Αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης και τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας, ανέφερε.

Ο κ. Καμμένος είπε πως “η γεωγραφία και η ιστορία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κρίσιμο γεωγραφικό – γεωπολιτικό χώρο”, για να σημειώσει πως “είμαστε ως χώρες στο κέντρο των εξελίξεων”

“Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένων των συνεχών αναταραχών και της αστάθειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι αναγκαία η διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο όλων των παραγόντων ισχύος των χωρών μας. Οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε την κοινή μας στρατηγική και τις πολιτικές μας, τόσο για την ασφάλειά μας αλλά και για την προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων”, υπογράμμισε.

Είπε πως “Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενιαία τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας. Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος”, ανέφερε.

Λύση, πρόσθεσε, για την οποία μάχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και ο κυπριακός Ελληνισμός. “Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ, μιας Ευρώπης που δεν μπορεί να αποδέχεται την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια δική της χώρα”, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Επεσήμανε πως “`όλος ο Ελληνισμός χρωστά πολλά σε εκείνους που τιμούμε σήμερα. Από αυτούς πρέπει να μάθουμε ότι δεν μπορεί τα διεθνή συμφέροντα και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί να υπερισχύουν της διεθνούς νομιμότητας. Πως δεν υποκλινόμαστε στο δίκαιο της ισχύος αλλά στην ισχύ του δικαίου”.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό `Αμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη και όσους εργάστηκαν “για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στη μητέρα πατρίδα”.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Φωτίου, μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας. “Μια μέρα γεμάτη συνειρμούς και συναισθήματα. Συναισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης προς τους ήρωες και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, όμως, και συναισθήματα θλίψης και ενοχής, τόσο για το μαρτύριο και την τραγωδία που βίωσαν και βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες και ιδιαίτερα για τους γονείς που έφυγαν από τη ζωή, όσο και για τον τραγικό και άδικο θάνατο των ηρώων μας”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως “για τις οικογένειες των ηρώων μας είναι μια μέρα αντάμωσης και επανένωσης με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ για την Κύπρο και τον λαό της μια μέρα αποχωρισμού και κατευόδωση”.

Ανέφερε πως οι ήρωες του «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» δεν υστέρησαν θάρρους, αυταπάρνησης και φιλοπατρίας. Για αυτό και δεν πρέπει να στερηθούν των ελάχιστων τιμών τις οποίες η Πολιτεία όφειλε και οφείλει να τους αποδώσει. Γιατί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» ξεπερνούσε το όριο του ριψοκίνδυνου, ξεπερνούσε τον κλασσικό τακτικό σχεδιασμό. Και αυτό, οι ήρωες μας το ήξεραν πολύ καλά.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που αφορούν τη ρίψη του αεροσκάφους είπε πως αυτό βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης και ότι χτυπημένο προσέκρουσε στο έδαφος φλεγόμενο και αναποδογυρίστηκε. Από τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκαν 16 καταδρομείς, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι υπόλοιποι 15, των οποίων οι σωροί δεν είχαν εντοπιστεί, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του. Τα λείψανά τους εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Η σορός του 16ου ήρωα, συνέχισε ο κ. Φωτίου, περισυλλέγηκε από το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στον Τύμβο και στη συνέχεια τάφηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας. Τα λείψανά του εκτάφηκαν την περίοδο 1979-81 και δόθηκαν σε λάθος οικογένεια στην Ελλάδα. Επιστράφηκαν στην Κύπρο, όπου μετά από επιστημονικές εξετάσεις μικρό μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως χρειάστηκαν 14 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της ανασκαφής και της ταυτοποίησης. “Μιας δύσκολης ανασκαφής για όλους όσους τη ζήσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Δύσκολης συναισθηματικά, αφού καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με τον εντοπισμό των ιερών λειψάνων των ηρώων μας, τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά και τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Δύσκολης, επίσης, γιατί έπρεπε να λαμβάνουμε μέτρα ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανασκαφής, λόγω της ύπαρξης εκρηκτικών”, ανέφερε.

Ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτό το δύσκολο έργο και ιδιαίτερα τον επικεφαλής της ανασκαφής κ. Ξενοφών Καλλή και τους συνεργάτες του, το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, καθώς και όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους συγγενείς των ηρώων για την παρουσία τους σήμερα στην τελετή και για τη συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα. Εκφράζω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για την υπομονή, τη δύναμη και την καρτερία που έχετε επιδείξει και ένα μεγάλο συγγνώμη, γιατί αυτή η τελετή θα μπορούσε να γινόταν εδώ και χρόνια, ανέφερε.

Τέλος ανέφερε πως τα οστά των 15 ηρώων μας που δεν ταυτοποιήθηκαν θα παραμείνουν στην Κύπρο και θα ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4.